Participarea diasporei la votare peste hotare a devenit unul dintre cele mai scandaloase subiecte în actuala campanie electorală. Numărul secțiilor de votare pe care Moldova trebuie să le deschidă în străinătate a devenit motiv pentru divergențe și litigii. În același timp, nimeni nu știe cu exactitate, câți cetățeni ai Moldovei locuiesc în afara țării, dar nici numărul membrilor diasporei în diferite țări. NM relatează, cum sunt numărați migranții și ce informații despre numărul acestora prezintă Biroul Național de Statistică, MAEIE și OIM.
Întrucât nu există date exacte despre numărul cetățenilor Moldovei care locuiesc în străinătate, NM a colectat informații din diferite surse. În baza acestor date, poate fi estimat numărul aproximativ de membri ai diasporei moldovenești.
Datele statisticii
Pe site-ul Biroului Național de Statistică sunt informații doar despre cetățenii care au declarat că emigrează din Moldova pentru reședință permanentă în alte țări. Conform acestor date, din anul 2001 până în anul 2019, din Moldova au emigrat 91,3 mii de persoane. Însă în această statistică au fost incluși doar cei care au informat statul în mod oficial despre emigrare.
Începând cu anul 2014, Biroul Național de Statistică ține și evidența emigranților și a imigranților, bazându-se pe datele Poliției de Frontieră. Sunt considerați emigranți oamenii care au plecat din Moldova pe o perioadă de cel puțin nouă luni, iar imigranți – cei care au trăit peste hotare cel puțin nouă luni, apoi au revenit în Moldova și au trăit acasă minimum nouă luni.
Potrivit datelor BNS, din anul 2014 până în anul 2018 (există date doar pentru această perioadă), 720,6 mii de persoane au emigrat din Moldova, iar 537,6 mii de persoane au revenit în țară. Îi excludem pe cei care au revenit din numărul celor care au plecat și obținem 183 mii de persoane care au rămas peste hotare. Însă aceste date sunt doar pentru cinci ani.
Datele MAEIE
Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) are propriile date cu privire la numărul de membri ai diasporei moldovenești. Anume în baza acestora, CEC ar trebui să ia decizia privind numărul secțiilor de votare pentru participarea la scrutin a cetățenilor Moldovei în străinătate.
Potrivit estimărilor MAEIE, 1,11 milioane – 1,25 milioane de cetățeni ai Moldovei se află peste hotare. Ministerul a ajuns la această concluzie în baza informațiilor oficiale ale țării gazdă despre numărul de membri ai diasporei moldovenești și a estimărilor neoficiale aproximative ale MAEIE. MAEIE a comunicat pentru NM că există date oficiale doar din 32 de țări – cele în care există misiuni diplomatice ale Moldovei.
Astfel, potrivit estimărilor MAEIE, dintre țările UE, cei mai mulți cetățeni ai Moldovei se află în Italia – 250-300 mii, după care urmează Franța – 100-160 mii și Germania – 100 mii de persoane.
Apropo, nu există date oficiale nici pentru unele țări UE. De exemplu, pentru România există doar estimări aproximative ale MAEIE, conform cărora în această țară se află peste 19 mii de cetățeni ai Moldovei. Altă situație este în Ucraina: există date ale Kievului, dar nu sunt cele ale MAEIE. Potrivit datelor oficiale, 24,8 mii de cetățeni ai Moldovei trăiesc în Ucraina.
Conform datelor MAEIE, cei mai mulți cetățeni ai Moldovei sunt, în continuare, în Rusia: 354,2 mii de persoane (conform datelor oficiale ale autorităților ruse – 190 mii).
De notat că aceste date nu iau în calcul cetățenii Moldovei care locuiesc în țările în care nu există misiuni diplomatice, iar acestea constituie majoritatea, inclusiv Australia, țările din Africa și America de Sud.
Conform estimărilor MAEIE, cele mai numeroase diaspore moldovenești se regăsesc în SUA – 60 mii de persoane, Marea Britanie – 42 mii, Spania – 35 mii, Grecia – 20-30 mii, Portugalia – 25-27 mii, Cehia – 20-25 mii, Irlanda – 20 mii, Canada – 19 mii și Israel – 18 mii.
Datele OIM
Potrivit datelor Organizației Mondiale pentru Migrație (OIM) valabile pentru mijlocul anului 2020, 1,16 milioane de cetățeni ai Moldovei se află în străinătate, 52,2% dintre aceștia fiind femei. Unele informații ale acestei organizații coincid cu datele MAEIE, altele se deosebesc considerabil. Astfel, conform datelor OIM, în Rusia trăiesc 294,2 mii de cetățeni ai Moldovei, în Italia – 192 mii. În schimb, datele referitoare la România și Ucraina se deosebesc considerabil: OIM consideră că în România locuiesc 285,4 mii de emigranți din Moldova, iar în Ucraina – circa 150 mii. În SUA, conform datelor OIM, au emigrat 45,7 mii de cetățeni ai Moldovei.
La fel, conform datelor OIM, în Moldova au emigrat 104,4 mii de cetățeni străini, majoritatea acestora fiind din Ucraina (42,4 mii) și din Rusia (40 mii). La fel, datele OIM pentru anul 2020 indică faptul că în Moldova locuiesc aproximativ 400 de refugiați. Iar numărul cetățenilor Moldovei, care au obținut statut de refugiat în diferite țări, ajunge la circa 2,2 mii.
Rusia
În presa din Moldova a apărut recent o informație precum că în ultimii câțiva ani, numărul migranților din Moldova în Rusia a scăzut de două ori. Presa a prezentat o informație dintr-un tabel întocmit în baza datelor de la MAI din Rusia, de la Serviciul federal pentru migrație și de la alte instituții. Din acest tabel reiese că în anii 2014 – 2020, diaspora moldovenească din Rusia s-a micșorat în fiecare an și în cinci ani, s-a redus de aproape 2,5 ori: 586 mii, 512 mii, 357,2 mii, 310,7 mii, 205,7 mii.
Potrivit datelor MAEIE, în Rusia se află oficial 190 mii de cetățeni ai Moldovei (sunt datele Rusiei, ca țară gazdă), iar neoficial, numărul acestora este de aproape 350 mii.
Conform informațiilor MAI din Federația Rusă, într-adevăr, numărul migranților moldoveni în Rusia s-a redus considerabil în ultimii ani. Astfel, la sfârșitul anului 2018, la evidența serviciilor migraționale din Rusia se aflau 495,6 mii de cetățeni ai Moldovei, alți 27,5 mii aveau permis de ședere provizorie, 36 mii – permis de ședere, iar 17 mii au devenit cetățeni ai Rusiei. La sfârșitul anului 2020, la evidența serviciului pentru migrație se aflau 217,6 mii de persoane, 13,5 mii aveau permis de ședere provizorie, 29,7 mii – permis de ședere, iar 20,6 mii de persoane au primit anul trecut cetățenia Rusiei.
Ce-i drept, trebuie de menționat faptul că din primăvara anului 2020 și până în prezent, cetățenii Moldovei și cei ai altor țări nu pot intra pe teritoriul Rusiei din cauza epidemiei.
***
Olga Gagauz, directorul Centrului de Cercetări Demografice al Academiei de Științe, a comunicat pentru NM că numărul migranților ar putea depinde de metodologia de calcul care este utilizată. Potrivit afirmațiilor sale, acum este dificil să fie oferite niște estimări mai mult sau mai puțin exacte, deoarece nu există informații privind situația de după anul 2018. „Pentru a afla numărul migranților, sunt necesare date cu privire la migrație pentru trei ani. Ar trebui să treacă cel puțin 12 luni pentru a înțelege dacă o persoană a plecat sau a revenit pentru mai mult timp. Deși, pe de altă parte, se modifică și conceptul migrației. În lumea contemporană, e ceva firesc să lucrezi doi-trei ani în altă țară”, a menționat experta. Aceasta mai susține că numărul de membri ai diasporei moldovenești peste hotare ar putea varia de la 800 mii până la 1 milion de persoane.