NM

Chironda va contesta în instanța de judecată motivele pentru care a fost demis

Ex-viceprimarul capitalei Victor Chironda va contesta în instanța de judecată motivele pentru care a fost demis. Într-o conferință de presă la IPN, acesta a prezentat raportul de activitate pentru perioada în care a lucrat la Primăria Chișinău și a declarat că și-a îndeplinit corect și conform legii atribuțiile.

Victor Chironda susține că nu sunt adevărate şi justificate acuzaţiile aduse de primar și de consilierii care au votat pentru demisia sa „Nu contest dreptul primarului şi al Consiliului de a mă demite din funcţia de viceprimar, însă nu din motivele expuse în proiectul de decizie a CMC. Voi merge inclusiv în instanţa de judecată pentru a demonstra faptul că mi-am îndeplinit atribuţiile corect, așa cum prevede legea”, a declarat ex-viceprimarul.

Din spusele lui, aşa-zisa lipsă de la serviciu a fost capcană pe care i-au întins-o propriii colegi. Ex-viceprimarul spune că a depus plângeri la Procuratura şi a pregătit demersuri pentru instanţă. „Motivul real al demisiei a fost ca m-am opus demolării Hotelului Naţional, dar şi altor proiecte de promovare a unor construcţii gigantice și complexe locative în oraş. Cât ţine de hotel, lucrăm la proces, vom contesta inclusiv autorizaţia de demolare emisă, vom continua discuţiile cu societatea și locatarii. Vom continua demersurile ca Ministerul Culturii să ia decizia de a pune clădirea sub protecţia statului”, a spus Victor Chironda.

În cadrul aceleiaşi conferinţe, Victor Chironda  a prezentat raportul de activitate pentru perioada în care a fost în funcția de viceprimar al municipiului Chișinău și a oferit drept exemplu mai multe proiecte în care s-ar fi implicat direct. Acesta s-a referit la Strategia de dezvoltarea a infrastructurii pentru transportul alternativ, taxarea electronică, reproiectarea străzii 31 august, proiectarea scuarului Eminescu, parcările cu plată, ghid de design al străzilor din Chișinău, concept-concurs de renovare a parcurilor centrale, benzi dedicate şi altele.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Seceta face ravagii în Ștefan Vodă. Culturile de porumb și floarea-soarelui, „grav afectate”: „Avem o situație critică”

Starea culturilor de grupa a doua – în special porumbul și floarea-soarelui – este una „critică”, a constatat secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii, Vasile Șarban, în urma unei vizite efectuate pe terenurile agricole din raionul Ștefan Vodă. Potrivit oficialului, lipsa precipitațiilor și temperaturile ridicate din ultimele luni „au afectat grav culturile”, punând în pericol recolta din acest an.

Secretarul de stat a vizitat mai multe terenuri din satele Crocmaz, Cioburciu și Slobozia, unde a discutat cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă.

„Am venit astăzi în Ștefan Vodă pentru a vedea personal care este situația din teren și pentru a discuta cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă. Este clar că avem de-a face cu o situație critică”, a declarat Vasile Șarban.

Potrivit acestuia, deși în seara zilei precedente au fost înregistrate cantități reduse de ploaie, acestea nu au fost suficiente pentru a salva culturile.

„O bună parte a suprafețelor cultivate cu porumb este deja compromisă, iar în cazul florii-soarelui, plantele sunt într-o fază avansată de dezvoltare, cu calatidiile subdezvoltate, ceea ce afectează grav potențialul de producție. Dacă în perioada imediat următoare nu vor fi înregistrate precipitații semnificative, se așteaptă pierderi considerabile la ambele culturi”, susține oficialul.

Un exemplu relevant este gospodăria „Ecoalimentprim”, care administrează 1050 de hectare cultivate cu culturi de câmp. Fermierii de aici spun că au nevoie urgentă de investiții în sisteme moderne de irigație pentru a putea face față secetei.

De asemenea, din cauza secetei, sunt afectate și plantațiile de prun, chiar și pentru recolta deja diminuată în urma înghețurilor târzii din primăvară.

În context, Vasile Șarban a subliniat importanța accelerării proiectelor de reabilitare a infrastructurii de irigații și a aplicării tehnologiilor agricole adaptate noilor realități climatice.

„Fermierii încep să conștientizeze tot mai mult rolul esențial al acestor investiții, iar soluții precum tehnologia de conservare a solului No till, deși nu sunt miraculoase, oferă o anumită protecție culturilor în perioadele de secetă, menținând umiditatea în sol pentru o perioadă mai îndelungată. Dialogul cu fermierii, colectarea datelor privind pierderile și promovarea soluțiilor durabile vor rămâne priorități ale ministerului în gestionarea efectelor schimbărilor climatice asupra agriculturii naționale”, a subliniat secretarul de stat.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: