Andrei Mardari / NewsMaker

Chișinăul atenționează Tiraspolul: Manifestați prudență în declarațiile lansate în spațiul public

Biroul politici de reintegrare din cadrul Guvernului a îndemnat Tiraspolul să manifeste prudență în declarațiile lansate în spațiul public. Totodată a cerut respectarea Constituției Republicii Moldova, inclusiv a Declarației de independență. Chișinăul nu a precizat la ce declarații s-a referit. 

Pe 27 martie, reprezentanții Biroului politici de reintegrare au numit „inadecvate” unele declarații ale Tiraspolului, fără a oferi și detalii în acest sens.

„În legătura cu unele alegații inadecvate ale Tiraspolului îndemnăm insistent autorii acestora să respecte Declarația de independență, Constituția Republicii Moldova și opinia unanimă a comunității internaționale, precum și să manifeste prudență în declarațiile lansate în spațiul public. Reamintim cu acest prilej Tiraspolului că obiectivul principal al negocierilor constă în reglementarea atotcuprinzătoare și pașnică a conflictului transnistrean în vederea reintegrării plenare a ambelor maluri ale Nistrului și consolidării statalității Republicii Moldova în frontierele recunoscute la nivel internațional”, se arată în declarația Biroului.

Menționăm, conducătorul instituției de la Tiraspol responsabilă de „relații externe” Vitalii Ignatiev a declarat pe 26 martie într-un interviu pentru postul de televiziune RTVI că regiunea transnistreană „nu a fost niciodată în Moldova, nu a făcut parte din Moldova”. El a mai spus că „Moldova acționează timp de 33 de ani și mai mult cu rea-credință față de Transnistria”. Tot pe 26 martie, liderul nerecunoscut al regiunii transnistrene Vadim Krasnoselski a publicat un interviu pe pagina sa de Telegram, unde a spus că „legea moldovenească „Cu privire la separatism” contrazice normele internaționale și discreditează valorile europene”, relatează TSV Pridnestrovie. Krasnoselski s-a adresat oficialilor europeni, întrebându-i „cum Uniunea Europeană se pregătește să accepte drept membru Moldova cu o astfel de lege a separatismului”.

***

În februarie 2023, deputații parlamentului Republicii Moldova au votat modificările Codului penal, care conțin și articolul „Separatism”. Potrivit noilor prevederi, „acțiunile separatiste, comise în scopul separării unei părți a teritoriului Republicii Moldova” vor fi pedepsite cu închisoare de la doi la cinci ani.

Instituția de la Tiraspol responsabilă de „relații externe” a calificat drept „un act de agresiune” adoptarea proiectului despre Legea privind separatismul, de către autoritățile constituționale ale Republicii Moldovei. „MAE” transnistrean a declarat că responsabilitate pentru escaladarea tensiunii dintre Tiraspol și Chișinău revine părții moldovenești.

Ulterior, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate Oazu Nantoi a declarat pentru portalul rus Kommersant, într-o discuție despre lege, care prevede sancțiuni pentru separatism, că reprezentantul Tiraspolului responsabil de „afacerile externe” ale regiunii transnistrene, Vitalii Ignatiev, „poate fi arestat, când va veni la Chișinău”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Comisia Electorală Centrală

CEC sesizează Ministerul Justiției: patru partide riscă limitarea activității sau dizolvarea

Comisia Electorală Centrală (CEC) a constatat, în cadrul ședinței din 19 iulie, că 58 de formațiuni politice din totalul de 66 au prezentat în termen rapoartele privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025. Totodată, CEC a decis să sesizeze Ministerul Justiției despre încălcările repetate privind finanțarea activității partidelor politice comise de către Partidul Socialist din Moldova, Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei, Partidul Conservator și Partidul Politic „Şansă”.

Potrivit CEC, Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE” a depus raportul cu depășirea termenului. Alte șapte formațiuni politice nu au prezentat raportul privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025:

  • Partidul Socialist din Moldova
  • Partidul Conservator
  • Partidul Politic „Șansă”
  • Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei
  • Partidul Politic „FENIX MOLDOVA”
  • Partidul Regiunilor din Moldova (dizolvat)
  • Partidul „Moldova Unită – Единая Молдова” (dizolvat)

CEC menționează că Partidul Socialist din Moldova a transmis raportul pe suport de hârtie, semnat de o persoană neconfirmată oficial ca trezorier, iar Partidul Politic „Șansă” a trimis documentul cu întârziere, tot în format fizic, fiind semnat electronic doar de președintele partidului – ceea ce contravine prevederilor legale.

În acest context, CEC a decis să sesizeze suplimentar Ministerul Justiției cu privire la încălcările repetate comise de patru formațiuni, pentru anexarea la probatoriul existent în cadrul litigiilor aflate pe rolul instanțelor de judecată a constatărilor făcute de CEC:

  • Partidul Socialist din Moldova și Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei – în vederea limitării activității acestora;
  • Partidul Conservator și Partidul Politic „Șansă” – în vederea dizolvării.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: