Ce se va întâmpla cu mandatele deputaților ȘOR, dacă partidul va fi declarat anticonstituțional? Analiză
Full Article 3 minutes read

Ce se va întâmpla cu mandatele deputaților ȘOR, dacă partidul va fi declarat anticonstituțional? Analiză

Ministrul Justiției Sergiu Litvinenco a anunțat că a pregătit o sesizare la Curtea Constituțională prin care se va solicita declararea neconstituționalității Partidului „ȘOR”. Ulterior, pe rețelele de socializare a apărut un scenariu cu referire la lichidarea fracțiunii Partidului politic „ȘOR” din Parlament. 

Ce s-a întâmplat?

Litvinenco intenționează să trimită o sesizare Curții Constituționale pentru a declara Partidul „ȘOR” neconstituțional. El a menționat că sesizarea va fi expediată la Guvern și speră că va fi aprobată la ședința de mâine a cabinetului de miniștri.

„Prin toată activitatea sa de până acum, Partidul Șor a acționat împotriva principiilor statului de drept. (…) Finanțarea ilegală în cazul acestui partid a fost confirmată de-a lungul timpului prin hotărâri definitive ale instanțelor judecătorești (alegerile prezidențiale din 2016, alegerile locale în mun.Chișinău din 2018, alegerile parlamentare pe circumscripția Hâncești din 2020, alegerile locale în mun.Bălți din 2021″, a scris Litvnenco, pe Facebook. „De asemenea, constatările autorităților din SUA, dar și materialele ajunse în spațiul public, demonstrează că acest partid promovează interesele unui stat străin, ceea ce înseamnă că acționează împotriva suveranității și independenței țării”, a adăugat ministrul.

Ulterior, canalul de Telegram Index a scris că după declararea Partidului „ȘOR” neconstituțional, mandatele acestuia vor fi împărțite între fracțiunea parlamentară „Partidul Acțiune și Solidaritate” (PAS) și fracțiunea parlamentară a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS).

La acest moment, fracțiunea ȘOR este formată din 6 persoane. Index scrie că 4 mandate vor reveni fracțiunii PAS și 2 – BCS.

Ce se va întâmpla cu mandatele deputaților?

Menționăm că există două modalități de lichidare a unui partid politic: la cererea Ministerului Justiției (dar înainte de aceasta, activitățile partidului sunt limitate pentru o anumită perioadă, lichidarea partidului este posibilă după încălcări repetate) și declararea partidului neconstituțional.

În ambele cazuri, lichidarea partidului nu implică lichidarea fracțiunii din Parlament. Potrivit articolului 69 în Constituția Moldovei, mandatul de deputat încetează în ziua convocării unui nou Parlament sau în caz de demisie, lipsire de mandat, incompatibilitate de funcții sau deces.

Politologul Igor Boțan a declarat că în cazul declarării Partidului „ȘOR” neconstituțional, mandatele de deputat ale partidului vor rămâne valabile până la sfârșitul actualului legislativ.

Versiunea că fracțiunea Partidului „ȘOR” va fi împărțită între fracțiunile altor partide, Boțan a numit-o imposibilă.

NM s-a adresat și către ministrul Sergiu Litvinenco cu privire la soarta mandatelor deputaților Partidului „ȘOR” în caz de lichidare a partidului, dar el nu a răspuns la apelul și mesajele redacției. Nu a răspuns la apelul și mesajele NM nici deputata PAS Olesea Stamate, președinta Comisiei Juridice, numiri și imunități din Parlament.

Serviciul de presă al Curții Constituționale a menționat că va răspunde mai târziu la întrebarea NM despre soarta mandatelor de deputat a fracțiunii „ȘOR”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: