SA „Moldovagaz” anunță că a primit petiţii de la consumatori din diferite regiuni ale R. Moldova, în care se aduc acuzații că la furnizarea gazelor naturale nu sunt respectaţi parametrii de calitate sau că gazele sunt amestecate cu aer. Prin urmare, reprezentanții Moldovagaz spun că calitatea gazelor naturale furnizate consumatorilor finali corespunde cerințelor documentelor normative în vigoare. Astfel, potrivit reprezentanților companiei, petițiile ar avea un caracter emoțional și sunt „legate de prețul ridicat al gazelor naturale”.
„Foarte probabil că astfel de petiţii şi afirmații poartă în general un caracter emoțional, legat de prețul ridicat al gazelor naturale şi capacitatea scăzută de plată a consumatorilor”, se arată într-o declarație a Moldovagaz.
Compania mai spune că de fiecare dată, după verificări, se constatată că parametrii fizico-chimici ai gazelor naturale furnizate consumatorilor corespund totalmente cerinţelor documentelor normative.
„Cu toată responsabilitatea şi certitudinea SA „Moldovagaz” declară, că în conductele de gaze nu se adaugă aer, deoarece în condiții normale de funcționare gazele naturale sunt doar substanțe inflamabile, iar amestecurile de gaze naturale și aer sunt explozive, puterea de distrugere fiind considerabilă. Totodată, se remarcă faptul că în practica mondială nu se cunosc tehnologii și instalații pentru introducerea aerului în rețeaua de gaze în scopul amestecării cu gazele naturale”, spun reprezentanții companiei.
Cei de la Moldovagaz mai spun că cantitatea și calitatea gazelor naturale importate se verifică inițial la intrările în țară la staţiile de măsurare gaze de frontieră Alexeevca, Grebeniki, Orlovca (Ucraina), şi Căuşeni (Moldova) în flux continuu, în particular volumul şi compoziţia chimică a gazelor naturale (metan, etan, propan, butan, pentan, alte hidrocarburi grele, bioxid de carbon, azot, oxigen), densitatea, umiditatea, căldura calorifică. Suplimentar calitatea gazelor primite la hotar se verifică de către SRL „Moldovatransgaz”, care deţine patru sisteme de măsurare a calităţii gazelor.
„În situația în care Republica Moldova nu dispune de zăcăminte substanțiale proprii, SA „Moldovagaz” furnizează consumatorilor doar gazele importate. Astfel, gazele naturale importate nu se amestecă în sistemul naţional cu alte gaze. Întreprinderile din cadrul SA „Moldovagaz” nu dispun de alte dispozitive de amestecare a gazelor naturale, decât cu odorant, care este substanţă inflamabilă şi se adaugă în proporţie maxim 16g la 1000 m3 pentru a da gazelor miros specific şi pronunţat conform normelor de securitate”, comunică Moldovagaz.
Potrivit sursei, calitatea scăzută a consumului de gaze depinde de diferiți factori, cum ar fi: starea tehnică a aparatelor de utilizare gaze ale consumatorului, frecvența deservirii lor de profilaxie, contaminarea sau deformarea duzelor, cauzate de exploatarea incorectă; insuficiența de oxigen în încăpere și, ca urmare, arderea incompletă a gazelor; alegerea regimului optim de funcționare al instalațiilor în conformitate cu factori externi de vreme și utilajul conectat; depuneri de calcar pe pereții vaselor folosite; temperatură inițială a apei de apeduct în perioada de iarnă (+5oC) care este mai redusă decât vara (+15oC), cât și temperatura încăperilor, în care funcționează mașinile de gătit.
Cei de la Moldovagaz mai spun că, de cele mai multe ori, cauza arderii nesatisfăcătoare a gazelor naturale la consumatori este legată de depunerea impurităților mecanice (murdăriilor) în arzătoarele maşinilor de gătit și a centralelor termice individuale. La fel, potrivit companiei, responsabilitatea pentru starea acestora și deservirea tehnică revine consumatorilor.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.