Cinci posturi TV sancționate pentru încălcarea reglementărilor privind protecția minorilor în cazul decesului Andreei Cuciuc
Full Article 3 minutes read

Cinci posturi TV sancționate pentru încălcarea reglementărilor privind protecția minorilor în cazul decesului Andreei Cuciuc

Cinci posturi de televiziune din Republica Moldova au fost sancționate de Consiliul Audiovizualului (CA) pentru nerespectarea reglementărilor privind protecția minorilor și difuzarea de conținut cu impact emoțional negativ în legătură cu decesul Andreei Cuciuc, în perioada 15-21 noiembrie 2024. Posturile „Moldova 1”, „Tezaur TV”, „Star TV”, „PRO TV Chișinău” și „TV8” au primit avertismente publice și amenzi, în timp ce alte cinci televiziuni, printre care „Cinema 1”, „Jurnal TV” și „Exclusiv TV”, nu au înregistrat abateri de la legislație.

În cadrul acestui control, s-a constatat că mai multe posturi de televiziune au difuzat imagini șocante cu sicriul minorei decedate și au realizat interviuri cu minori, în ciuda reglementărilor care interzic astfel de conținuturi. De exemplu, „Moldova 1” (36.000 de lei) a difuzat imagini cu corpul neînsuflețit al Andreei Cuciuc în cadrul unui reportaj despre funeralii, fără a furniza avertismente corespunzătoare pentru telespectatori. Aceleași încălcări au fost observate și la alte posturi, cum ar fi „Tezaur TV” (30.000 de lei), care a transmis în direct întreaga procesiune funerară, fără a semnala impactul emoțional al conținutului.

„Star TV” (24.000 de lei) a fost sancționată pentru difuzarea unui subiect similar despre funeraliile Andreei Cuciuc, în care a fost prezentat corpul acesteia și s-au difuzat imagini din cadrul ceremoniei, fără a respecta cerințele privind avertizările verbale și vizuale. De asemenea, „TV8” (10.000 de lei) a fost sancționată pentru difuzarea unui subiect în care a fost intervievat colegul minorei decedate, în condițiile în care astfel de interviuri pot afecta negativ minorii, conform reglementărilor legale.

CA a subliniat faptul că, în aceste cazuri, nu au fost respectate normele de protecție a vieții private a minorilor și a dreptului acestora la propria imagine, în special în contextul unor evenimente tragice, cum ar fi moartea unui minor. De asemenea, s-a remarcat lipsa diversificării surselor de informație, având în vedere că niciun post TV nu a solicitat opinii din partea unor adulți sau experți care ar fi putut oferi o relatare mai echilibrată și mai obiectivă a evenimentelor.

Vicepreședinta CA, Aneta Gonța, a subliniat că posturile de televiziune pot atrage audiența și prin modalități mai responsabile, fără a apela la senzaționalism și emoții negative.

În concluzie, CA a reamintit importanța respectării normelor de protecție a minorilor și a sensibilităților emoționale în jurnalismul audiovizual, iar posturile de televiziune monitorizate vor trebui să țină cont de aceste reglementări pentru a asigura o informare responsabilă și echilibrată a publicului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: