Cazul lui Șor, acoperit cu cenușă. Mașina arsă a încasatorilor BEM a reținut judecata pentru un an

Expertiza financiar-contabilă în cazul lui Ilan Șor, pe care instanța de judecată a solicitat-o cu aproape un an în urmă, așa și nu a mai fost efectuată. Surse de la Curtea de Apel Cahul, unde este examinat cazul acum, au comunicat pentru NM că nu au putut efectua expertiza din cauză insuficienței de informații. Așteptând rezultatele expertizei, CA a amânat de nenumărate ori ședințele în dosarul lui Șor. Experții consideră că instanța de judecată înțelegea foarte bine că expertiza nu va putea fi efectuată, întrucât documentele de la Banca de Economii au ars într-o mașină a îincasatorilor.

Solicitată de NM, Curtea de Apel Cahul ne-a comunicat că expertiza financiar-contabilă în cazul lui Ilan Șor nu a fost efectuată din cauza insuficienței de informații. Totodată, surse de la CA nu au precizat, cine anume nu a oferit informația necesară pentru expertiză. În răspunsul oferit se menționează că la 11 iulie, dosarul lui Șor a fost întors la CA.

NM nu a reușit să obțină un comentariu în acest sens al lui Vadim Banaru, avocatul lui Șor: auzind întrebarea, el a spus că este ocupat și a promis că va reveni cu un apel. Până la momentul publicării acestui material, așa și nu am reușit să luăm legătura cu Banaru.

Deputatul Denis Ulanov, fostul avocat al lui Șor, a reușit anul trecut să ceară efectuarea expertizei. El a menționat că încă nu știe că expertiza așa și nu a fost efectuată. El a presupus că CA va anunța despre aceasta la următoarea ședință în cazul lui Șor. Ulanov a menționat că apărarea lui Șor va cere și în continuare efectuarea expertizei. «Dacă este un asemenea răspuns, acesta va fi analizat și se va face totul pentru ca dosarul să fie examinat în mod obiectiv. Apărarea consideră că fără expertiză, va fi privată de dreptul de a demonstra nevinovăția lui», a spus Ulanov, menționând că, deși nu mai reprezintă interesele lui Șor în acest caz, este la curent cu ceea ce se întâmplă.

Comentând informația despre faptul că pentru efectuarea expertizei nu erau suficiente informații, Ulanov a spus că acestea trebuiau să fie oferite de către persoanele pătimite. «Apărarea nu deține aceste acte și nici nu putea să le aibă», a menționat el. Ulanov a mai adăugat că la una dintre ședințe, judecătorii s-au adresat către toate părțile, inclusiv către acuzat, cu rugămintea de a prezenta documentele care lipsesc.

Procurorul Andrei Băieșu, care instrumentează acest caz, a comunicat pentru NM că a fost împotriva expertizei, deoarece aceasta a tărăgănat prea mult examinarea cazului. «Eu am spus de mai multe ori că toate dovezile acuzației au fost deja examinate în instanță. Noi am oferit suficiente argumente care confirmă vina inculpatului», a spus Băieșu, adăugând că în continuare, dosarul va fi examinat în regim obișnuit.

Comentând situația privind expertiza, Vladislav Gribincea, directorul Centrului de Resurse Juridice din Moldova, a spus că documentele necesare pentru efectuarea expertizei nu au fost oferite de către avocații lui Șor. «A fost hotărârea instanței de judecată ca el (Șor) să prezinte aceste documente, însă de la bun început, era clar că Șor nu le va oferi», a menționat expertul. Și a precizat: «Era clar că documentele au ars demult. Cu siguranță, judecătorii trebuiau să țină cont de aceasta».

Potrivit afirmațiilor lui Gribincea, după ce Banca Națională a solicitat toate documentele neecesare de la Banca de Economii, s-a constatat că automobilul care le transporta a ars. «Când avocații au insistat asupra efectuării expertizei, ei știau că documentele necesare au ars încă atunci când domnul Șor era președinte al băncii», a spus Gribincea, subliniind că avocații au întocmit o cerere la care e imposibil să răspunzi fără aceste acte».

Reamintim că la 27 noiembrie 2014, în ziua în care Banca Națională a instituit administrare specială la Banca de Economii, la Ialoveni a fost depistat un automobil ars al încasatorilor care aparținea agenției de pază Klassika Force, care deservea BEM. Potrivit informațiilor presei, în automobil puteau să se afle documente care aveau legătură cu tranzacțiile interbancare cu participarea BEM.

Menționăm, de asemenea, că anterior, instanța de judecată a respins cererile de efectuare a unor expertize financiar-contabile lui Veaceslav Platon și lui Chiril Lucinschi, dosarele lor având legătură cu escrocheria în cele trei bănci moldovenești.

Răspunsul Curții de Apel Cahul în dosarul lui Ilan Șor by newsmakermd on Scribd

Expertiza în cazul lui Șor trebuia să fie efectuată de Centrul Național de Expertiză Judiciară. Centrul trebuia să prezinte rezultatele acesteia la 17 decembrie 2018. Din cauza că rezultatele expertizei nu erau gata, ședințele Curții de Apel în cazul lui Șor au fost amânate de câteva ori.

La ședința Curții de Apel din 20 mai 2019, Centrul Național de Expertiză Judiciară a cerut acte suplimentare de la partea vătămată. Acestea urmau să fie prezentate până la 26 iunie. Însă ședința din 26 iunie n-a avut loc, pentru că nu s-a prezentat nici Șor, nici avocații acestuia. Între timp, procurorii au cerut ca Șor să fie anunțat în căutare din cauza că el a părăsit Moldova în timp ce se afla sub control judiciar. La 25 iulie, CA a admis cererea procurorilor, iar la 30 iulie, Ministerul Afacerilor Interne l-a anunțat pe Șor în căutare internațională.

***
La 27 iunie 2017, instanța primară l-a condamnat pe Șor la șapte ani și jumătate privațiune de libertate în cauza despre furtul miliardului din trei bănci moldovenești. Șor a fost declarat vinovat de prejudicierea statului în proporții deosebit de mari prin înșelăciune sau abuz de încredere. La fel, Șor a fost condamnat pentru spălare de bani în proporții deosebit de mari. Șor și avocații săi au contestat sentința la Curtea de Apel. Până la pronunțarea sentinței definitive, instanța primară l-a eliberat pe Șor sub control judiciar. În luna februarie 2018, Curtea Supremă de Justiție a decis să transmită cazul lui Șor spre examinare la Curtea de Apel Cahul.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Imagini din vila în care Plahotniuc și Țuțu se ascundeau în Grecia: peste 155 mii euro, 17 pașapoarte false și obiecte de lux – confiscate (VIDEO)

Autoritățile din Grecia publică imagini video din timpul perchezițiilor efectuate astăzi, 22 iulie, în vila din Grecia în care se ascundeau de justiție fostul lider democrat Vladimir Plahotniuc și fostul deputat și omul său de încredere, sportivul Constantin Țuțu. Direcția pentru Combaterea Crimei Organizate și a Traficului de Droguri din Republica Elenă anunță că, în timpul perchezițiilor, au fost găsit și confiscate peste 155 de mii de euro, pașapoarte și alte acte de identitate false, telefoane și ceasuri de lux.

Publicația Rise Moldova, care anunță că a consultat documentul intern al poliției elene, scrie că în urma descinderilor au fost confiscate:

  • 17 pașapoarte și cărți de identitate false din diverse state;
  • peste 155.000 de euro în numerar;
  • ceasuri de lux, printre care mărci precum Breguet, Urwerk și Kees Engelbarts;
  • dispozitive electronice criptate (USB, SSD), multiple telefoane și laptopuri;
  • un SUV Skoda Kodiaq, folosit exclusiv de Plahotniuc.

Potrivit sursei citate Plahotniuc și Țuțu se ascundeau într-o vilă luxoasă din Saronida, sudul Atenei. Pentru a nu fi prinși, cei doi se comportau extrem de precaut, scrie Rise – Plahotniuc a schimbat 22 de țări, din 2023 până în prezent, iar Țuțu – 11.

Pe 22 iulie, însă, aceștia au fost reținuți pe Aeroportul Internațional „Eleftherios Venizelos” din Atena, în timp ce încercau să fugă spre Dubai. Potrivit documentului intern consultat de Rise, cei doi au fost interceptați în ultimul moment de autoritățile elene, care au reușit să întârzie decolarea avionului.

În momentul reținerii, ambii aveau asupra lor doar câte un rucsac și foloseau acte false: Plahotniuc deținea un pașaport bulgar cu identitate falsă, iar Țuțu – documente românești contrafăcute.

Ei urmează să fie prezentați procurorilor din Atena pe 23 iulie.

***

Amintim că IGP a anunțat, pe 22 iulie, că fostul lider democrat, Vladimir Plahotniuc, a fost reținut în Grecia, potrivit informațiilor transmise oficial de Interpol Atena. Surse NewsMaker susțin că, odată cu el, ar fi fost reținut și fostul deputat Constantin Țuțu, considerat de mulți ani omul de încredere al oligarhului. Între timp, presa din Grecia anunță că, pe lângă Țuțu și Plahotniuc, pe aeroportul din Atena a fost reținută și Elizaveta Kuznețova, deținătoarea titlului Miss Moldova 2019.

Cei trei ar fi fost opriți de autoritățile elene pe aeroportul „Eleftherios Venizelos” din Atena, în timp ce se pregăteau să părăsească țara cu destinația Dubai. Presa din Grecia mai scrie, pe surse, că Plahotniuc locuia de mai mult timp într-o vilă luxoasă în sudul Atenei. De menționat că reținerea lui Țuțu și Kuznețova nu a fost confirmat, oficial, de autoritățile din Republica Moldova, până la această oră.

În seara zilei de 22 iulie, Ministerul Justiției a confirmat pentru NM că a inițiat procedura de extrădare al lui Plahotniuc din Grecia, după ce a fost informat oficial de către Interpol despre arestarea acestuia. Reprezentanții instituției au precizat că, în continuare, urmează transmiterea cererii de extrădare către autoritățile competente din Republica Elenă.

Procuratura Generală a precizat, la rândul său, că Plahotniuc, care se afla în urmărire internațională, este învinuit de comiterea mai multor infracțiuni, printre care: crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie în proporții deosebit de mari, precum și spălare de bani în proporții deosebit de mari.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: