Colectare de fonduri, în România, pentru reconstrucția Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”. Câți bani a colectat Ministerul Finanțelor?
Full Article 3 minutes read

Colectare de fonduri, în România, pentru reconstrucția Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”. Câți bani a colectat Ministerul Finanțelor?

O campanie de colectare de fonduri pentru reconstrucția Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” de la Chișinău va fi organizată în perioada 20-22 august, în cadrul Festivalului Regal de Operă „Virginia Zeani”. O ediție specială a Festivalului Regal se va desfășura în spații publice și centre culturale din Târgu Mureș, România. Contactați de NM, reprezentanții Ministerului Finanțelor de la Chișinău au precizat că, în conturile instituției, a fost adunată suma de circa 2 mln de lei din donații, pentru reconstrucția Filarmonicii.

Evenimentul este o reverență adusă Virginiei Zeani, una dintre marile soprane ale lumii, care s-a născut în Transilvania, transmite agenția IPN.

„Ne-am propus să facem o campanie activă pentru colectarea fondurilor necesare reconstrucției, alături de iubitorii muzicii culte din Republica Moldova și din diaspora și alături de parteneri de încredere la nivel european și internațional. Festivalul Regal de Operă “Virginia Zeani”, prieten cu tradiție, ne este alături în acest demers, urmând să dezvoltăm împreună proiecte în măsură să le vorbească despre importanța instituției noastre celor care au gust pentru frumos și disponibilitatea să ajute”, a menționat Svetlana Bivol, directoarea Filarmonicii Naționale.

Potrivit Svetlanei Bivol, în curând evaluarea clădirii va fi finalizată, va fi întocmit caietul de sarcini și va fi clar care sunt fondurile totale necesare reconstrucției Filarmonicii.

Amintim că un incendiu devastator a izbucnit pe 24 septembrie la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”. Pompierii au luptat ore în șir cu flăcările. Localizarea incendiului a fost posibilă abia spre seară, iar stingerea completă – abia a doua zi. Conform estimărilor prealabile, flăcările au cuprins aproape 3,5 mii de metri pătrați ai edificiului.

Pompierul Dmitrii Polscin susține că pompierilor le-a fost greu să se apropie de clădire cu autospecialele de intervenție, din cauza mașinilor parcate în zonă. Mai mult, unii șoferi ar fi înjurat salvatorii și le-au cerut să dea la o parte tehnica specială, pentru ca ei să își poată lua mașinile.

Președintele de atunci al țării, Igor Dodon, a anunțat că reparația clădirii este imposibilă. Acesta a anunțat o campanie de colectare de fonduri pentru construcția unui nou edificiu.

Contactată de NM, Cristina Nicolau, șefa serviciului Comunicare din cadrul Ministerul Finanțelor, a precizat că, până în prezent, în conturile instituției au fost colectate aproape 2 mln de lei, din donații, pentru reconstrucția Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”: 1 693 815 lei pe parcursul anului trecut și 274 954 de lei în perioada 1 ianuariev- 10 august 2021.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: