NewsMaker

Chișinăul acuză Tiraspolul că blochează întâlnirea experților în statistică. Reacție: „Pretext”

Tiraspol a refuzat din nou să accepte organizarea primei întâlniri a experților în statistică, au anunțat autoritățile de la Chișinău. Pe de altă parte, așa-zisele autorități din stânga Nistrului au respins acuzațiile, menționând că „nu există niciun grup de lucru pe domeniul statisticii și că declarațiile sunt un pretext pentru a sabota dialogul”.

Guvernul a acuzat Tiraspolul că a blocat întâlnirea experților, în ciuda acordurilor atinse la întâlnirile politice din 19 noiembrie 2024 și 8 aprilie 2025, în prezența oficialilor OSCE.

„Inițiativa Chișinăului vizează începerea unor discuții de lucru care ar trebui să ducă la armonizarea metodologiei de colectare și procesare a datelor statistice pe întreg teritoriul țării, conform principiilor Uniunii Europene”, se menționează în comunicatul emis de către autoritățile de la Chișinău.

Guvernul a menționat că această propunere face parte dintr-un demers pe termen lung al autorităților naționale pentru organizarea unor discuții pe platformele de dialog în cadrul procesului de negociere pentru rezolvarea situației din Transnistria. „Aceste discuții ar trebui să beneficieze locuitorii ambelor maluri ale Nistrului, dar Tiraspolul continuă să le blocheze sub diverse pretexte”, au declarat autoritățile.

Pe de altă parte, așa-zisele autorități de la Tiraspol au respins acuzațiile și au declarat că aceasta este o tentativă a Chișinăului de a induce în eroare opinia publică cu privire la întâlnirile planificate“.

„Subliniem: nu există niciun grup de experți (de lucru) sau subgrupuri pe subiecte de statistică. Prin urmare, activitatea unui organ inexistent nu putea fi discutată în cadrul întâlnirii politice din 8 aprilie. De fapt, la 3 aprilie, autoritățile din Transnistria au trimis tuturor participanților în formatul „5+2” o propunere oficială de a organiza o întâlnire a grupurilor de experți (de lucru) pe probleme economice pe 9 aprilie”, a transmis așa-zisul minister de externe al regiunii nerecunoscute într-un comunicat de presă.

Potrivit Tiraspolului, în cadrul acestei întâlniri, se intenționa discutarea problemelor cheie și a aspectelor statistice care interesează Chișinăul.

„Această inițiativă a fost discutată la întâlnirea politică de la Bender. Participanții moldoveni au fost de acord că întâlnirea respectivă trebuie să aibă loc în curând. Se pare că Moldova a avut suficientă „capacitate de adaptare” doar pentru o participare formală la întâlnirea de la Bender. Cu toate acestea, nu s-a găsit voința politică de a îndeplini promisiunile făcute în fața Reprezentantului Special al Președinției în exercițiu a OSCE și a altor participanți internaționali. Este vorba nu doar despre întâlnirile apropiate ale grupurilor de lucru, ci și despre deciziile necesare pentru deblocarea activității punctelor de înregistrare a transporturilor. Judecând după insinuările care pot fi ușor combătute cu fapte și documente, se pare că partea moldovenească nu este interesată de o muncă normală – nu are nevoie de discuții pe teme economice sau de statistică, ci de un pretext inventat pentru acuzații în scopul sabotaării dialogului”, se mai menționează în comunicatul așa-ziselor autorități din stânga Nistrului.

* * *

La începutul lunii aprilie, Tiraspolul a refuzat să participe la întâlnirea în formatul „1+1” care ar fi trebuit să aibă loc la Chișinău pe 3 aprilie. Biroul pentru Reintegrare a subliniat că „Tiraspolul încearcă să blocheze dialogul și să semene neîncredere în rândul populației”. Așa-zisele autorități din regiunea transnistreană au acuzat, la rândul lor, Chișinăul de sabotarea întâlnirii.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Recean, în dialog cu activiști, antreprenori și tineri din Găgăuzia și Taraclia: „Unitatea e puterea noastră”

Prim-ministrul Dorin Recean a avut o întrevedere cu mai mulți activiști civici, antreprenori, tineri, dar și reprezentanți ai sectoarelor de educație, cultură și mass-media din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia. Potrivit unui comunicat al Executivului, discuțiile s-au concentrat pe importanța implicării minorităților naționale în procesele de luare a deciziilor.

Dorin Recean a evidențiat faptul că în sudul țării se investește activ, în special, în infrastructură. Printre cele mai mari proiecte se numără construcția drumului de ocolire Vulcănești, un proiect de 28 de milioane de euro, susținut din fonduri europene. Totodată, în UTA Găgăuzia, sunt în desfășurare 15 proiecte finanțate prin programul guvernamental „Satul European”, în valoare totală de 73 de milioane de lei.

De asemenea, premierul a menționat lansarea programului de formare profesională pentru cadrele didactice care predau limba găgăuză în grădinițele din autonomie. Programul este organizat de Universitatea de Stat din Comrat, sub egida Ministerului Educației, și este destinat pentru 74 de cadre didactice din 56 de grădinițe din autonomie. 

Tinerii prezenți la întrevedere au abordat subiecte privind integrarea europeană și măsurile de combatere a dezinformării.

„Unitatea e puterea noastră și doar împreună vom reuși să dezvoltăm comunitățile locale și să asigurăm un nivel de trai mai bun”, a precizat șeful Guvernului. 

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: