În cadrul Primăriei Chişinău a fost creată o celulă de criză, în contextul prevenirii răspândirii infectării cu COVID-19. Anunțul a fost făcut luni, 16 martie, de către primarul de Chişinău, Ion Ceban. El a menţionat că pe parcursul zilei de astăzi va fi anunţată decizia privind sistarea transportului public în capitală. Totodată, au fost luate mai multe măsuri pentru a preveni răspândirea coronavirusului de tip nou.
Direcția generală asistență socială și sănătate a creat o Celulă de criză pentru a monitoriza situația beneficiarilor de asistență socială. Activitatea Celulei a început astăzi și constă în informarea în masă a beneficiarilor de asistență socială despre măsurile de precauție privind prevenirea îmbolnăvirii cu COVID-19 și monitorizarea zilnică a situației persoanelor în etate și persoanelor cu dezabilități, singuratice.
Voluntarii care doresc să ajute persoanele în vârstă și persoanele cu necesităţi speciale trebuie să-și coordoneze acțiunile cu Direcțiile teritoriale de asistență socială și/sau cu responsabilii Direcției generale asistență socială și sănătate.
Primarul a mai anunțat că mai multe persoane, dar și agenți economici vor să-și aducă aportul prin donare de finanțe și alimente pentru spitale.
„Oamenii nu sunt indiferenţi şi încearcă fiecare cum poate să contribuie la depăşirea situaţiei de criză, survenite în urma apariţiei în Republica Moldova a virusului COVID 19. Primăria Municipiului Chișinău va deschide în acest sens conturi bancare pentru donații. Acolo vor putea dona atât persoanele fizice, cât și cele juridice. Banii donați vor fi direcționați pentru procurarea de: măști, mănuși, dezinfectanți, echipamente pentru protecție. Primăria municipiului Chişinău va publica săptămânal rapoarte financiare despre cheltuirea banilor donați. Cei care vor să contribuie într-un fel sau altul, am rugat să contacteze viceprimarii de ramură”, a explicat edilul.
Persoanele aflate în carantină vor fi supravegheate prin telefon după locul de trai, iar rețetele prescrise pentru medicamentele compensate pentru o perioada maximă de 3 luni, vor fi eliberate la registratură, sau distribuite acasă pentru peroanele care nu se pot deplasa.
Totodată, aparatul primăriei, dar și angajații, inclusiv a direcțiilor și întreprinderilor vor lucra într-un regim special, preponderent exercitând munca la domiciliu. Cei care totuşi trebuie să fie la serviciu, vor fi echipați cu măști, mănuși, iar la locul de muncă sunt instalate dozatoare cu dezinfectante.
Primarul de Chişinău a mai spus că, începând din această săptămână, vor fi implementate module on-line de studii, în contextul când cadrele didactice au un regim de muncă de la domiciliu, iar instituţiile de învăţământ din capitală sunt în carantină.
„Pentru informații suplimentare referitor la COVID-19, îndemn cetățenii să telefoneze la linia verde a Agenției Naționale pentru Sănătate Publică: 0-800-123-00 sau linia verde a Direcție generale asistență socială și sănătate: 022-27-27-14, sau 112”, a precizat edilul.
Amintim că, potrivit datelor prezentate astăzi de ministrul Sănătății, în Republica Moldova au fost confirmate 11 cazuri noi de COVID-19, bilanțul ajungând la 23 de pacienți.
În contextul pandemiei, în Republica Moldova a fost decretat cod roșu de alertă privind răspândirea coronavirusului de tip nou iar premierul Ion Chicu a anunțat luni, 16 martie, că ar putea fi declarată stare de urgență la nivel național. Astfel, toate școlile și grădinițele au fost închise. Totodată, începând de luni, 16 martie, vor funcționa numai magazinele de produse alimentare, farmaciile și stațiile PECO.
La fel, din 17 martie va fi sistat în totalitate traficul aerian.
*IMPORTANT! Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat pandemie de coronavirus. Virusul se transmite mai ales pe cale respiratorie. 80% dintre pacienți suportă boala ca pe o răceală simplă, dar în 20% dintre cazuri pot avea loc complicații grave. Nivelul mediu de mortalitate este de 3,5%, însă în cazul persoanelor vârstnice poate ajunge la 14-15%. Pentru a vă proteja, urmați câteva recomandări simple:
1. Spălați mâinile în mod regulat cu apă și săpun sau dezinfectați-le cu soluții pe bază de spirt;
2. Păstrați distanța de minimum 1 metru față de alte persoane (în special față de cele care tușesc sau strănută);
3. Nu vă atingeți ochii, nasul, gura cu mâinile murdare;
4. În cazul în care tușiți sau strănutați, acoperiți-vă gura cu un șervețel sau cu încheietura cotului;
5. În cazul în care aveți febră, tuse uscată sau dificultăți de respirație – apelați serviciul 112. Atenție! Nu mergeți personal la spital sau clinică, pentru a nu pune în pericol alte persoane.