Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis un cod galben de ceață, valabil pentru întreaga țară. Avertizarea este valabilă pentru astăzi, 28 noiembrie, de la ora 12.00 până la ora 18.00.
UPDATE (14.53) Codul galben de ceață a fost prelungit până mâine, 29 noiembrie.
În acest răstimp, vizibilitatea va fi de maximum 200 m. Mai mult, pentru că partea carosabilă este umedă și temperaturile sunt scăzute, există risc de formare a poleiului.
În acest condiții, polițiștii de patrulare îndeamnă șoferii să ia în calcul câteva sfaturi pentru siguranță:
să mărească distanţa în mers între autovehicule,
să folosească luminile de întâlnire/farurile anticeaţă,
să ţină cont de faptul că depășirile pot fi periculoase în astfel de condiţii meteo,
să conducă cu o viteză mai mică,
să-și asigure o vizibilitate bună în habitaclul mașinii prin curățarea parbrizului, geamurilor laterale și a lunetei,
să nu depășească coloana de autovehicule oprită la semafor și să nu pătrundă în intersecție, dacă din cauza aglomerației nu o pot traversa.
Totodată, pietonii sunt avertizați să traverseze strada doar la trecerile special amenajate şi nu pe alte părți ale carosabilului.
Pe 28 iunie, la Palatul Republicii din Chișinău, a avut loc primul Congres Național al Memoriei. Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, la acest eveniment, dedicat promovării memoriei victimelor represiunilor politice din perioada 1917–1989, au participat reprezentanți ai autorităților și instituțiilor muzeale, cercetători, supraviețuitori ai represiunilor și tineri interesați de trecut.
„Ne-am adunat la acest congres nu doar pentru a evoca un trecut dureros, ci pentru a reafirma o responsabilitate comună – de a păstra vie memoria victimelor regimului comunist totalitar și de a transforma această memorie într-un fundament al demnității și rezilienței noastre ca societate”, a declarat ministrul Educației și Cercetării Dan Perciun.
Totodată, ministrul a afirmat că, pentru prima dată, curriculumul nou integrează tematica represiunilor comuniste la orele de istorie, într-un volum mai mare. Potrivit ministrului, vor fi oferite manuale, ghiduri pentru profesori, inclusiv în școlile alolingve, stagii de formare pentru cadrele didactice, vor fi organizate concursuri tematice, expoziții digitale, podcasturi, activități extracurriculare, dar și un muzeu virtual în memoria victimelor regimului comunist.
„Victimele regimului comunist din Basarabia nu vor fi uitate. Noi avem datoria morală și civică să vorbim despre ororile și suferințele prin care au trecut toți cei care au avut de suferit în urma acțiunilor represive din 1941, 1949 și 1951. Ca istoric, dar și ca cetățean al Republicii Moldova, sunt mândru că astăzi a avut loc în premieră – primul Congres al Memoriei. Fiind istoric, pot să declar cu toată sinceritatea că niciun popor nu poate construi un viitor, dacă nu-și cunoaște și nu-și onorează trecutul”, a scris pe Facebook, cu referire la eveniment, președintele Parlamentului Igor Grosu.
Congresul a fost organizat sub egida Ministerului Culturii, Ministerului Educației și Cercetării, Asociației Foștilor Deportați și Deținuți Politici din Moldova și a Institutului de Istorie al USM, la inițiativa Consiliului Memoriei, înființat la începutul anului 2025. Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, evenimentul își propune să devină o platformă durabilă de dialog și colaborare între supraviețuitorii și descendenții victimelor deportărilor și represiunilor politice din perioada 1917–1989, pe de o parte, și actorii instituționali, civici și academici implicați în promovarea memoriei istorice, pe de altă parte.
Ministerul Educației și Cercetării al Republicii MoldovaMinisterul Educației și Cercetării al Republicii MoldovaMinisterul Educației și Cercetării al Republicii MoldovaMinisterul Educației și Cercetării al Republicii MoldovaMinisterul Educației și Cercetării al Republicii Moldova