NewsMaker

Chișinăul acuză Tiraspolul că blochează întâlnirea experților în statistică. Reacție: „Pretext”

Tiraspol a refuzat din nou să accepte organizarea primei întâlniri a experților în statistică, au anunțat autoritățile de la Chișinău. Pe de altă parte, așa-zisele autorități din stânga Nistrului au respins acuzațiile, menționând că „nu există niciun grup de lucru pe domeniul statisticii și că declarațiile sunt un pretext pentru a sabota dialogul”.

Guvernul a acuzat Tiraspolul că a blocat întâlnirea experților, în ciuda acordurilor atinse la întâlnirile politice din 19 noiembrie 2024 și 8 aprilie 2025, în prezența oficialilor OSCE.

„Inițiativa Chișinăului vizează începerea unor discuții de lucru care ar trebui să ducă la armonizarea metodologiei de colectare și procesare a datelor statistice pe întreg teritoriul țării, conform principiilor Uniunii Europene”, se menționează în comunicatul emis de către autoritățile de la Chișinău.

Guvernul a menționat că această propunere face parte dintr-un demers pe termen lung al autorităților naționale pentru organizarea unor discuții pe platformele de dialog în cadrul procesului de negociere pentru rezolvarea situației din Transnistria. „Aceste discuții ar trebui să beneficieze locuitorii ambelor maluri ale Nistrului, dar Tiraspolul continuă să le blocheze sub diverse pretexte”, au declarat autoritățile.

Pe de altă parte, așa-zisele autorități de la Tiraspol au respins acuzațiile și au declarat că aceasta este o tentativă a Chișinăului de a induce în eroare opinia publică cu privire la întâlnirile planificate“.

„Subliniem: nu există niciun grup de experți (de lucru) sau subgrupuri pe subiecte de statistică. Prin urmare, activitatea unui organ inexistent nu putea fi discutată în cadrul întâlnirii politice din 8 aprilie. De fapt, la 3 aprilie, autoritățile din Transnistria au trimis tuturor participanților în formatul „5+2” o propunere oficială de a organiza o întâlnire a grupurilor de experți (de lucru) pe probleme economice pe 9 aprilie”, a transmis așa-zisul minister de externe al regiunii nerecunoscute într-un comunicat de presă.

Potrivit Tiraspolului, în cadrul acestei întâlniri, se intenționa discutarea problemelor cheie și a aspectelor statistice care interesează Chișinăul.

„Această inițiativă a fost discutată la întâlnirea politică de la Bender. Participanții moldoveni au fost de acord că întâlnirea respectivă trebuie să aibă loc în curând. Se pare că Moldova a avut suficientă „capacitate de adaptare” doar pentru o participare formală la întâlnirea de la Bender. Cu toate acestea, nu s-a găsit voința politică de a îndeplini promisiunile făcute în fața Reprezentantului Special al Președinției în exercițiu a OSCE și a altor participanți internaționali. Este vorba nu doar despre întâlnirile apropiate ale grupurilor de lucru, ci și despre deciziile necesare pentru deblocarea activității punctelor de înregistrare a transporturilor. Judecând după insinuările care pot fi ușor combătute cu fapte și documente, se pare că partea moldovenească nu este interesată de o muncă normală – nu are nevoie de discuții pe teme economice sau de statistică, ci de un pretext inventat pentru acuzații în scopul sabotaării dialogului”, se mai menționează în comunicatul așa-ziselor autorități din stânga Nistrului.

* * *

La începutul lunii aprilie, Tiraspolul a refuzat să participe la întâlnirea în formatul „1+1” care ar fi trebuit să aibă loc la Chișinău pe 3 aprilie. Biroul pentru Reintegrare a subliniat că „Tiraspolul încearcă să blocheze dialogul și să semene neîncredere în rândul populației”. Așa-zisele autorități din regiunea transnistreană au acuzat, la rândul lor, Chișinăul de sabotarea întâlnirii.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Oana Țoiu, despre explicații pentru interdicția primarului de Chișinău: „România nu este datoare dl. Ceban”

Ministra de Externe de la București, Oana Țoiu, a declarat că România „nu este datoare” să ofere explicații primarului de Chișinău, Ion Ceban, cu privire la interdicția acestuia de a intra pe teritoriul țării, întrucât nu este cetățean român. Oficiala a menționat că edilul va primi totuși un răspuns de la instituția abilitată, în acest caz fiind vorba de Serviciul Român de Informații. Precizările au fost făcute în cadrul emisiuni din 19 iulie, la Antena 3 CNN.

România nu este datoare domnului Ceban, pentru că domnul Ceban nu este un cetăţean român, e improbabil că va putea vreodată fi, nu este un cetăţean al Uniunii Europene şi este dreptul nostru de a acorda sau nu acces pe teritoriul nostru. România, ca orice altă ţară membră şi a spaţiului Schengen şi a Uniunii Europene, poate interzice accesul pe teritoriul său tuturor persoanelor despre care consideră că poate să reprezinte un risc pentru siguranţa naţională sau pentru ordinea publică. Este dreptul României, este dreptul Uniunii Europeane, nu a fost contestat de niciun alt stat membru în acest moment. Odată cu interdicţia accesului domnului Ceban şi altor doi cetăţeni moldoveni pe teritoriul României, este o interdicţie care se extinde la întreg spaţiul Schengen”, a declarat Oana Țoiu, potrivit Digi24.

Întrebată de ce Ion Ceban este considerat un pericol de către România, ministra a spus: „Este o întrebare pe care şi domnul Ceban a pus-o într-o adresă oficială. Va primi sigur răspuns de la instituţiile abilitate, în acest caz Serviciul Român de Informaţii, însă să fie foarte clar, nici nu există vreo datorie a României de a da toate detaliile pe care le deţine şi cred că este ceva lesne de înţeles pentru toată lumea, că atunci când vorbim de un potenţial pericol, vorbim şi de rezerva pe care instituţiiile o au în a transparentiza toate informaţiile pe care le deţin”.

Amintim că Ion Ceban are interdicție de intrare pe teritoriul României începând cu 9 iulie, pentru o perioadă de cinci ani. Măsura este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții. Ceban califică decizia drept una politică.

Pe 17 iulie, ministra de Externe de la București, Oana Țoiu, a declarat că decizia de a-i interzice primarului Chișinăului accesul în România a fost luată în contextul în care, de ceva timp, autoritățile române documentează „legături complicate” ale acestuia cu reprezentanți ai Federației Ruse. Oficiala a reiterat, totodată, că decizia prin care Ceban și încă doi cetățeni moldoveni au primit interdicție de intrare pe teritoriul României a fost luată strict „din rațiuni care țin de siguranța națională”. 

În aceiași zi, Ion Ceban a negat afirmațiile Oanei Țoiu, solicitând probe care să i le confirme. „Vreau dovada că ar exista ceva, pentru că acel ceva nu există”, a spus el.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: