Asociația Promo-LEX crede că participarea locuitorilor regiunii transnistrene la alegerile prezidențiale rusești și rezultatele scrutinului au menirea să justifice prezența forțelor militare ruse, care sunt portretizate drept un „garant al securității”. Faptul că Rusia va desfășura scrutinul în regiunea transnistreană, fără acordul Chișinăului, potrivit analistei Asociației „nu ne surprinde”. Dacă în 2024 se planifică deschiderea a 6 secții de votare în regiune, potrivit Asociației, în 2018 și 2012 au fost deschise câte 24 de secții, iar în 2008 – 23. La scrutinul din 2012 – 85% dintre alegători au votat pentru Vladimir Putin, pe când la cel din 2018 – 96,4%.
Mihaela Șerpi, analistă în domeniul drepturilor omului la Promo-LEX, a declarat că pe 17 martie 2024 locuitorii regiunii transnistrene a Republicii Moldova vor fi chemați la cele 6 secții de votare, care vor fi deschise pe teritoriul temporar ocupat al țării pentru alegerea președintelui Federației Ruse.
„Decizia de a deschide secții de votare pe teritoriul regiunii transnistrene, în pofida protestului autorităților moldovenești, completează registrul larg de abuzuri comise de Federația Rusă în raport cu integritatea, suveranitatea și inviolabilitatea teritoriului Republicii Moldova și evidențiază din nou că autoritățile ruse consideră că ar avea dreptul să acționeze pe teritoriul Republicii Moldova după cum doresc”, a comunicat reprezentanta Asociației.
Potrivit Mihaelei Șerpi, „acest fapt nu ne surprinde, pentru că nu ne aflăm la primele alegeri prezidențiale rusești organizate în stânga Nistrului și mun. Bender”.
Reprezentanta Promo-LEX a prezentat date cu privire la scrutinele prezidențiale anterioare organizate de Federația Rusă în regiunea transnistreană:
Alegerile prezidențiale ruse din 2024 (date preliminare):
- 6 secții de votare (trei în Tiraspol și câte una în Bender, Râbnița și Grigoriopol);
- 250 000 de cetățeni ruși din regiunea transnistreană sunt aștepți la secțiile de votare, conform autorităților ruse.
Alegerile prezidențiale ruse din 2018:
- 24 secții de votare (zece în Tiraspol, șase în Bender, câte două în Râbnița și Dubăsari, câte una în Grigoriopol, Slobozia, Camenca și Dnestrovsc);
- 73 947 de persoane au participat la alegeri (prezență record);
- 96,4% de alegători au votat pentru Vladimir Putin;
- 87 de observatori din Camera Civică a Federației Ruse au monitorizat alegerile;
- cel puțin 8 mii de buletine de vot au fost distribuite pentru fiecare secție de votare, adică aproximativ 192.000 în total.
Alegerile prezidențiale ruse din 2012:
- 24 secții de votare (zece în Tiraspol, șase în Bender, câte două în Râbnița și Dubăsari, câte una în Grigoriopol, Slobozia, Camenca și Dnestrovsc);
- 50 368 de persoane au participat la alegeri;
- 85% dintre alegători au votat pentru Vladimir Putin.
Alegerile prezidențiale ruse din 2008:
- 23 secții de votare (zece în Tiraspol, șase în Bender, câte două în Râbnița și Dubăsari, câte una în Grigoriopol, Slobozia și Dnestrovsc);
- 46 070 de persoane au participat la alegeri;
- 87,6% dintre alegători au votat pentru Dmitri Medvedev.
Potrivit analistei, „organizarea alegerilor prezidențiale ruse în regiunea transnistreană este mascată sub eticheta „apărării drepturilor și intereselor” celor 250.000 de cetățeni ruși din regiunea transnistreană, inclusiv dreptul la vot.
„Din 2004 până în prezent, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a găsit Federația Rusă responsabilă de abuzuri și violări grave ale drepturilor omului în 52 de hotărâri, care vizează cauze din regiunea transnistreană”, a comunicat ea.
Potrivit Mihaelei Șerpi, scopul acestor alegeri este legitimarea următoarelor idei: (1) populația regiunii este o națiune temeinic rusească și, firesc, își dorește cu înverșunare să facă parte din Federația Rusă, (2) este legitim ca Rusia să pretindă la o sferă de influență în Republica Moldova și (3) populația de pe malul stâng al Nistrului are viziuni, interese și opțiuni politice ireconciliabile, fundamental diferite de cele ale locuitorilor de pe malul drept, motiv pentru care trebuie să-i fie asigurat dreptul de a-și decide soarta independent.
„De asemenea, participarea locuitorilor regiunii transnistrene la aceste alegeri și rezultatele voturilor sunt menite să justifice prezența forțelor militare ruse în regiunea transnistreană, care sunt portretizate drept un „garant al securității””, a conchis reprezentanta Promo-LEX.
***
Alegerile prezidențiale din Rusia au loc în perioada 15-17 martie 2024. Acestea sunt primele alegeri prezidențiale după începerea invaziei Rusiei în Ucraina. Președintele Vladimir Putin, care conduce Rusia din 2000, şi-a anunțat intenția de a candida pentru un al cincilea mandat.
Recent, presa din stânga Nistrului a scris cu referire la o decizie a ambasadei ruse la Chișinău că Rusia planifică să deschidă secții de votare în regiunea transnistreană pentru alegerile sale prezidențiale din 17 martie. Secții de votare vor fi deschise în orașele Tiraspol, Bender, Rîbnița și Grigoriopol din regiunea transnistreană. Anterior, Chișinăul a permis deschiderea unei singure secții de votare în Moldova pentru alegerile prezidențiale ruse – pe teritoriul ambasadei ruse.
În dimineața de 12 martie, ambasadorul rus Oleg Vasnețov a fost la sediul Ministerului Afacerilor Externe de la Chișinău, fiind convocat pentru explicații. Potrivit Ministerului, diplomatului i-a fost exprimat protestul în legătură cu deschiderea secțiilor de votare în stânga Nistrului. Ministerul a precizat că va continua să evalueze situația și va informa adițional despre alte reacții ce se impun.
La rândul său Vasnețov a spus, după discuțiile de la Minister, că dreptul la vot este inalienabil și că în Moldova locuiesc 250 000 de cetățeni ruși, iar autoritățile de la Moscova au primit un „număr imens de solicitări” cu o cerere de asigurare a dreptului legal de a-și exprima votul.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!