Șor, care se ascunde de justiția moldovenească, susține că va mai organiza o cursă charter din Israel: „Am depus deja o cerere”
Full Article 5 minutes read

Șor, care se ascunde de justiția moldovenească, susține că va mai organiza o cursă charter din Israel: „Am depus deja o cerere”

Fugarul Ilan Șor, care s-ar ascunde de justiția din Moldova în Israel – țară aflată în stare de război – și care s-a oferit să ajute moldovenii să părăsească Israelul, a anunțat că va mai organiza un zbor charter. Cu cel din urmă, a comunicat el, „aproape 300 de cetățeni moldoveni vor putea părăsi Israelul”. Șor a spus că a fost depusă deja o cerere pentru a-i permite aeronavei să aterizeze pe 14 octombrie la Chișinău. Prima cursă, despre care fugarul spunea în ajun că este blocată pe Aeroportul din Tel Aviv, ar fi primit permisiunea de la serviciile israeliene de a zbura la 15:30. 

„Charterul pe care l-am organizat a primit permisiunea de la serviciile israeliene de a zbura și la 15:30, în sfârșit, zeci de familii cu copii vor zbura acasă, în Moldova. Echipa noastră va organiza încă un zbor în această sâmbătă, 14 octombrie”, a scris fugarul Ilan Șor pe rețelele de socializare.

Cu acest zbor, a menționat el, „aproape 300 de cetățeni moldoveni vor putea părăsi Israelul și pleca la rudele lor”.

„Am depus deja o cerere de permitere de aterizare la Chișinău. (…) Continuăm să colectăm cereri de la acei moldoveni care în această perioadă dificilă se află în Israel și nu pot ajunge acasă. Am primit deja peste 500 de cereri și încercăm să-i ajutăm pe toți”, a conchis el.

***

Precizăm că Șor a spus câteva zile în urmă că poate să ajute moldovenii aflați în Israel să revină acasă, dacă își doresc acest lucru. Politicianul, condamnat la 15 ani de închisoare, a îndemnat diaspora moldovenească să îi scrie în privat, pentru că îi va „ajuta cu organizarea zborului spre Moldova”. În reacție, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) al Republicii Moldova l-a îndemnat pe Șor să beneficieze și el de o rută comercială și să revină în țară.

În ajun, oligarhul fugar Ilan Șor a acuzat autoritățile moldovenești că nu ar permite aterizarea la Chișinău a unui avion pe care l-a închiriat pentru cetățenii moldoveni aflați în Israel, care își doresc să revină acasă din cauza conflictului militar din această țară. Într-o reacție, reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova au declarat că „nu există nici un impediment din partea autorităților noastre, sunt falsuri și speculații”.

Ulterior, Șor a menționat că avionul charter pe care l-a organizat pe 12 octombrie „abia noaptea a primit permisiunea de a zbura”. Potrivit lui Șor, zborul a fost reprogramat pentru 13 octombrie dimineața, iar el le-a organizat pasagerilor transfer și cazare la hotel. Purtătoarea de cuvânt a Autorității Aeronautice Civile Irina Bodolică a confirmat că avionul cu moldoveni, blocat pe Aeroportul din Tel Aviv, a primit autorizație de zbor la ora 22:37 și a adăugat că „cererea pentru autorizarea unui zbor neregulat se examinează în 48 de ore”.

Autoritatea Aeronautică Civilă a venit cu precizări pe 13 octombrie în contextul avionului cu moldoveni, despre care fugarul Ilan Șor spunea că este blocat pe Aeroportul din Tel Aviv, care a primit autorizație de zbor aproape de miezul nopții pe 12 octombrie. Instituția a declarat că solicitarea de autorizare a zborului neregulat a venit fără toate actele necesare. „Aproximativ la 18:30 au fost depuse și actele care lipseau”, a comunicat Autoritatea. Aceasta a mai declarat că solicitantul nu a coordonat zborul cu instituțiile statului relevante „motiv pentru care a fost necesar timp suplimentar pentru a verifica originea zborului, lista pasagerilor și alte elemente necesare”.

***

Zilele trecute, ambasadorul Moldovei în Israel Alexandr Roitman declara că, oficial, în Israel se află circa 13 000 cetățeni moldoveni: 7000 în construcții și 5000 îngrijiri la domiciliu. În Fâșia Gaza se aflau oficial circa 100 de moldoveni.

De menționat că, în pofida războiului din Israel, avioanele continuă să zboare de pe aeroportul din Tel Aviv, inclusiv cele ale companiilor aeriene moldovenești. În țară rămâne un număr mare de moldoveni. NM a explicat cum se poate ajunge din Israel în Moldova și cât costă AICI.

Amintim că un cetățean moldovean, în vârstă de 35 de ani, și-a pierdut viața în Israel. Anunțul a fost făcut în dimineața zilei de 11 octombrie de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova. Potrivit Chișinăului, moldoveanul lucra în apropierea zonei de conflict.

Pentru orice întrebări sau asistență, cetățenii moldoveni sunt rugați să contacteze Ambasada din Israel sau linia de urgență a Ministerului.

Informații de contact:

pagina web: https://israel.mfa.gov.md/

email: [email protected]

telefon de urgență: +972527789772 în regim 24/7

Centru de Apel MAEIE:

0 80 090 990 – gratuit de la telefonul fix din orice localitate a Republicii Moldova.

+373 22 188 000 – pentru apeluri de la telefonul mobil sau de peste hotare.

mail: [email protected]

Gruparea militantă palestiniană Hamas a lansat un atac fără precedent asupra Israelului, luptătorii săi intrând în comunitățile din apropierea Fâșiei Gaza, ucigând locuitori și luând ostatici. Ce este Hamas? Ce este Fâșia Gaza? De ce se luptă Israelul și Hamas? Găsiți explicația aici.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: