zdf.de

Ce s-a întâmplat cu un primar din Germania, care s-a vaccinat anti-Covid peste rând

Un primar din Germania a fost suspendat pentru că s-a vaccinat peste rând. Este vorba despre Bernd Wiegand, primarul oraşului Halle, care s-a vaccinat împotriva COVID-19 în ianuarie, deşi nu se încadra într-o categorie prioritară de populaţie, scrie Digi24.

Consiliul s-a întrunit într-o şedinţă specială și a decis, cu 34 de voturi din 48, suspendarea temporară a primarului (fără culoare politică) din Halle, oraş situat în landul Saxonia-Anhalt, în centrul ţării. Primarul se află acum în vacanţă şi nu a fost prezent la şedinţă.

Wiegand, de 64 de ani, a primit în ianuarie o doză de vaccin, deşi în acea perioadă accesul le era rezervat în Germania persoanelor dintr-o categorie superioară de vârstă, scrie Agerpres, citând AFP. El a explicat ulterior că a fost vaccinat spre a se evita ca doze rămase să fie risipite. Explicaţiile sale au fluctuat însă în decursul timpului, primarul susţinând iniţial că beneficiase de o tragere la sorţi.

Angajaţi ai primăriei ar fi avut şi ei acces la vaccinare, fără să fi fost prioritari, ceea ce Wiegand ar fi încercat să ţină secret, arată ancheta deschisă din parchetul din Halle. Consilieri municipali au primit, la rândul lor, vaccinuri peste rând, iar ulterior au prezentat scuze.

Wiegand poate să atace la tribunalul administrativ decizia de suspendare a sa, a cărei durată nu a fost precizată.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Andrei Mardari || NewsMaker

Curtea Constituțională spune „NU” demersului MAN împotriva numirii judecătorilor constituționali

Curtea Constituțională a respins cererea deputatului neafiliat Gaik Vartanean de suspendare a hotărârilor Guvernului și Parlamentului privind desemnarea judecătorilor constituționali Domnica Manole, Sergiu Litvinenco, Nicolae Roșca și Liuba Șova.

Potrivit instituției, cererea deputatului nu a avut „o motivare suficientă şi convingătoare”.

„Cererile privind suspendarea acțiunii actelor sesizate trebuie motivate convingător. Doar invocarea riscului şi enumerarea unor valori fundamentale nu reprezintă o motivare suficientă şi convingătoare în vederea suspendării acțiunii actului sesizat”, se menționează în actul de hotărâre.

Menționăm că deputatul Gaik Vartanean a depus, pe 2 iulie, o sesizare la Curtea Constituțională cu privire la numirea noii componențe a Înaltei Curți.

„Guvernul și Parlamentul au forțat procesul de numire a noilor judecători cu câteva luni înainte de expirarea mandatului actualei componențe a CC și cu doar câteva săptămâni înainte de încheierea mandatului actualului Parlament. Această grabă nejustificată contravine normelor constituționale și principiilor democratice”, a declarat Gaik Vartanean.

***

Potrivit legislației, Curtea Constituţională este formată din șase judecători, numiţi pentru un mandat de șase ani. Doi magistrați sunt numiţi de Parlament, doi de Guvern și doi de Consiliul Superior al Magistraturii.

Guvernul i-a numit judecători la Curtea Constituțională (CC) pe ex-ministrul Justiției Sergiu Litvinenco și actuala președintă CC, Domnica Manole. Deciziile au fost luate în cadrul ședinței Cabinetului de miniștri din 24 iunie.

Nicolae Roșca și Liuba Șova au fost numiți de Parlament în funcțiile de judecători la Curtea Constituțională. Decizia a fost luată, pe 26 iunie, cu votul a 54 de deputați. Înainte de vot, mai mulți parlamentari le-au adresat întrebări candidaților.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: