„Cinic și fără suflet să încerci să obții câștiguri politice prin exploatarea tragediei”. Chișinăul, reacție la declarațiile fugarului Șor
Full Article 4 minutes read

„Cinic și fără suflet să încerci să obții câștiguri politice prin exploatarea tragediei”. Chișinăul, reacție la declarațiile fugarului Șor

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) al Republicii Moldova reacționează în contextul avionului cu moldoveni, despre care fugarul Ilan Șor spunea că este blocat pe Aeroportul din Tel Aviv. Purtătorul de cuvânt al diplomației de la Chișinău Igor Zaharov a declarat pentru NewsMaker că Autoritatea de Aeronautica Civilă a analizat autorizarea zborului în regim de urgență, „cu toate că termenul obișnuit de procesare este de până la 48 de ore”, și că aeronova trebuia să decoleze până la ora 00:00. „Afirmațiile făcute de fugarul Șor sunt complet neadevărate”, au spus reprezentanții MAEIE. 

Pentru a nu lăsa loc de interpretări, doresc să subliniez că autoritățile noastre nu au impus nicio restricție privind aterizarea aeronavei. Afirmațiile făcute de fugarul Șor sunt complet neadevărate și au ca scop manipularea celor afectați de această tragică situație. Acest individ cunoaște perfect toate procedurile care trebuie urmate, dar cu toate acestea, a adus oameni la aeroport și i-a pus să aștepte, sugerând că statul nu le permite să intre”, a comunicat, pentru NM, purtătorul de cuvânt al diplomației de la Chișinău Igor Zaharov.

El a mai precizat că „dosarul complet de autorizație a fost depus la ora 18:30”.

Iar colegii noștri de la Autoritatea de Aeronautica Civilă ne-au asigurat că vor analiza solicitarea în regim de urgență, cu toate că termenul obișnuit de procesare este de până la 48 de ore. Conform planificării, autorizația a fost emisă în mai puțin de cinci ore, la 22:37 și cu unele întârzieri de pe aeroportul Ben Gurion, care pot fi verificate, aeronova trebuia să decoleze până la ora 00:00″, a spus reprezentantul MAEIE.

Zaharov a mai declarat că „este absolut cinic și fără suflet să încerci să obții câștiguri politice prin exploatarea tragediei unor oameni nevinovați, mai ales că aceste câștiguri le faci din banii furați de la cetățenii Republicii Moldova”.

***

Precizăm că Ilan Șor a spus câteva zile în urmă că poate să ajute moldovenii aflați în Israel să revină acasă, dacă își doresc acest lucru. Politicianul, condamnat la 15 ani de închisoare, a îndemnat diaspora moldovenească să îi scrie în privat, pentru că îi va „ajuta cu organizarea zborului spre Moldova”. În reacție, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) al Republicii Moldova l-a îndemnat pe Șor să beneficieze și el de o rută comercială și să revină în țară.

În ajun, oligarhul fugar Ilan Șor a acuzat autoritățile moldovenești că nu ar permite aterizarea la Chișinău a unui avion pe care l-a închiriat pentru cetățenii moldoveni aflați în Israel, care își doresc să revină acasă din cauza conflictului militar din această țară. Într-o reacție, reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova au declarat că „nu există nici un impediment din partea autorităților noastre, sunt falsuri și speculații”.

Ulterior, Șor a menționat că avionul charter pe care l-a organizat pe 12 octombrie „abia noaptea a primit permisiunea de a zbura”. Potrivit lui Șor, zborul a fost reprogramat pentru 13 octombriedimineața, iar el le-a organizat pasagerilor transfer și cazare la hotel. Purtătoarea de cuvânt a Autorității Aeronautice Civile Irina Bodolică a confirmat că avionul cu moldoveni, blocat pe Aeroportul din Tel Aviv, a primit autorizație de zbor la ora 22:37 și a adăugat că „cererea pentru autorizarea unui zbor neregulat se examinează în 48 de ore”.

Autoritatea Aeronautică Civilă a venit cu precizări pe 13 octombrie în contextul avionului cu moldoveni, despre care fugarul Ilan Șor spunea că este blocat pe Aeroportul din Tel Aviv, care a primit autorizație de zbor aproape de miezul nopții pe 12 octombrie. Instituția a declarat că solicitarea de autorizare a zborului neregulat a venit fără toate actele necesare. „Aproximativ la 18:30 au fost depuse și actele care lipseau”, a comunicat Autoritatea. Aceasta a mai declarat că solicitantul nu a coordonat zborul cu instituțiile statului relevante „motiv pentru care a fost necesar timp suplimentar pentru a verifica originea zborului, lista pasagerilor și alte elemente necesare”.

Pe 13 octombrie, fugarul Ilan Șor a anunțat că va mai organiza un zbor charter. Cu cel din urmă, a comunicat el, „aproape 300 de cetățeni moldoveni vor putea părăsi Israelul”. Șor a spus că a fost depusă deja o cerere pentru a-i permite aeronavei să aterizeze pe 14 octombrie la Chișinău. Solicitați de NewsMaker, reprezentanții AAC au menționat că cererea pentru zborul de mâine este în curs de examinare.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: