Consiliul Municipal Chișinău a adoptat, cu votul a 27 de consilieri, proiectul care interzice organizarea marșurilor LGBT în capitală. Consilierii Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) nu au participat la vot, părăsind ședința în semn de protest.
Proiectul a fost prezentat, în cadrul ședinței CMC din 15 mai, de către Valeriu Bogdan, șeful Direcției Juridice a Primăriei Chișinău. Potrivit acestuia, se interzice organizarea întâlnirilor publice, marșurilor sau altor forme de exprimare pe teritoriul municipiului Chișinău, care au ca scop „promovarea diversității sexuale și de gen, în vederea protejării ordinii publice, a moralității și a interesului superior al copilului”.
De asemenea, se interzice desfășurarea, în instituțiile educaționale din municipiu, a activităților cu caracter de promovare a ideologiilor privind identitatea de gen și orientarea sexuală, care, potrivit autorilor proiectului, „afectează dezvoltarea psiho-emoțională a copiilor și contravin valorilor educaționale acceptate de comunitate”.
Totodată, se interzice amplasarea, pe teritoriul municipiului, a publicității care are ca scop „promovarea sau susținerea ideologiei privind identitatea de gen și orientarea sexuală”.
Consilierii Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) nu au participat la vot. În semn de protest față de proiect, aceștia au părăsit sala.
„Primarul Ion Ceban încearcă din nou să distragă atenția opiniei publice de la problemele reale ale chișinăuienilor. În orice an este permis ca oricine să se întrunească public printr-o simplă notificare către Primărie, dar iată că din 2025 primarul s-a trezit că vrea altfel. Noi, fracțiunea PAS, respectăm legislația și drepturile fundamentale, nu ne asumăm decizii care nu țin de competența CMC. Ne ocupăm de treburile orașului – pentru asta am fost aleși. Fracțiunea PAS nu va participa la manipulările politice ale lui Ivan Ceban”, a declarat un consilier PAS.
Ulterior, primarul Capitalei, Ion Ceban, a mulțumit consilierilor care au votat proiectul privind interzicerea marșurilor LGBT, într-o înregistrare video.
„Eu rog foarte mult poliția să țină cont de acest lucru. Primăria își asumă că, pe traseele menționate de organizații, nu vor fi blocaje și nu va fi adus tot efectivul de poliție pentru ca să desfășoare acest marș. Iar Guvernul nu va contesta decizia CMC”, a declarat Ceban.
Menționăm că pe 15 mai, Consiliul Municipal Chișinău s-a întrunit într-o ședință extraordinară, având pe ordinea de zi 46 de proiecte, inclusiv unul care propune interzicerea întrunirilor publice ce promovează diversitatea sexuală și de gen pe teritoriul municipiului, în special în zone simbolice, istorice sau frecventate de minori. Proiectul vizează, de asemenea, interzicerea activităților de promovare a identității de gen și orientării sexuale în instituțiile educaționale, precum și a materialelor publicitare cu astfel de mesaje în Chișinău.
Pe 2 mai, brandul media Bang Bang a anunțat că marșul în susținerea comunității LGBTQ+ va avea loc și în 2025, în Republica Moldova. Sursa a menționat că tradiționalul marș Pride, care va ajunge la cea de-a 13-a ediție, este programat pentru data de 15 iunie.
Tot pe 2 mai, liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, a cerut Primăriei Chișinău să nu elibereze autorizația pentru desfășurarea marșului Pride. Dodon a declarat că formațiunea sa va insista, prin lege, asupra interzicerii evenimentelor organizate de comunitatea LGBT.
Pe 5 mai, primarul capitalei, Ion Ceban, a declarat că „nu au ce căuta tot felul de parade pe teritoriul municipiului”. El a precizat că, din punct de vedere legal, nu are competența de a decide în această privință, dar a anunțat că va solicita colegilor să pregătească un proiect de decizie pentru CMC. În reacție, Angelica Frolov, director administrativ al Centrului Genderdoc-M, a sugerat că edilul ar trebui să se apuce de rezolvarea problemelor orașului.
Pe 7 mai, Ceban a anunțat că a fost elaborat un proiect de decizie pentru interzicerea marșului Pride, pe care îl va propune spre aprobare Consiliului Municipal Chișinău. „Sunt în continuare pentru respectarea drepturilor omului și accesul la educație, sănătate, protecție socială, angajare în câmpul muncii și multe altele, dar împotriva propagandei LGBT, sub orice formă”, a declarat Ceban.
***
Potrivit legislației, sunt interzise întrunirile care incită la ură sau violență, însă nu există un termen juridic pentru „propagandă LGBT”, considerat discriminatoriu de organizațiile pentru drepturile omului. Republica Moldova este parte la Convenția Europeană a Drepturilor Omului, iar interzicerea marșurilor pașnice pe criterii de orientare sexuală contravine libertăților fundamentale, conform deciziilor Curții Europene.
Un studiu efectuat recent în Chișinău arată că 7% dintre respondenți consideră că cea mai mare problemă a Moldovei o reprezintă persoanele LGBT, 56% se simt confortabil în prezența unei persoane LGBT, iar 31% și-ar dori persoane LGBT printre membrii familiei, iar 47% – printre prieteni.