Moldovagaz

Cetățenii se plâng pe calitatea gazelor. Moldovagaz: „Un caracter emoțional, legat de prețul ridicat şi capacitatea scăzută de plată”

SA „Moldovagaz” anunță că a primit petiţii de la consumatori din diferite regiuni ale R. Moldova, în care se aduc acuzații că la furnizarea gazelor naturale nu sunt respectaţi parametrii de calitate sau că gazele sunt amestecate cu aer. Prin urmare, reprezentanții Moldovagaz spun că calitatea gazelor naturale furnizate consumatorilor finali corespunde cerințelor documentelor normative în vigoare. Astfel, potrivit reprezentanților companiei, petițiile ar avea un caracter emoțional și sunt „legate de prețul ridicat al gazelor naturale”.

„Foarte probabil că astfel de petiţii şi afirmații poartă în general un caracter emoțional, legat de prețul ridicat al gazelor naturale şi capacitatea scăzută de plată a consumatorilor”, se arată într-o declarație a Moldovagaz.

Compania mai spune că de fiecare dată, după verificări, se constatată că parametrii fizico-chimici ai gazelor naturale furnizate consumatorilor corespund totalmente cerinţelor documentelor normative.

„Cu toată responsabilitatea şi certitudinea SA „Moldovagaz” declară, că în conductele de gaze nu se adaugă aer, deoarece în condiții normale de funcționare gazele naturale sunt doar substanțe inflamabile, iar amestecurile de gaze naturale și aer sunt explozive, puterea de distrugere fiind considerabilă. Totodată, se remarcă faptul că în practica mondială nu se cunosc tehnologii și instalații pentru introducerea aerului în rețeaua de gaze în scopul amestecării cu gazele naturale”, spun reprezentanții companiei.

Cei de la Moldovagaz mai spun că cantitatea și calitatea gazelor naturale importate se verifică inițial la intrările în țară la staţiile de măsurare gaze de frontieră Alexeevca, Grebeniki, Orlovca (Ucraina), şi Căuşeni (Moldova) în flux continuu, în particular volumul şi compoziţia chimică a gazelor naturale (metan, etan, propan, butan, pentan, alte hidrocarburi grele, bioxid de carbon, azot, oxigen), densitatea, umiditatea, căldura calorifică. Suplimentar calitatea gazelor primite la hotar se verifică de către SRL „Moldovatransgaz”, care deţine patru sisteme de măsurare a calităţii gazelor.

„În situația în care Republica Moldova nu dispune de zăcăminte substanțiale proprii, SA „Moldovagaz” furnizează consumatorilor doar gazele importate. Astfel, gazele naturale importate nu se amestecă în sistemul naţional cu alte gaze. Întreprinderile din cadrul SA „Moldovagaz” nu dispun de alte dispozitive de amestecare a gazelor naturale, decât cu odorant, care este substanţă inflamabilă şi se adaugă în proporţie maxim 16g la 1000 m3 pentru a da gazelor miros specific şi pronunţat conform normelor de securitate”, comunică Moldovagaz.

Potrivit sursei, calitatea scăzută a consumului de gaze depinde de diferiți factori, cum ar fi: starea tehnică a aparatelor de utilizare gaze ale consumatorului, frecvența deservirii lor de profilaxie, contaminarea sau deformarea duzelor, cauzate de exploatarea incorectă; insuficiența de oxigen în încăpere și, ca urmare, arderea incompletă a gazelor; alegerea regimului optim de funcționare al instalațiilor în conformitate cu factori externi de vreme și utilajul conectat; depuneri de calcar pe pereții vaselor folosite; temperatură inițială a apei de apeduct în perioada de iarnă (+5oC) care este mai redusă decât vara (+15oC), cât și temperatura încăperilor, în care funcționează mașinile de gătit.

Cei de la Moldovagaz mai spun că, de cele mai multe ori, cauza arderii nesatisfăcătoare a gazelor naturale la consumatori este legată de depunerea impurităților mecanice (murdăriilor) în arzătoarele maşinilor de gătit și a centralelor termice individuale. La fel, potrivit companiei, responsabilitatea pentru starea acestora și deservirea tehnică revine consumatorilor.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Deputată PAS, nemulțumită că nu se regăsește în lista pentru parlamentare: „Ca un ciorap rupt, aruncat la tomberon” VIDEO

Iulia Dascălu, deputată a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), s-a arătat nemulțumită de faptul că nu se regăsește pe lista formațiunii pentru alegerile parlamentare din această toamnă. Politiciana, care a participat pe 20 iulie la Consiliul Politic Național PAS, în cadrul căruia a fost aprobată lista candidaților, a declarat că colegii săi de partid nici măcar nu i-au mulțumit pentru activitatea sa din ultima legislatură și că s-a simțit ca „un ciorap care s-a rupt și a fost aruncat la tomberon”. Precizările au fost făcute într-un mesaj video publicat pe Facebook.

Iulia Dascălu a declarat că a participat la reuniunea Consiliului Politic Național al PAS, în cadrul căreia a fost aprobată lista formațiunii pentru alegerile parlamentare, deși inițial nu intenționa să o facă. Potrivit ei, deși știa că nu se va regăsi printre candidați, a participat la reuniune pentru a vedea „reacțiile” colegilor de partid.

A fost citită lista. (…) Cum v-am zis, eu nu m-am regăsit în liste. Și dacă s-au mai făcut careva modificări pe ultima sută de metri, oricum nu m-am regăsit în această listă. Probabil n-am fost cel mai bun ales al poporului, dar nu e despre asta acum. (…) Cel mai dureros lucru pe care l-am simțit eu astăzi, cum se întâmplă la noi, la moldoveni, sau poate în echipe, absolut nimeni, nici conducerea partidului, nici cei care mi-au fost colegi de fracțiune, n-au spus cel puțin un mulțumesc pentru munca prestată. (…) Toată lumea a început să comunice între ea doar cei care se regăsesc în listă. (…) M-am simțit fix ca un ciorap care s-a rupt și a fost aruncat la tomberon. (…) Este dureros când tu dedai tot și, în schimb, primești nimic. Dar chiar le-aș socoti șuturi în fund”, a declarat politiciana.

Amintim că lista PAS pentru alegerile parlamentare a fost publicată deja pe rețelele de socializare ale partidului. Primul pe listă este Igor Grosu, liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, care este urmat de prim-ministrul Dorin Recean. Din partea PAS la alegeri vor mai candida actuali miniștri, personalități cunoscute, foști membri ai Platformei DA și alții. Pe lista PAS nu se mai regăsesc ex-deputați ai formațiunii din legislatura trecută, precum Iulia Dascălu, Oazu Nantoi și Vasile Șoimaru.

***

Alegerile parlamentare vor avea loc în data de 28 septembrie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: