nokta.md

„Ce-i asta, supărare pe găgăuzi?” Dodon, indignat că în componența CSS nu a fost inclusă Irina Vlah (UPDATE)

Igor Dodon susține că în componența Consiliului Suprem de Securitate (CSS) ar fi trebuit inclus și bașcanul Găgăuziei, iar absența sa este un semn că președinta Maia Sandu divizează oamenii în funcție de opțiunile lor electorale. Și Fadei Nagacevschi s-a arătat indignat că în cadrul organului consultativ lipsește ministrul Justiției și șeful Centrul Național Anticorupție (CNA). 

Într-o postare publicată pe 26 ianuarie pe pagina sa de Telegram, liderul Partidului Socialiștilor (PSRM) a criticat faptul că Irina Vlah nu face parte din Consiliul Suprem de Securitate.

„Încă o observație privind noua componență a Consiliului Suprem de Securitate: pentru prima oară după mulți ani, în componența acestui organ consultativ, de pe lângă președinte, nu s-a găsit loc pentru bașcanul Găgăuziei. Chiar și în timpul renumitelor Alianțe pentru Integrare Europeană, în CSS era inclus bașcanul de atunci Formuzal”, a scris Igor Dodon pe pagina sa de Telegram.

Liderul socialiștilor a amintit de scorul electoral al Maiei Sandu înregistrat în Găgăguzia, în cadrul alegerilor prezidențiale recente.

„Ce-i asta? O atitudine demonstrativă pentru regiune sau supărare pe găgăuzi că au votat-o pe Maia Sandu în proporție mai mică de 5% la scrutinul din noiembrie? Consider greșit și periculos din partea președintelui să divizeze cetățenii Moldovei în „buni” (membri de partid și angajați ai ONG-urilor) și „răi” (cei care gândesc și votează altfel)”, a mai scris Dodon, după ce, în ajun, a criticat faptul că din CSS fac parte membri de partid și angajați ai unor ONG-uri.

Telegram

Și ministrul în exercițiu al Justiției Fadei Nagacevschi a publicat în dimineața de 26 ianuarie un comentariu cu privire la componența CSS.

„Ieri, din declarațiile deputatul PAS Igor Grosu, făcute la un post de televiziune, am înțeles că MJ nu a fost inclus în CSS din cauza persoanei mele. Din declarațiile deputatului s-a observat supărarea personală. Urmare a acestor declarații, putem să înțelegem că componența CSS-ului a fost stabilită exclusiv bazîndu-se pe atitudini personale. Dacă e așa, atunci e trist… Dacă nu ești cu mine, ești împotriva mea”, a scris Nagacevschi pe pagina sa de Facebook.

Stimați prieteni,

Am observat că Președinția nu a inclus nici MJ nici CNA în componența Consiliului Suprem de…

Publicată de Fadei Nagacevschi pe Luni, 25 ianuarie 2021

Contactată de NM, Sorina Ștefârță, purtătoarea de cuvânt a Președinției, a menționat: „Toate funcțiile publice prevăzute expres de lege ca fiind parte din CSS, implicit deținătorii acestora, sunt prezente în decretul prezidențial”.

***

Reacția vine după ce, pe 25 ianuarie, președinta țării a publicat decretul privind noua componență a CSS. Din aceasta fac parte și unii deputați PAS și ai Platformei DA, dar și activiști din cadrul unor ONG-uri. Prima ședință a CSS va avea loc astăzi, 26 ianuarie, la ora 12.00.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Андрей Мардарь/ NewsMaker.md

Platon, reacție după ce a fost condamnat la 24 de ani de închisoare în Rusia: „Niciun sens”

Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon a reacționat după ce o judecătorie din Moscova l-a condamnat, în lipsă, la 24 de ani de închisoare pentru spălare de bani. Într-o postare publicată pe canalul său de Telegram, Platon a ironizat pedeapsa, susținând că aceasta nu are „niciun sens”.

„La pedeapsa anterioară de 20 de ani s-au mai adăugat încă 4. Niciun sens, doar un motiv în plus să se facă zgomot. Parcă ar fi oameni maturi, dar se ocupă cu prostii”, a scris Platon.

Precizăm că Veaceslav Platon a fost condamnat de către o judecătorie din Moscova la 24 de ani de închisoare, în lipsă, pentru implicarea într-un sistem de spălare de bani prin care ar fi fost transferate ilegal peste 48 de miliarde de ruble (aproximativ 500 milioane de euro) din Rusia în Republica Moldova.

Potrivit unui comunicat al Procuraturii Generale din Moscova, Platon ar fi organizat între 2013 și 2014, împreună cu alți complici, un grup criminal care a efectuat transferuri valutare fictive din băncile rusești către conturile Moldindconbank, folosind documente false.

***

Amintim că în 2023, Veaceslav Platon a fost condamnat la 20 de ani de închisoare cu regim strict, de un tribunal din Moscova, scrie agenția TASS. Potrivit sursei citate, Platon a fost găsit vinovat de retragerea ilegală de fonduri în valută străină din Federația Rusă în valoare de peste 126 de miliarde de ruble. Cazul a fost judecat în lipsa lui Platon, aflat în urmărire internațională.

Potrivit sursei citate, Veaceslav Platon a fost amendat cu 2,5 milioane ruble, chivalentul a circa 28 mii dolari. La fel, instanța a dispus confiscarea proprietăților pe numele lui Platon, în beneficiul statului.

Conform datelor, Platon împreună cu fostul lider al PDM Vladimir Plahotniuc și Alexander Korkin au creat o comunitate criminală pentru a retrage bani din Rusia. Valoarea totală a tranzacțiilor a depășit 126 de miliarde de ruble rusești.

Menționăm că „Laundromat” este cea mai mare operațiune de spălare a banilor prin băncile din Republica Moldova. În cadrul schemei „Laundromat”, din 2010 până în 2013, au fost spălați cel puțin 22 de miliarde de dolari, bani retrași din băncile Federației Ruse. În 2016, în Moldova au fost deschise dosare penale împotriva a 15 judecători care au luat decizii cu privire la așa-numita „spălătorie ruseasc”.

În R. Moldova, Platon este acuzat de organizarea și conducerea unei organizații criminale și de organizarea pronunțării cu bună-știință de către judecător a unei hotărâri, sentințe, decizii sau încheieri contrare legii.

La fel, Platon este acuzat de organizarea abuzului de serviciu săvârșit în interesul unui grup criminal organizat sau al unei organizații criminale, precum și de organizarea fabricării, deținerii și folosirii unor documente oficiale false, săvârșite de două sau mai multe persoane.

O altă acuzație pe care procurorii i-o aduc controversatului om de afaceri și politician este organizarea spălării banilor de o organizație criminală, în proporții deosebit de mari.

Omul de afaceri pledează nevinovat.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: