diez.md

Cine trebuie să depună declarație de avere în Moldova și ce impozite trebuie achitate. Ghid NM

NM încheie seria de materiale succinte la rubrica #NMoney, publicate în cadrul Săptămânii internaționale de educație financiară. În articolul final, prezentăm, cine și când trebuie să depună declarația de avere, cine poate să nu o depună, ce impozite trebuie să fie plătite și care venituri sunt impozitate în Moldova.

Când

În anul 2021, persoanele fizice pot depune declarația de avere până la 30 aprilie. E posibil ca acest termen să fie prelungit din cauza situației epidemiologice.

Cine

Conform legii, fiecare contribuabil poate depune declarația.

Depunerea declarației este obligatorie dacă:

  • există diferența de impozit pe venit. De exemplu, dacă angajatorul nu a luat în calcul scutirea soțului/soției și a reținut o sumă a impozitului mai mare decât era necesar. Sau ai utilizat scutirea personală concomitent la câteva locuri de muncă și nu ai plătit impozitul integral;
  • dacă ai obținut venituri și ești obligat să plătești impozit din el. Reamintim, mărimea impozitului pe venit este de 12%;
  • dacă ai folosit scutirea personală și ai obținut un venit anual de peste 360 mii de lei;
  • dacă nu ești rezident (Moldova nu este locul tău permanent de trai), dar ai obținut venituri în Moldova, de exemplu, ți-au fost achitate dividende;
  • dacă ai supraplată la impozitul pe venit și dorești ca Fiscul să-ți restituie suma respectivă;
  • dacă ai obținut venit din vânzarea unui apartament, a unei case (cu excepția locuinței principale), a unui automobil, deci, ai vândut ceva mai scump decât ai cumpărat mai devreme. De notat că unii specialiști recomandă să depui declarația chiar dacă nu ai obținut venit din vânzarea unei proprietăți mari;
  • dacă pleci cu traiul în altă țară.

Dacă ești obligat să depui declarația, dar nu ai făcut-o, ai putea fi amendat cu 200-400 de lei. În același timp, chiar dacă ai activat la cinci locuri de muncă, poți să nu depui declarația, pentru că acum funcționează cota de impozitare unică de 12% și probabilitatea apariției diferenței este foarte mică.

Cât

Unele tipuri de venituri: dividende, royalty, venituri din jocuri de noroc și acțiuni de promovare – nu trebuie incluse în declarația de avere. Impozitul pe venit în cazul acestor venituri este reținut de cel care îți achită banii respectivi.

În anul 2020, dobânda la depozitele bancare încă nu era impozitată cu 3%, de aceea nu trebuie să indici în declarație mărimea depozitelor tale. Cu atât mai mult că începând cu anul acesta, impozitul va fi reținut de bănci, la achitarea dobânzii pe care o obții.

Dacă dorești să calculezi de sine stătător mărimea impozitului pe care trebuie să-l plătești statului, mai întâi excludede din venitul anual scutirea personală – 24 mii de lei (majorată – 30 mii de lei), apoi scutirea personală a soțului / soției (dacă ei nu au profitat de aceasta) – 11,28 mii de lei (18 mii de lei – majorată) și scutirea persoanelor întreținute – câte 3000 de lei pentru fiecare (majorată – 18 mii de lei).

Impozitul pe câștigurile de capital se calculează în felul următor: 12% din jumătatea venitului obținut. De exemplu, ai achiziționat un automobil cu 50 mii de lei, dar l-ai vândut cu 55 mii de lei. Câștigul de capital este 5 mii de lei. Se iau 12% din jumătatea acestei sume și se obține un impozit de 300 de lei.

Cum

Declarația de avere poate fi depusă online sau personal. Dacă dorești să depui declarația online, pentru început trebuie să obții semnătura electronică sau mobilă.

Semnătura mobilă unică poate fi achiziționată la operatorul de telefonie mobilă. Costul acesteia variază de la 1 leu până la 3 lei pentru o semnătură. Semnătura electronică permanentă poate fi obținută la Centrul de Tehnologii Informaționale în Finanțe și la Centrul de telecomunicații speciale. Semnătura costă 390 de lei și, respectiv, 350 de lei.

Cu ajutorul acesteia, poți completa și depune declarația pe site-ul raportare.gov.md. Doar că trebuie să verifici corectitudinea cifrelor pe care le-ai indicat. Pentru aceasta, trebuie să-ți creezi un cabinet electronic pe site-ul servicii.fisc.md. Semnătura electronică sau cea mobilă îți va permite să monitorizezi achitarea impozitului pe venit pe parcursul anului.

Dacă ai depus declarația, vei putea transfera 2% din impozitul achitat în susținerea organizațiilor obștești sau a cultelor religioase care se regăsesc în lista Agenției Servicii Publice.

Dacă dorești să depui personal declarația de avere, trebuie să te adresezi în orice oficiu al Serviciului Fiscal de Stat, cu buletinul de identitate. Acolo, cu ajutorul unui inspector, vei completa o declarație prealabilă și dacă aceasta va demonstra că ai rămas dator statului, va trebui să mai plătești o parte a impozitului sau la bancă, sau prin intermediul serviciului MPay.

Cererea pentru rambursarea supraplății la impozitul pe venit poate fi scrisă doar în biroul inspectoratului fiscal de la locul de reședință. Cei care au depistat această supraplată pot s-o redistribuie în contul achitării impozitului pentru perioadele viitoare.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Victoria Furtună

Furtună îi răspunde lui Șalaru, care a acuzat-o de „propagandă pentru război”: „Insinuări nefondate”

Victoria Furtună, lidera Partidului „Moldova Mare”, a reacționat după ce fostul ministru al Apărării, Anatol Șalaru, a anunțat că va depune plângeri penale împotriva sa în România și Ucraina, acuzând-o de „trădare”, „comunicare de informații false” și „propagandă pentru război. Furtună respinge acuzațiile și susține că „doctrina formațiunii nu conține postulate militariste sau revizioniste”.

Într-un comentariu pentru NewsMaker, Partidul „Moldova Mare” a declarat că acuzațiile lui Anatol Șalaru sunt „insinuări nefondate”.

„PP Moldova Mare va depune toată diligența, ca cetățeanul Anatol Șalaru, înainte de depunerea denunțului, să fie preîntâmpinat de răspundere penală pentru denunțarea cu bună știință falsă și calomnioasă. Iar în cazul în care, sesizarea sa va avea un conținut fals și calomnios, acesta va urma să suporte consecințele juridice de rigoare”, se arată în mesaj.

Furtună susține că „Moldova Mare” este „o denumire istorică a formațiunii statale moldovenești, iar doctrina Partidului Moldova Mare nu conține postulate militariste sau revizioniste”.

„Prioritatea noastră este dezvoltarea țării, ridicarea nivelului de viață după dezastrul de 34 de ani de independență și o politică diplomatică echilibrată, cu plasarea intereselor naționale pe primul plan și poate să-și permită luxul de a comenta insinuările nefondate venite de la diferite rămășițe cadaverice politice care nu au avut potență să ofere poporului o viață mai bună aici acasă — în Moldova cea Mare a Poporului”, a mai adăugat lidera partidului.

Amintim că, fostul ministru al Apărării din Republica Moldova, Anatol Șalaru, a anunțat pe 3 iulie că va depune plângeri penale împotriva Victoriei Furtună, lidera partidului „Moldova Mare”, atât în România, cât și în Ucraina. Șalaru o acuză pe fosta procuroră de „trădare”, „comunicare de informații false” și „propagandă pentru război”, după ce aceasta a lansat declarații contradictorii despre teritoriul Moldovei istorice din dreapta Prutului și de sudul Basarabiei aflat în prezent în componența Ucrainei.

***

Precizăm că pe 2 iulie, de ziua comemorării domnitorului Țării Moldovei, Ștefan cel Mare și Sfânt, președinta Partidului „Moldova Mare”, Victoria Furtună, a publicat o postare pe rețelele sociale, după o vizită la Mănăstirea Putna.

„Astăzi, la Putna – locul de odihnă veșnică al marelui nostru domnitor Ștefan cel Mare și Sfânt am venit cu echipa Partidului Moldova Mare să cinstim memoria celui care a fost scutul neamului moldovenesc și păzitorul credinței. De aici din locul sacrului mormânt ne adresăm tuturor moldovenilor fie că trăiesc la est sau la vest de Prut, fie în nord sau în sud. Noi suntem același neam, cu rădăcini adânci, cu suflet curat și cu o istorie care ne unește, nu ne separă.

Ștefan cel Mare n-a fost doar un domnitor, ci o forță a unității și a demnității. Sub sceptrul lui s-a născut Moldova Mare hotar sfânt între lumi, scut al creștinismului și a valorilor neamului nostru.
Astăzi, când uitarea și dezbinarea încearcă să ne fure identitatea, noi, moldovenii din R. Moldova ne ridicăm și spunem: suntem uniți suntem demni, suntem urmașii strămoșilor noștri. Cu credință, cu curaj și cu respect pentru jertfa înaintașilor noștri, vom merge mai departe pentru Moldova Mare, pentru viitorul nostru, al tuturor moldovenilor”, se menționează în postarea acesteia.

Anterior, într-un interviu pentru jurnalistul Gheorghe Gonța, fiind întrebată dacă nu este mai simplu ca Republica Moldova să se unească cu România, pentru a-și rezolva toate problemele, Victoria Furtună a răspuns: „Numai dacă țara asta se va numi Moldova Mare și Parlamentul va fi la Chișinău, iar președinte va fi Victoria Furtună”.

Potrivit TVR Moldova, la 18 mai, a avut loc o masă rotundă, cu pretenții de eveniment științific, cu tema „Identitatea națională. Adevărul istoric. Valori și tradiții milenare”, în cadrul căreia Victoria Furtună a făcut mai multe declarații contradictorii legate de sudul Basarabiei, aflat, în prezent, în componența Ucrainei: „ (…) Și vă mai spun astăzi, cu subiect și predicat, că noi nu suntem mici, nu suntem neputincioși, noi suntem mutilați de graniță, cu rigla, și furați de ieșirea la mare prin Bugeac, fără ieșirea la mare, Moldova noastră este ca un leu în lanțuri”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: