Cine trebuie să depună declarație de avere în Moldova și ce impozite trebuie achitate. Ghid NM
Full Article 5 minutes read

Cine trebuie să depună declarație de avere în Moldova și ce impozite trebuie achitate. Ghid NM

NM încheie seria de materiale succinte la rubrica #NMoney, publicate în cadrul Săptămânii internaționale de educație financiară. În articolul final, prezentăm, cine și când trebuie să depună declarația de avere, cine poate să nu o depună, ce impozite trebuie să fie plătite și care venituri sunt impozitate în Moldova.

Când

În anul 2021, persoanele fizice pot depune declarația de avere până la 30 aprilie. E posibil ca acest termen să fie prelungit din cauza situației epidemiologice.

Cine

Conform legii, fiecare contribuabil poate depune declarația.

Depunerea declarației este obligatorie dacă:

  • există diferența de impozit pe venit. De exemplu, dacă angajatorul nu a luat în calcul scutirea soțului/soției și a reținut o sumă a impozitului mai mare decât era necesar. Sau ai utilizat scutirea personală concomitent la câteva locuri de muncă și nu ai plătit impozitul integral;
  • dacă ai obținut venituri și ești obligat să plătești impozit din el. Reamintim, mărimea impozitului pe venit este de 12%;
  • dacă ai folosit scutirea personală și ai obținut un venit anual de peste 360 mii de lei;
  • dacă nu ești rezident (Moldova nu este locul tău permanent de trai), dar ai obținut venituri în Moldova, de exemplu, ți-au fost achitate dividende;
  • dacă ai supraplată la impozitul pe venit și dorești ca Fiscul să-ți restituie suma respectivă;
  • dacă ai obținut venit din vânzarea unui apartament, a unei case (cu excepția locuinței principale), a unui automobil, deci, ai vândut ceva mai scump decât ai cumpărat mai devreme. De notat că unii specialiști recomandă să depui declarația chiar dacă nu ai obținut venit din vânzarea unei proprietăți mari;
  • dacă pleci cu traiul în altă țară.

Dacă ești obligat să depui declarația, dar nu ai făcut-o, ai putea fi amendat cu 200-400 de lei. În același timp, chiar dacă ai activat la cinci locuri de muncă, poți să nu depui declarația, pentru că acum funcționează cota de impozitare unică de 12% și probabilitatea apariției diferenței este foarte mică.

Cât

Unele tipuri de venituri: dividende, royalty, venituri din jocuri de noroc și acțiuni de promovare – nu trebuie incluse în declarația de avere. Impozitul pe venit în cazul acestor venituri este reținut de cel care îți achită banii respectivi.

În anul 2020, dobânda la depozitele bancare încă nu era impozitată cu 3%, de aceea nu trebuie să indici în declarație mărimea depozitelor tale. Cu atât mai mult că începând cu anul acesta, impozitul va fi reținut de bănci, la achitarea dobânzii pe care o obții.

Dacă dorești să calculezi de sine stătător mărimea impozitului pe care trebuie să-l plătești statului, mai întâi excludede din venitul anual scutirea personală – 24 mii de lei (majorată – 30 mii de lei), apoi scutirea personală a soțului / soției (dacă ei nu au profitat de aceasta) – 11,28 mii de lei (18 mii de lei – majorată) și scutirea persoanelor întreținute – câte 3000 de lei pentru fiecare (majorată – 18 mii de lei).

Impozitul pe câștigurile de capital se calculează în felul următor: 12% din jumătatea venitului obținut. De exemplu, ai achiziționat un automobil cu 50 mii de lei, dar l-ai vândut cu 55 mii de lei. Câștigul de capital este 5 mii de lei. Se iau 12% din jumătatea acestei sume și se obține un impozit de 300 de lei.

Cum

Declarația de avere poate fi depusă online sau personal. Dacă dorești să depui declarația online, pentru început trebuie să obții semnătura electronică sau mobilă.

Semnătura mobilă unică poate fi achiziționată la operatorul de telefonie mobilă. Costul acesteia variază de la 1 leu până la 3 lei pentru o semnătură. Semnătura electronică permanentă poate fi obținută la Centrul de Tehnologii Informaționale în Finanțe și la Centrul de telecomunicații speciale. Semnătura costă 390 de lei și, respectiv, 350 de lei.

Cu ajutorul acesteia, poți completa și depune declarația pe site-ul raportare.gov.md. Doar că trebuie să verifici corectitudinea cifrelor pe care le-ai indicat. Pentru aceasta, trebuie să-ți creezi un cabinet electronic pe site-ul servicii.fisc.md. Semnătura electronică sau cea mobilă îți va permite să monitorizezi achitarea impozitului pe venit pe parcursul anului.

Dacă ai depus declarația, vei putea transfera 2% din impozitul achitat în susținerea organizațiilor obștești sau a cultelor religioase care se regăsesc în lista Agenției Servicii Publice.

Dacă dorești să depui personal declarația de avere, trebuie să te adresezi în orice oficiu al Serviciului Fiscal de Stat, cu buletinul de identitate. Acolo, cu ajutorul unui inspector, vei completa o declarație prealabilă și dacă aceasta va demonstra că ai rămas dator statului, va trebui să mai plătești o parte a impozitului sau la bancă, sau prin intermediul serviciului MPay.

Cererea pentru rambursarea supraplății la impozitul pe venit poate fi scrisă doar în biroul inspectoratului fiscal de la locul de reședință. Cei care au depistat această supraplată pot s-o redistribuie în contul achitării impozitului pentru perioadele viitoare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: