X/Anamaria Gavrilă

„Capitol politic încheiat” pentru Călin Georgescu? A comunicat în ce condiții va reveni

Fostul candidat la alegerile prezidențiale din România, Călin Georgescu, a anunțat că își încheie „implicarea activă” în viața politică. El a declarat că, de acum înainte, va fi „un observator pasiv al vieții publice și sociale”. Totuși, a adăugat că se va implica din nou dacă va vedea că „drepturile celor care au ales diferit sunt încălcate”. „Sunt pregătit să revin atunci când va apărea o ocazie serioasă care să aducă beneficii reale României și poporului român”, a mai spus Georgescu într-un mesaj video pe Facebook.

„Momentul în care ne aflăm nu ne cere să ne revoltăm cu furie, nu ne cere să-i jignim pe ceilalți, ne invită să facem ceva mult mai important – să ne trezim conștient și responsabil. (…) Mulțumesc tuturor celor care m-au susținut. Înțeleg profund prin ce ați trecut mulți dintre voi, ați suferit, ați fost hărțuiți, înjosiți, nedreptățiți și marginalizați. Mulțumesc și celor care au fost contra mea, pentru că asta este valoarea democrației”, a spus Georgescu.

Astfel, el a anunțat că își încheie „implicarea activă” în procesul politic. „Alegerile pentru funcția de președinte al României din 2025 s-au încheiat. Odată cu acestea, am ales să închei și implicarea mea activă în procesul politic, considerând că această etapă a mișcării suveraniste s-a încheiat, din punctul meu de vedere. Vreau să subliniez că această alegere este una personală și nu implică nicio judecată asupra celor care continuă să susțină această cauză”, a menționat el.

Georgescu a spus că, în continuare, va fi „un observator pasiv al vieții publice și sociale”. „Aleg să fiu, de acum înainte, un observator pasiv al vieții publice și sociale. Nu este o renunțare, ci o alegere responsabilă făcută cu respect față de popor și cu înțelegere față de situația actuală. Îmi concentrez acum toată atenția și energia asupra familiei mele, care are nevoie de liniște și mai ales de sănătate după această perioadă intensă și tumultoasă. (…) Nu am intenția de a prelua conducerea vreunui partid politic și nu voi da curs unor astfel de propuneri. Nu urmăresc să creez o platformă politică și nu intenționez să înființez un partid. (…) Aleg să nu particip la consultări sau dezbateri pe teme politice actuale sau viitoare, considerând că rolul meu este să fiu un observator atent și responsabil”, a comunicat el.

Totuși, Georgescu a adăugat că se va implica din nou dacă va vedea că „drepturile celor care au ales diferit sunt încălcate sau apar nedreptăți și abuzuri”. „Mă voi implica din nou cu voce clară pentru a apăra principiile democrației și libertății. (…) Chiar dacă acest capitol politic s-a încheiat, am convingerea că valorile și idealurile pentru care am luptat împreună rămân neclintite. Sunt pregătit să revin atunci când va apărea o ocazie serioasă care să aducă beneficii reale României și poporului român”, a spus el.

Declarațiile au fost făcute în seara zilei de 26 mai, în ziua când Nicușor Dan a depus jurământul de învestire în funcția de președinte al României. Presa română scrie că pe 27 mai, Călin Georgescu urmează să fie audiat de procurori. Potrivit Hotnews.ro, acesta a fost chemat la Parchetul General, după ce a reprodus la Realitatea Plus un citat din fostul lider legionar Corneliu Zelea Codreanu.

***

Călin Georgescu a participat în calitate de candidat independent la alegerile pentru funcția de președinte al României din 2024. Acesta a reușit să acceadă în turul II de scrutin. Pe 6 decembrie 2024, Curtea Constituțională a României a anulat alegerile și a dispus reluarea întregului proces electoral. Decizia a fost luată în contextul în care rapoarte ale serviciilor secrete ale țării au arătat că Federația Rusă a intervenit în scrutinul prezidențial, desfășurând o campanie de promovare în favoarea lui Georgescu. Decizia Curții a venit în momentul în care, în diaspora, începuse deja votul pentru turul II de scrutin. Bătălia se dădea între Călin Georgescu și Elena Lasconi.

Ulterior, Georgescu și-a depus din nou candidatura la noul scrutin prezidențial, însă i-a fost refuzată înregistrarea. După acest episod, George Simion — care îl susținuse pe Georgescu la alegerile din toamnă — și-a depus candidatura pentru noile alegeri prezidențiale.

În urma scrutinului, candidatul independent Nicușor Dan a câștigat alegerile prezidențiale, învingându-l pe candidatul AUR, George Simion.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Avocatul lui Tauber, despre absența deputatei de la ședințele de judecată: „Nu este o încălcare” VIDEO

Avocatul Sergiu Moraru, care o reprezintă pe deputata Marina Tauber în dosarul în care este învinuită de finanțarea ilegală a ex-Partidului „ȘOR”, susține că absența clientei sale de la ședințele de judecată nu ar fi o încălcare. Apărătorul parlamentarei, care a părăsit țara în urmă cu peste 6 luni și nu a mai revenit, a sugerat că, de fapt, neprezentarea ar fi „un drept” de care beneficiază, fiindcă instanța a acceptat cererea privind examinarea cauzei în lipsa acesteia. Precizările au fost făcute în cadrul unor declarații de presă din 14 iulie.

Clienta nu se prezintă la ședințele de judecată pentru că a fost solicitată, înaintată o cerere… Mai întâi au existat câteva cereri de amânare, în condițiile în care era antrenată în ședințele parlamentare și în tratamente medicale. Motiv pentru care, atât timp cât a fost obligatorie prezența doamnei Tauber și la solicitarea procurorilor inclusiv, s-a înaintat solicitarea – „înaintați cerere de examinare în lipsă”. (…) Înaintați cerere de examinare în lipsă și dați-ne posibilitatea să nu tergiversăm examinarea procesului. Asta a fost solicitare și din partea procurorului. În cele din urmă, pentru a nu tergiversa examinarea procesului, am înaintat o cerere prin care am rugat instanța de judecată să accepte ca circumstanțe excepționale necesitatea de a se deplasa în alte activități în care era antrenată. Și instanța a admis ca cauza să fie examinată în lipsa Marinei Tauber. Motiv pentru care neprezența nu este o încălcare. Dar este un drept al doamnei Tauber, de care a beneficiat”, a declarat Sergiu Moraru.

Amintim că Marina Tauber este cercetată pe cinci capete de acuzate – falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale și a partidului politic, acceptarea finanțării ilegale din partea unui grup criminal organizat, precum și amestecul în înfăptuirea justiției.

Deputata a părăsit Republica Moldova pe 7 ianuarie 2025, prin Aeroportul Chișinău, cu destinația Istanbul. Plecarea a avut loc chiar înaintea unei ședințe de judecată în dosarul respectiv. De atunci, Tauber nu s-a mai întors în țară. Ea se declară nevinovată și spune că dosarul în care este învinuită ar fi fost pornit la „comandă politică”.

Toate ședințele de judecată care o vizează se desfășoară în prezent în lipsa ei.

Potrivit informațiilor disponibile, deputata se află, în prezent, în Rusia. Ultima dată aceasta a fost văzută la Moscova, pe 6 iulie, la Congresul Blocului „Victorie” – controlat de oligarhul fugar Ilan Șor. 

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: