Andrei Mardari / NewsMaker

Ce trebuie să facem atunci când aerul este poluat? Recomandările Agenției de Mediu

Cu toate că în aceste zile a fost înregistrat un grad mai înalt de poluare, Agenția de Mediu îndeamnă cetățenii la calm. Responsabilii din cadrul instituției susțin că acest fenomen ar trebui doar să sensibilizeze autorităţile statului, dar și fiecare locuitor în parte, în depunerea eforturilor comune pentru reducerea emisiilor.

„Este o situaţie doar îngrijorătoare, nu alarmantă. Este firesc să avem o calitate a aerului mai joasă în capitala ţării, unde practic este concentrată o parte semnificativă a populaţiei. Acest fenomen doar trebuie să sensibilizeze, atât autorităţile statului, cât şi fiecare locuitor în parte, în depunerea eforturilor comune orientate în reducerea emisiilor, cu scopul protejării în continuare a sănătății umane și a mediului înconjurător”, a declarat pentru NM specialista principală din cadrul Direcției management informațional integrat de mediu, Natalia Palii.

În acest sens, Agenția de Mediu îndeamnă fiecare persoană să se implice activ în lupta împotriva poluării aerului, pentru a putea beneficia de un aer mai curat și mai sănătos.

Recomandări prin care ne putem proteja de efectele nocive ale poluării:

  • Verificați zilnic prognozele de poluare a aerului pe pagina oficială a Agenției de Mediu sau pe pagina de facebook, pentru a ști când aerul este nesănătos;
  • Scurtați plimbările și efortul fizic depus în exterior;
  • Aerisiți locuinţele să doar în orele dimineţii.
  • Evitați să faceți exerciții fizice în apropierea zonelor cu trafic rutier mare.
  • Folosiți mai puțină energie electrică acasă.
  • Folosiți cât mai rar mașina personală. Folosiți mijloacele de transport publice sau alte alternative ca deplasarea cu bicicleta, trotineta sau mersul pe jos.

„Îndemnăm fiecare cetățean și locuitor în parte al capitalei, să depunem eforturi comune și să identificăm acțiuni și soluții clare de reducere a emisiilor și poluanților în aerul atmosferic și de a nu ramâne indiferenți și doar a critica în permanență autoritățile de mediu în această perioadă dificilă pentru noi toți”, a adăugat Natalia Palii.

Amintim că Agenția de Mediu informează că conform prognozei calităţii aerului atmosferic pentru 4 ianuarie, influența sectorului cald, vântul slab, formarea straturilor de reținere și ceața prognozată, vor contribui la acumularea poluanților în aer.

***

Potrivit unui site care prezintă calitatea aerului, pentru ziua de 3 ianuarie în Chișinău „aerul a atins un nivel de poluare ridicat și nu este sănătos pentru grupurile de persoane sensibile”.

Tot pe 3 ianuarie, Primăria Chișinău a anunțat că expediat o scrisoare autorităților centrale cu privire la poluarea aerului în capitală. Municipalitatea a solicitat să-i fie oferite cauzele și sursele de poluare atmosferică înregistrate în Chișinău, în ultima perioadă.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Getty Images/imagine simbol

Întârziere de peste 28 de ore. Pasagerii zborului Paris–Chișinău pot solicita o compensație de 400 euro

Zborul de pe ruta Paris–Chișinău, care a suferit o defecțiune tehnică la aeronavă, a înregistrat o întârziere de peste 28 de ore. Cei 189 de pasageri ai cursei au dreptul să solicite o compensație în valoare de 400 de euro. Informația a fost comunicată de Autoritatea Aeronautică Civilă, care a anunțat că decolarea noii aeronave, identificată de operatorul aerian, a fost programată pentru ora 14:20, ora locală Paris. Astfel, ținând cont de cele comunicate de Autoritate, zborul ar fi trebuit deja să decoleze.

Autoritatea Aeronautică Civilă a precizat că zborul care a înregistrat întârzieri este operat de SkyUp Malta.

„Zborul întârziat Paris–Chișinău urmează să decoleze în aproximativ 40 de minute, (14:20 ora locală Paris) având la bord 189 de pasageri”, au comunicat reprezentanții Autorității Aeronautice în jurul orei 15:00.

Reprezentanții Autorității au mai spus că „întârzierea este de peste 28 de ore, iar potrivit reglementărilor în vigoare privind drepturile pasagerilor, aceștia pot solicita o compensație în valoare de 400 euro per pasager, având în vedere distanța ortodromică”. „De asemenea, în astfel de situații, operatorul are obligația de a asigura hrană, băuturi, cazare și transport pentru pasagerii afectați. În cazul în care nu li s-au oferit aceste servicii, pasagerii sunt încurajați să se adreseze cu o petiție Autorității Aeronautice Civile”, au declarat reprezentanții instituției.

Amintim, cu câteva ore în urmă, la ora 11:04, reprezentanții Autorității Aeronautice Civile anunțau că un zbor de pe ruta Paris–Chișinău înregistrează o întârziere semnificativă din cauza unei defecțiuni tehnice la aeronavă. Instituția preciza că operatorul aerian a identificat deja o altă aeronavă, iar îmbarcarea pasagerilor „urmează să înceapă în scurt timp”.

Ai zbor întârziat, anulat sau bagaj pierdut? Vezi aici drepturile pasagerilor avia.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: