Stoianoglo
Максим Андреев, NewsMaker

Chiril Lucinschi, Renato Usatîi și Ludmila Kozlovska. Cine mai face parte din lista celor 38 de dosare pretins politice

Din lista celor 38 de dosare pretins politice, care urmează să fie evaluate de către procurori fac parte mai multe nume binecunoscute în spațiul public. Printre acestea sunt judecători, avocați, politicieni și oameni de afaceri. Ziarul Național a publicat joi, 20 februarie, documentul, pe care l-ar fi obținut de la Procuratura Generală. 

1. Dosarul ANTIFA: Pavel Grigorciuc, Mihail Amerberg, Boris Tcacenco, Olesea Vedi

2. Grupul Petrenco: Grigore Petrenco, Pavel Grigorciuc, Alexandru Roșco, Oleg Buznea, Vladimir Jurat, Mihail Amerberg

3. Protestul din 24 aprilie 2016: Alexandru Panuța, Radu Cibotari, Ion Matasevici

4. Protestul din 20 ianuarie 2016: Aureliu Pisica, Vrej Martirosean, Cioina Fiodor

5. Ludmila Kozlovska

6. Pavel Grigorciuc

7. Gheorghe Petic

8. Sergiu Cebotari

9. Ana Ursachi

10. Eduard Rudenco

11. Ion Crețu

12. Avocații Veaceslav Țurcan și Maxim Belinschi

13. Victor Muntean

14. Iurie Bolboceanu

15. Chiril Lucinschi

16. David Davitean

17. Andrian și Igor Borș

18. Victor Jantovan

19. Valentin Eșanu

20. Constantin Manole

21. Sergiu Cosovan

22. Renato Usatâi

23. Protestul Blocului ACUM (interceptările și filările ilegale, inclusiv ale jurnaliștilor)

24. Alexei Alexeev

25. Valentin Cimpoeș

26. Victor Bogatico

27. Olga Punga

28. Valeriu Cucu

29. Viorel Donică

30. Nina Cereteu

31. Arslan Safarmatov

32. Valeriu Nedzelschii

33. Aureliu Pisica

34. Oleg Gonța

35. Corneliu Moraru

36. Domnica Manole

37. Gheorghe Balan

38. Dorin Munteanu

Amintim că miercuri, 19 februarie, procurorul general Alexandr Stoianoglo, a anunțat că un grup format din șase procurori va evalua și va prezenta rapoarte pe marginea 38 de dosare penale, pretins instrumentate pe motive politice. Stoianoglo a precizat că din lista respectivă, 11 persoane au fost nominalizate în Raportul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, iar restul celor 27 de persoane ar fi fost nominalizate de anumite organizații neguvernamentale, activiști civici, reprezentanți ai partidelor politice, dar și în adresările parvenite pe adresa procurorului general.

Susțineți-ne cu un LIKE la pagina noastră de Facebook.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Năstase anunță că va candida la parlamentare: „Pentru toți cei care sunteți nevoiți să votați, nu să alegeți” (VIDEO)

Andrei Năstase, fost ministru de Interne și ex-lider al Platformei DA, a anunțat pe 20 iulie că va concura la alegerile parlamentare din această toamnă, în calitate de candidat independent. El a declarat pentru cetățenii care sunt „nevoiți să voteze, nu să aleagă”.

Într-un mesaj video publicat pe Facebook, Andrei Năstase, alături de mai mulți susținători, a comunicat că va candida la alegerile parlamentare.

Am decis să candidez independent pentru toți cei care nu sunt înregimentați partinic, pentru toți cei mințiți cu sloganuri frumoase și, apoi, umiliți prin legi strâmbe. Pentru sutele de mii de protestatari și semnatari a proiectelor mele de scoatere a țării din captivitate, de schimbare a vieții noastre în bine pe aceste meleaguri. Candideze pentru toți cei care, ca și mine, nu aveți pe cine alege, sunteți dezamăgiți de guvernare și partidele politice și sunteți astfel nevoiți să votați, nu să alegeți”, a spus el.

Cine este Andrei Năstase?

Andrei Năstase și-a început activitatea publică în calitate de fondator și lider al Platformei Civice „Demnitate și Adevăr”, preluând ștafeta mișcării protestatare din 2015, scrie alegeri.md. A participat la alegerile din 2016 pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, dar s-a retras în favoarea candidatului comun al forțelor politice anti-oligarhice, Maia Sandu.

A câștigat în 2018 alegerile pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău. După invalidarea rezultatelor alegerilor, pe motiv că ar fi făcut agitație electorală în ziua alegerilor, a devenit unul dintre liderii Mișcării de Rezistență ACUM.

Năstase a fost și ministru al Afacerilor Interne, mai târziu – și consilier în Consiliul Municipal Chișinău (CMC).

În decembrie 2022, Biroul Politic Național al Platformei DA a decis retragerea sprijinului politic fracțiunii Platforma DA din CMC, după ce consilierii municipali au votat, alături de cei ai Partidului Socialiștilor pentru adoptarea a patru Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) controversate, care vor permite construirea unor noi complexe locative. Guvernul a calificat inițiativa drept „ilegală”. Atunci consilierul municipal Andrei Năstase a declarat că reprezentanții Platformei au votat în favoarea PUZ-urilor bazându-se pe expertiză. Totodată, Năstase a spus că reprezentanții Platformei DA din CMC și-au înaintat demisia din partid, dar nu își vor depune mandatele de consilieri.

În 2024, Năstase a candidat la alegerile prezidențiale în calitate de candidat independent, acumulând doar 0,64% din voturi.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: