Нэстасе
Игорь Чекан, NewsMaker

„Cei care ne-au spus că iau aeroportul de la Șor umblă cu șmecherii legislative”. Năstase a sesizat Procuratura Generală

Politicianul Andrei Năstase, fondator al Platformei DA, a anunțat că a depus un denunț la Procuratura Generală în cazul spațiilor comerciale de la Aeroport. El a spus că „la etapa inițială, transmiterea în locațiune a acestor spații urma a fi efectuată în condiții legale generale” însă s-a modificat legea „pentru a permite persoanelor interesate preluarea acestor spații pe termene mai mari”. „Cei care ne-au spus că iau aeroportul de la Șor, acum umblă cu șmecherii legislative”, a menționat el, adăugând că „este un moment în care Procuratura ar putea demonstra că începe cu adevărat lupta și cu corupții din actuala guvernare”. NewsMaker a solicitat o reacție de la reprezentanții partidului de guvernământ.

Năstase a cerut procurorului general Ion Munteanu și șefei Procuraturii Anticorupție Veronica Dragalin să se sesizeze după ar fi identificat „acțiuni concertate din parte unor grupări de persoane interesate care, împreună cu exponenți ai Agenției Proprietății Publice și cu unii deputați ai fracțiunii PAS, au creat și realizează o schemă ilegală de preluare a spațiilor din cadrul Aeroportului Internațional Chișinău”.

El a menționat că „la etapa inițială transmiterea în locațiune a acestor spații urma a fi efectuată în condiții legale generale” însă „au modificat legea, totul pentru a permite persoanelor interesate preluarea acestor spații pe termene mai mari”.

„Considerăm oportună și indispensabilă investigarea faptelor cu identificarea persoanelor implicate. (…) Au acționat în interesul unui grup infracțional special creat, cu încălcarea vădită a procedurii, în vederea creării unor condiții legale speciale pentru preluarea spațiilor Aeroportului în locațiune și obținerea de beneficii, acțiuni criminale care ar fi cauzat daune considerabile intereselor publice”, a scris el în denunț. Totodată, el a cerut să fie investigat „sub toate aspectele faptă dacă toate aceste contribuiri și susțineri din partea persoanelor cu demnitate publică ale grupării interesate de preluarea spațiilor Aeroportului nu s-au realizat în schimbul unor remunerații sau favoruri necuvenite, prin acte de corupție promise sau executate efectiv”.

„Că cei care ne-au spus că iau aeroportul de la Șor ca să îl întoarcă statului ca să nu se mai fure acolo, acum umblă cu șmecherii legislative anticonstituționale pentru a proteja afacerile celor din PAS”, a scris Năstase pe o rețea de socializare, adăugând că „este un moment în care Procuratura ar putea demonstra că începe cu adevărat lupta și cu corupții din actuala guvernare”.

NewsMaker a solicitat o reacție de la reprezentanții Partidului de guvernare Acțiune și Solidaritate. Deocamdată nu avem un răspuns.

Actualizare: Reprezentanții PAS au menționat că nu comentează declarațiile lui Andrei Năstase.

Facebook/Andrei Nastase
Facebook/Andrei Nastase

Pe 3 mai 2024, Agenția Proprietăți Publice (APP) a declarat că licitația de la Aeroportul Chișinău, cu privire la închirierea spațiilor comerciale, va fi relansată cu noi condiții de participare, urmând să fie divizată în două loturi – un lot pentru Travel Retail (magazine) și un alt lot pentru Food and Beverages (restaurante). Totodată, termenul de transmitere în chirie să fie extins, de la 3 – la 5 ani. Înainte de aceasta, APP declara că va fi propus Parlamentului ajustarea legii „pentru a include Aeroportul Internațional Chișinău în lista bunurilor interzise de privatizare. Următoarea licitație, menționa Agenția, va fi inițiată „din momentul modificării legislației”. Detalii AICI.

Pe 14 mai curent, deputatul Partidului de guvernare Acțiune și Solidaritate Radu Marian a anunțat despre înregistrarea unui amendament prin care Aeroportul Chișinău să fie inclus în lista bunurilor care nu pot fi privatizate. Marian anunța că modificarea va permite Agenției Proprietăți Publice să relanseze licitația pentru închirierea spațiilor de la Aeroport și a aplica condiții mai avantajoase pentru a atrage cât mai multe companii serioase. „De exemplu, să extindă și termenul de transmitere în chirie a spațiilor de la 3 la 5 ani”, comunica deputatul.

Pe 16 mai, deputații au adoptat în a doua lectură ca Aeroportul Internațional Chișinău să fie inclus în lista bunurilor care nu pot fi privatizate. Pe 24 mai, întreprinderea de stat „Aeroportul Internațional Chișinău” a fost inclusă în lista bunurilor care nu pot fi privatizate. Legea care prevede acest lucru și decretul șefei statului privind promulgarea ei au fost publicate în Monitorul Oficial.

Pe 5 iunie curent, Partidul Socialiștilor a emis un comunicat în care anunța că deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au sesizat Curtea Constituțională cu privire la modificările operate în legislație care presupun extinderea termenului de dare în arendă a spațiilor comerciale ale Aeroportului Internațional Chișinău. Parlamentarii au solicitat controlul constituționalității articolului II din Legea nr. 116 din 16 mai 2024 pentru modificarea unor acte normative.

Pe 20 iunie, extinderea termenului de dare în chirie a spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău, de la 3 la 5 ani, propusă de PAS a fost declarată neconstituțională. Decizia a fost luată de Curtea Constituțională. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Oana Țoiu, despre explicații pentru interdicția primarului de Chișinău: „România nu este datoare dl. Ceban”

Ministra de Externe de la București, Oana Țoiu, a declarat că România „nu este datoare” să ofere explicații primarului de Chișinău, Ion Ceban, cu privire la interdicția acestuia de a intra pe teritoriul țării, întrucât nu este cetățean român. Oficiala a menționat că edilul va primi totuși un răspuns de la instituția abilitată, în acest caz fiind vorba de Serviciul Român de Informații. Precizările au fost făcute în cadrul emisiuni din 19 iulie, la Antena 3 CNN.

România nu este datoare domnului Ceban, pentru că domnul Ceban nu este un cetăţean român, e improbabil că va putea vreodată fi, nu este un cetăţean al Uniunii Europene şi este dreptul nostru de a acorda sau nu acces pe teritoriul nostru. România, ca orice altă ţară membră şi a spaţiului Schengen şi a Uniunii Europene, poate interzice accesul pe teritoriul său tuturor persoanelor despre care consideră că poate să reprezinte un risc pentru siguranţa naţională sau pentru ordinea publică. Este dreptul României, este dreptul Uniunii Europeane, nu a fost contestat de niciun alt stat membru în acest moment. Odată cu interdicţia accesului domnului Ceban şi altor doi cetăţeni moldoveni pe teritoriul României, este o interdicţie care se extinde la întreg spaţiul Schengen”, a declarat Oana Țoiu, potrivit Digi24.

Întrebată de ce Ion Ceban este considerat un pericol de către România, ministra a spus: „Este o întrebare pe care şi domnul Ceban a pus-o într-o adresă oficială. Va primi sigur răspuns de la instituţiile abilitate, în acest caz Serviciul Român de Informaţii, însă să fie foarte clar, nici nu există vreo datorie a României de a da toate detaliile pe care le deţine şi cred că este ceva lesne de înţeles pentru toată lumea, că atunci când vorbim de un potenţial pericol, vorbim şi de rezerva pe care instituţiiile o au în a transparentiza toate informaţiile pe care le deţin”.

Amintim că Ion Ceban are interdicție de intrare pe teritoriul României începând cu 9 iulie, pentru o perioadă de cinci ani. Măsura este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții. Ceban califică decizia drept una politică.

Pe 17 iulie, ministra de Externe de la București, Oana Țoiu, a declarat că decizia de a-i interzice primarului Chișinăului accesul în România a fost luată în contextul în care, de ceva timp, autoritățile române documentează „legături complicate” ale acestuia cu reprezentanți ai Federației Ruse. Oficiala a reiterat, totodată, că decizia prin care Ceban și încă doi cetățeni moldoveni au primit interdicție de intrare pe teritoriul României a fost luată strict „din rațiuni care țin de siguranța națională”. 

În aceiași zi, Ion Ceban a negat afirmațiile Oanei Țoiu, solicitând probe care să i le confirme. „Vreau dovada că ar exista ceva, pentru că acel ceva nu există”, a spus el.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: