Cine sunt beneficiarii efectivi ai posturilor Primul în Moldova și Accent TV? SIS: „Secret de stat”

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) califică drept secret de stat datele despre identitatea beneficiarilor efectivi ai posturilor Primul în Moldova și Accent TV. Informațiile au fost confirmate de către instituție pentru Media Azi.

Media Azi a solicitat informații la subiect după ce, pe 4 octombrie, Consiliul Audiovizualului a cerut SIS, CNA și Consiliului Concurenței să investigheze dacă Primul în Moldova și Accent TV și-au schimbat beneficiarul final, urmare a mai multor informații publicate în presă. La solicitarea de a primi copia răspunsului emis de SIS către CA, reprezentanții instituției au răspuns că informația „conține date ce constituie rezultatul activității contrainformație și speciale de investigații, realizate de către SIS, fiind astfel atribuită la secret de stat (…), iar purtătorul material de informație poartă parafa de secretizare Restricționat”.

Au cerut o copie și de la CA, precum și confirmarea sau infirmarea faptului că cele două televiziuni ar fi afiliate direct ori indirect Partidului Șor, precum au scris mai multe instituții media. Autoritatea din audiovizual și-a motivat refuzul de a oferi datele făcând trimitere la secretizarea acestora.

Consiliul Audiovizualului a sesizat cele trei instituții ale statului după ce a fost informat pe 22 septembrie, de către compania Telesistem TV, proprietara posturilor Accent TV și Primul în Moldova, că firma are o nouă administratoare, iar mai multe instituții media au scris că cele două televiziuni ar trece astfel sub controlul Partidului Șor. Președinta instituției, Liliana Vițu, invoca o bănuială rezonabilă de concentrare mediatică între posturile de televiziune TV6, Orhei TV, Primul în Moldova și Accent TV.

În noiembrie a devenit cunoscut faptul că posturile Primul în Moldova și Accent TV și-au schimbat nu doar administratorul, ci și proprietarii finali din Rusia. La data de 7 octombrie 2022, potrivit Ziarului de Gardă, noul beneficiar al televiziunilor a devenit Alexei Polunin, cetățean al Federației Ruse. Autoritatea din audiovizual nu a fost informată despre modificări și a amendat din acest motiv compania care deține televiziunile.

Amintim că membrii CSE s-au întrunit pe 16 decembrie în ședință. Seara, a fost publicată dispoziția prin care mai multe posturi TV, afiliate Partidului „ȘOR” rămân fără licență de emisie. Primul care a venit cu o reacție a fost TV6. Conducerea instituției de presă a calificat decizia drept un atac la libertatea de exprimare.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Imagine simbol

Putin permite străinilor să servească în armata rusă pe timp de mobilizare

Străinii vor putea servi în Forțele Armate ale Federației Ruse în perioada mobilizării. De asemenea, cetățenilor străini li se permite să servească în armata rusă în condiții de stare de urgență, lege marțială, pe timp de război și conflicte armate. Un decret în acest sens a fost semnat de președintele țării, Vladimir Putin, pe 8 iulie.

Cetățenii statelor străine vor putea participa „la activități de menținere sau restabilire a păcii și securității internaționale”, precum și la operațiuni ale armatei ruse, inclusiv „pentru îndeplinirea sarcinilor de combatere a activităților teroriste internaționale” în afara teritoriului Rusiei, se mai arată în decret, scrie Deutsche Welle.

Potrivit documentului, contractele vor fi încheiate până la încheierea mobilizării, încetarea efectului legii marțiale sau expirarea perioadei de război. Până acum, serviciul militar al străinilor în armata rusă era permis doar în condiții de stare de urgență, lege marțială și conflicte armate. Decretul lui Putin privind mobilizarea „parțială” din 21 septembrie 2022, adoptat în contextul invaziei pe scară largă a Federației Ruse în Ucraina, nu a fost anulat și este valabil până în prezent.

Totodată, decretul permite specialiștilor înalt calificați, care au atins limita de vârstă, să semneze noi contracte pentru a servi în Serviciul de Informații Externe (SVR), FSB sau în structurile de protecție de stat.

Cu o zi înainte, președintele rus a semnat o lege care permite persoanelor fără cetățenie să servească prin contract în Forțele Armate ale Federației Ruse.

Potrivit datelor serviciilor de informații americane, în prezent Forțele Armate ale Rusiei recrutează aproximativ 30 000 de militari pe lună, iar conform estimărilor europene — 40 000. Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a declarat pe 2 iulie că, de la începutul anului curent, 210 000 de persoane au semnat contracte cu Ministerul Apărării pentru a participa la războiul împotriva Ucrainei (câte 35 000 pe lună). Acest ritm este suficient pentru a acoperi pierderile de pe front, care, potrivit estimărilor NATO, se ridică la aproximativ 1 000 de oameni pe zi și, cumulat de la începutul războiului, se apropie de pragul de un milion, scrie publicația The Moscow Times.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: