Cine îl mai susține pe Stoianoglo? De ce are nevoie Dodon de propriul „candidat unic” și ce șanse are acesta să ajungă în turul doi
Full Article 7 minutes read

Cine îl mai susține pe Stoianoglo? De ce are nevoie Dodon de propriul „candidat unic” și ce șanse are acesta să ajungă în turul doi

Întâlnirea liderilor opoziției, care a fost anunțată de liderul socialiștilor Igor Dodon, nu a avut loc. La întâlnire, Dodon a propus crearea unei „platforme de susținere a candidatului poporului” pentru funcția de președinte, Alexandr Stoianoglo. Dar ceva a mers prost. NM vă spune cum au reacționat politicienii din opoziție la propunerea lui Dodon, dacă Stoianoglo va putea ajunge în turul doi fără sprijin larg din partea opoziției și de ce au nevoie socialiștii de toate acestea?

O sărbătoare la care nu a venit nimeni

Un „candidat unic” din partea opoziției la viitoarele alegeri prezidențiale din toamnă -este ideea socialiștilor, despre care aceștia vorbesc de mult timp în repetate rânduri. Nu au ascuns nici numele candidatului potrivit pentru această funcție: liderul Partidului Socialiștilor (PSRM) Igor Dodon a anunțat încă din martie disponibilitatea PSRM de a susține la alegeri candidatura fostului procuror general Alexandr Stoianoglo.

Așa că, la conferința de presă din 8 iulie, în care a anunțat sprijinul pentru Stoianoglo la Președinție, Dodon a făcut apel la opoziție să susțină această candidatură și să discute propunerea pe 10 iulie într-un „loc neutru pentru toată lumea” – biblioteca cofondatorului Partidului Congresul Civic, Mark Tkaciuk. Dodon i-a menționat și pe politicienii al căror sprijin și-l dorește: aceștia sunt fostul președinte, liderul comuniștilor Vladimir Voronin, liderul formațiunii „Partidul Nostru” Renato Usatîi, liderul PDCM Ion Chicu, primarul Chișinăului și liderul MAN Ion Ceban, fostul guvernator al Găgăuziei Irina Vlah, liderul PLDM Vlad Filat și fostul lider al Platformei DA Andrei Năstase.

Cine îl mai susține pe Stoianoglo? De ce are nevoie Dodon de propriul „candidat unic” și ce șanse are acesta să ajungă în turul doi

privesс.eu

Întâlnirea însă nu a avut loc. Cu o zi înainte, Alexandr Stoianoglo a scris că nu toți liderii opoziției sunt pregătiți pentru o astfel de discuție imediată într-un format extins. „Înțeleg și respect această poziție a acestor politicieni, această manifestare a responsabilității lor față de susținătorii și alegătorii lor. Și, prin urmare, îmi propun să nu forțez discuția programată pentru mâine, ci să folosim zilele și săptămânile următoare pentru contacte și întâlniri bilaterale”, a sugerat fostul procuror general.

Unii de pe „lista Dodon”, totuși, au vorbit deja public despre inițiativa lui Dodon. Năstase, de exemplu, l-a rugat pe Dodon să nu-l mai invite la astfel de „scenarii politice”. „Acesta nu este un scenariu nou. Acesta este un acord conform căruia trebuiau să susțină un candidat fără notorietate politică așa încât Maia Sandu să aibă drum liber spre un nou mandat. (…) De aceea, îi transmit lui Igor Dodon să nu mai îndrăznească vreodată să mă convoace pe mine la scenetele lui politice, să își convoace aliații lui din PAS și pe Maia Sandu”, a spus Năstase, care, de altfel, și-a anunțat anterior intenția de a candida independent la Președinție.

Fostul premier Ion Chicu și-a anunțat deja intenția de a participa la cursa prezidențială, iar poziția sa nu s-a schimbat după propunerea lui Dodon. „Nu comentăm acțiunile preelectorale ale actorilor politici. Le dorim succes tuturor adversarilor. Cu excepția persoanei care a uzurpat toată puterea din țară, desigur. PDCM are hotărârea consiliului politic național cu privire la participarea noastră la alegeri și referendum – vom acționa conform acesteia [deciziei]”, a menționat Chicu într-un comentariu pentru NM.

Primarul Capitalei, Ion Ceban, a anunțat deja că nu va participa la cursa prezidențială și a subliniat că partidul său va participa la alegerile parlamentare, care vor avea loc în Moldova în 2025.

Cine îl mai susține pe Stoianoglo? De ce are nevoie Dodon de propriul „candidat unic” și ce șanse are acesta să ajungă în turul doi

Facebook/Morari.live

Anterior, opoziția deja „căuta” un singur candidat. Jurnalista Natalia Morari a moderat întâlnirile liderilor opoziției. Liderul formațiunii politice „Partidul Nostru” Renato Usatîi, pe care Dodon l-a invitat și la o întâlnire în biblioteca lui Mark Tkaciuk, nu a participat la aceste întâlniri. El a declarat că nu poate discuta despre un candidat comun cu Dodon și Filat.

A doua rundă fără unitate

Experții consideră că este puțin probabil să se poată uni opoziția în jurul lui Stoianoglo. În acest caz, fostul procuror general rămâne cu sprijinul socialiștilor și al liderului acestora Igor Dodon. Sondajele anterioare au arătat că Dodon rămâne singurul lider al opoziției care are șanse să ajungă în turul doi. Astfel, potrivit unui sondaj IRI, realizat în ianuarie-februarie 2024, 32% dintre respondenții din toată țara sunt pregătiți să voteze pentru Maia Sandu, iar 25% pentru Dodon, Ion Ceban se află pe locul trei cu 7%.

Cine îl mai susține pe Stoianoglo? De ce are nevoie Dodon de propriul „candidat unic” și ce șanse are acesta să ajungă în turul doi

În iunie, Dodon a declarat într-un interviu acordat presei ruse că este gata să candideze la Președinție dacă nu va fi identificat un candidat unic al opoziției. În ciuda faptului că unele partide de opoziție și politicieni și-au anunțat deja dorința de a candida independent la prezidențiale, socialiștii l-au susținut în continuare pe Stoianoglo și nu pe liderul lor.

În același timp, experții sunt încrezători că este puțin probabil ca fostul procuror general să poată „împrumuta” ratingul lui Dodon. Și există mai multe motive pentru aceasta. Doctora în științe politice Angela Colațchi consideră că Stoianoglo nu are suficientă carismă, iar o parte din electorat îl va respinge din cauza informațiilor privitor la legătura sa cu omul de afaceri Veaceslav Platon. Iar expertul WatchDog Andrei Curăraru a remarcat că există un nivel ridicat de xenofobie în Moldova, care la fel va fi în defavoarea lui Stoianoglo.

Într-o astfel de situație, Curăraru consideră că socialiștii au ales o strategie de „pesimizare”. „Parțial, socialiștii vor putea face apel la electoratul său, adică rezultatul nu va fi zero. Dar, în același timp, faptul că acesta nu va fi cel mai puternic candidat va duce la aceea că alegătorii lor vor boicota alegerile și, prin urmare, și referendumul [pentru integrarea europeană, care va avea loc în aceeași zi cu alegerile prezidențiale]”, a explicat expertul.

Merită luat în considerare faptul că socialiștii au anunțat deja că vor boicota referendumul. Curăraru a remarcat că este destul de dificil să le explici alegătorilor de ce „ar trebui să ia un buletin de vot, iar altul nu”. Într-o astfel de situație, tactica de a numi un candidat care nu este cel mai puternic îi ajută pe socialiști în boicotarea referendumului. „Și în cazul unei înfrângeri la alegeri, responsabilitatea poate fi scoasă de pe partid și transferată pe faptul că candidatul a fost unul slab din start”, a adăugat expertul.

Kremlinul nu are nevoie de o victorie?

Angela Colațchi crede că nominalizarea lui Alexandr Stoianoglo de către partidul pro-rus îi confirmă teoria precum că Kremlinul „nu are nevoie de victorie”. „Sarcina Kremlinului este să submineze situația înainte de alegerile parlamentare. Victoria unui candidat pro-rus la alegerile prezidențiale este puțin probabilă, iar scopul Moscovei este de a preveni o majoritate parlamentară pro-europeană la următoarele alegeri”, crede Colațchi.

Cine îl mai susține pe Stoianoglo? De ce are nevoie Dodon de propriul „candidat unic” și ce șanse are acesta să ajungă în turul doi

Cât despre Igor Dodon, atunci, potrivit expertului, sarcina lui este „de a fi unificator al opoziției moldovenești în ochii Kremlinului pentru a obține sprijinul Moscovei pentru partidul său în ajunul alegerilor parlamentare”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: