Максим Андреев / NewsMaker

Cetățenii – invitați să ajute în localizarea lui Plahotniuc. Îndemnul Procuraturii Anticorupție

Procuratura Anticorupție a îndemnat cetățenii care dețin informații ce ar putea duce la localizarea lui Vladimir Plahotniuc să contacteze instituția la e-mail sau telefon. 

Procuratura Anticorupție a declarat, pe 10 februarie, că mandatele de arest în privința lui Plahotniuc vor fi vizibile în 196 de țări care fac parte din Interpol. Este vorba despre „mandatele de arest pe trei dosare aflate în gestiunea Procuraturii Anticorupție”.

„Îndemnăm orice cetățean care cunoaște informație care ar putea duce la localizarea acestei persoane peste hotare să contacteze Procuratura Anticorupție (e-mail [email protected] sau procurorul de serviciu 069 999 009)”, se arată într-o declarație a Procuraturii Anticorupție.

Instituția a adăugat că va continua „să depună toate eforturile necesare pentru a asigura extrădarea și tragerea la răspundere a persoanelor implicate în acte de corupție”.

***

Vladimir Plahotniuc, fost lider al Partidului Democrat din Moldova (PDM), a părăsit țara în iunie 2019, atunci când democrații au pierdut puterea. Pe masa procurorilor sunt mai multe dosare în care ex-politicianul este acuzat de escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari, crearea și conducerea unei organizații criminale, îmbogățire ilicită, exces de putere, corupere activă și fals în acte publice.

În 2020, Interpol a refuzat includerea lui Plahotniuc în lista persoanelor anunțate în căutare internațională. În noiembrie 2024, Procuratura Anticorupție a anunțat că Interpol a acceptat cererea de revizuire a deciziei pe care o luase în urmă cu patru ani. Pe 6 februarie 2025, Interpol a notificat Inspectoratul General al Poliției că a acceptat cererea de a-l anunța în căutare internațională pe Vladimir Plahotniuc. Procuratura Anticorupție a precizat că mandatul de arest în privința lui Plahotniuc este vizibil acum în 196 țări care fac parte din Interpol.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Bolea, despre condițiile de la Aeroportul Chișinău: „Multe din plângeri sunt comandate”

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Vladimir Bolea, a comentat plângerile cetățenilor privind condițiile de la Aeroportul Internațional Chișinău, după ce statul a preluat administrarea acestuia. Potrivit ministrului, multe dintre aceste plângeri ar fi comandate de către persoanele care au pierdut controlul asupra aeroportului. Menționăm că, în 2023, aeroportul a trecut în gestiunea statului, după ce fusese timp de 10 ani (din 2013) concesionat companiei Avia Invest, controlată de oligarhul fugar Ilan Șor.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Есть вопросы” cu Nicolai Paholnițchi.

„Multe din plângeri sunt comandate, deoarece acei tovarăși care au pierdut aeroportul nu le este deloc convenabil. Anul trecut a fost venit de 345 milioane de lei venit. Anul acesta va fi venitul mai mare, deoarece sunt și restaurante și magazine de stat. Și toți banii se întorc sub formă de dezvoltare a aeroportului, nu doar se plătește cum înainte doar niște mită pentru alegători. Mobilierul este nou. Sunt condiții bune. Pe 31 o să prezentăm un proiect pentru reconstrucția terminalului, care va putea deservi până la 6 milioane de persoane. Pentru comparație, în cel mai bun an, Aeroportul Chișinău primea până la 3 milioane. Aeroportul face investiții mari, dar trebuie de făcut după proiect, pentru că e vorba despre securitate. Acesta nu este un simplu șopron la tine acasă. Ne cerem scuze către cetățeni pentru că intervin unele incomodități”, a declarat Vladimir Bolea.

***

Amintim că Aeroportul Internațional Chișinău a trecut oficial în gestiunea statului pe 28 martie 2023, după ce, în 2013, a fost concesionat pentru o perioadă de 49 de ani. Președinta Sandu l-a acuzat anterior pe liderul ex-Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, și pe fostul lider al Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, de „furtul” aeroportului prin „tranzacții mincinoase”. Ca urmare a acestei scheme, statul a pierdut venituri de aproximativ 1,6 miliarde de lei pe parcursul a nouă ani, a susținut Maia Sandu.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: