Ce înseamnă cashback și funcționează oare el în Moldova? Ghid NM
Full Article 5 minutes read

Ce înseamnă cashback și funcționează oare el în Moldova? Ghid NM

NM continuă seria de articole succinte în cadrul Săptămânii internaționale a educației financiare la rubrica #NMoney. Aceste articole vor permite cititorilor să fie mult mai informați în chestiunile ce țin de finanțe. Astăzi, relatăm despre cashback și particularitățile acestuia în Moldova.

Ce înseamnă cashback?

Cashback este un mic bonus pentru achiziția unui produs sau a unui serviciu. Deci, ai cumpărat un produs ori ai plătit pentru un serviciu, iar o parte din valoarea lor ți se returnează sub formă de bani sau puncte. De obicei, aceasta înseamnă câteva procente din valoarea achiziției.

Bonusul este oferit fie de vânzător, fie de bancă (un alt serviciu de plată).

Cu ajutorul cashback-ului, comercianții își încurajează cumpărătorii să revină după o nouă achiziție, pentru a cheltui bonusurile obținute. Iar băncile sau sistemele de plată te conving astfel să plătești mai des cu un card bancar ori să plătești serviciile prin intermediul lor.

În Moldova, programele cashback abia încep să se dezvolte. De aceea vom relata, la ce ar trebui să atragi atenție în cazul utilizării unor astfel de programe și cum ai putea obține un cashback avantajos făcând cumpărături.

Cashback de la bănci

Până nu demult, băncile din Moldova practic nu propuneau cashback. Cel mai adesea, acestea erau niște acțiuni de promovare provizorii, pentru a încuraja clienții să folosească mai des cardurile bancare.

Recent, câteva bănci mari au anunțat despre lansarea emiterii cardurilor noi cu cashback. În acest caz, logica este simplă: în loc de remunerar, vei începe să plătești mai des cu cardul bancar, băncile obțin comision pentru tranzacția cu cardul, iar o parte a acestui comision îți este oferită ție.

Ce-i drept, cashback-ul propus de bănci este nesemnificativ – de la 0,1% până la 0,5% din suma tranzacției. De notat că pe piața din Moldova, valoarea tranzacției pentru un produs bancar trebuie să fie de peste 100 de lei pentru a primi cashback. Pentru unii comercianți – parteneri ai băncii – cashback-ul ar putea fi mai mare – până la 10% din valoarea tranzacției.

Unul dintre dezavantajele cardurilor cu cashback este deservirea cu plată a cardurilor, care ar putea costa 30-100 de lei lunar. În cazul unor volume mici de cumpărături, plata pentru deservire ar putea fi mai mare decât cashback-ul obținut lunar. De exemplu, la o sumă de 10 mii de lei lunar, vei primi de la bancă un cashback de la 10 până la 50 de lei. Cu excepția achizițiilor efectuate de la partenerii băncii.

Dacă ai decis să soliciți un card de credit și ți se va propune și cashback, nu te aștepta la niște economisiri prea mari la plata dobânzii, dar citește atent condițiile de utilizare a cardului de credit și nu rata perioada de grație.

În acest caz, poți obține venit din cashback dacă salariul tău este pe cardul acestei bănci. Salariul vine pe card, dar pe parcursul lunii, cheltuiești banii de pe cardul de credit, iar la sfârșitul lunii, transferi banii pe de cardul de salariu pe cel de credit, pentru a evita achitarea dobânzii și pentru a rambursa o parte din banii cheltuiți.

Apropo, unele bănci organizează promoții periodice cu cashback-ul pentru anumite servicii. De exemplu, pentru plata facturilor pentru serviciile locativ-comunale prin aplicația mobilă a băncii. În acest caz, este important să nu ratezi perioada promoției.

Cashback prin aplicație

Singura aplicație care funcționează normal pentru cashback în Moldova este UDS. Ea poate fi instalată pe smartphone. Aceasta conține cashback pentru mai multe magazine de îmbrăcăminte, produse chimice, electrocasnice, cafenele, restaurante și chiar magazine de bijuterii din Moldova.

Mărimea cashback-ului este de la 3% până la 15%, în funcție de local sau magazin. Unii comercianți oferă reducere la prima achiziție: de la câteva zeci până la câteva sute de lei.

După instalarea UDS, este necesar să alegi magazinul în care vei face cumpărături. Iată care este procdura la efectuarea unei achiziții. La casă, anunți casierul că ai instalată aplicația UDS. În același timp, alegi magazinul și imediat pe telefon apare un cod din șase cifre.

Și casierul deschide un program special, introduce cele șase cifre pe care i le-ai comunicat și îți propune fie să retragi punctele bonus (de obicei, un punct corespunde unui leu) pe care le-ai acumulat și obții astfel reducerea, fie acumulezi bonusuri pentru achiziția efectuată din contul UDS.

Unul dintre dezavantajele cashback-ului prin intermediul aplicației pot fi considerate notificările despre promoțiile magazinelor în care ai făcut cumpărături. De asemenea, cashback-ul are termen de valabilitate – de obicei, câteva luni. Adesea, acest lucru încurajează clienții să revină și să mai facă niște cumpărături, pentru ca bonusurile „să nu ardă”. Astfel, oamenii încep să cheltuiască mai mult decât să economisească cu ajutorul cashback-urilor.

Și ține minte, rareori se întâmplă ca magazinele să ofere posibilitatea de a plăti pentru toate produsele cu bonusurile acumulate, ci doar o parte a acestora.

Un alt cashback

Unui alt tip de cashback îi pot fi atribuite cardurile de acumulare a punctelor de loialitate, care sunt distribuite de mulți retaileri, rețele de farmacii, unele magazine specializate.

În Rusia, de exemplu, există câteva zeci de servicii specializate unde pot fi găsite sute de modalități de a obține cashback-uri de la achizițiile efectuate pe Aliexpress sau din rezervarea hotelurilor pe booking.com, procurarea vitaminelor pe Iherb ș.a. Apropo, și locuitorii din Moldova pot beneficia de acestea.

În următoarea ediție a NM dedicată educației financiare, află despre DAE în credite și cum poți lua un împrumut de la bancă fără a da faliment.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: