Sviatoslav Palamar/Reuters

Comandant adjunct al Regimentului Azov din Mariupol: Salvăm nu doar Ucraina, ci și Moldova

Căpitanul Sviatoslav Palamar, în vârstă de 39 de ani, un comandant adjunct al Regimentului Azov din Ucraina, a prezentat pentru Reuters care este situația în prezent în ultima redută a apărătorilor ucraineni în fața asediului „medieval” al forțelor ruse. Acesta a spus că soldații ucraineni din întreaga țară sunt convinși că salvează nu doar Ucraina, ci și Polonia, Lituania, Letonia, Estonia, Moldova și Georgia.

„Atâta timp cât suntem aici și ținem apărarea… orașul nu este al lor”, a declarat Palamar, citat de Radio Europa Liberă România. El a precizat că încă se duc lupte grele și că sunt bombardați în mod constant.

„Tactica (acum) este ca un asediu medieval. Suntem încercuiți, ei nu mai aruncă multe forțe pentru a sparge linia noastră defensivă. Ei efectuează atacuri aeriene”, a spus el.

El nu a vrut să spună câtă mâncare și muniție le-a mai rămas, pentru a nu ajuta adversarul, dar a precizat că au încă sute de luptători.

„Bineînțeles că resursele noastre nu sunt infinite și sunt tot mai puține cu fiecare zi de lupte intense care trece. Situația este dificilă, dar vom lupta și vom lupta atât timp cât va trebui”, a adăugat militarul.

Acesta a spus că peste 500 de luptători sunt răniți, unii în stare gravă și că nu este o soluție să fie luați prizonieri, deoarece cel mai probabil vor fi uciși. Și în privința civililor, el a spus că sunt cu sutele.

„Le aducem (civililor) mâncare și le verificăm starea de sănătate, dar nu putem sta cu ei din motive evidente: inamicul ar putea pune în scenă o provocare și să spună că… ne ascundeam în spatele civililor”, a completat el.

Un buncăr în care se aflau civili, inclusiv copii, a fost lovit marți de tiruri intense de rachete, iar o femeie în vârstă și un bărbat au fost răniți, a spus el.

„Suntem convinși că salvăm nu doar Ucraina, ci și Polonia, Lituania, Letonia, Estonia, Moldova și Georgia”

Potrivit acestuia, forțele ucrainene care rezistă în Mariupol sunt Regimentul Azov, gărzile naționale, alte brigăzi, pușcașii marini, forțele de securitate maritimă, polițiștii de frontieră și poliția.

Printre luptătorii Azov din oțelărie se numără „ruși, bulgari, un tătar din Crimeea, un grec, evrei, catolici și alții”.

El a spus că principalul său mesaj către lume este să se trezească la amenințarea din partea Rusiei și să înceteze să mai fie blânde cu Moscova:

„Sper că lumea își dă seama acum de greșeala sa… Tot ceea ce fac soldații noștri aici – nu doar în Mariupol, ci și pe teritoriul Ucrainei – suntem convinși că salvăm nu doar Ucraina, ci și Polonia, Lituania, Letonia, Estonia, Moldova și Georgia”.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Performanță pentru Moldova la Olimpiada Internațională de Fizică: elevii au obținut două medalii de argint și două mențiuni de onoare

Lotul olimpic al Republicii Moldova a obținut două medalii de argint și două mențiuni de onoare în cadrul Olimpiadei Internaționale de Fizică ce s-a desfășurat în Paris, Franța, în perioada 17 – 25 iulie 2025.

Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, medaliați cu argint sunt Alex Secrieru și Darius Graur, elevi la Liceul Teoretic „Orizont” din Durlești, Chișinău, iar mențiunile de onoare au fost obținute de Victor Sandu, elev la Liceul Teoretic „Orizont” din Durlești, Chișinău, și Vadim Arhip, elev la Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza” din Chișinău.

În cadrul celei de-a 55-a ediții a Olimpiadei Internaționale de Fizică au participat 406 elevi din 87 de țări, Republica Moldova fiind reprezentată de 5 elevi și 2 profesori:

  • Darius Graur, elev în clasa a XI-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;
  • Alex Secrieru, elev în clasa a X-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;
  • Victor Sandu, elev în clasa a X-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;
  • Cristian Sochirca, elev în clasa a XI-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;
  • Vadim Arhip, elev în clasa a XII-a, Instituția Publică Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza”, mun. Chișinău;
  • Cârlig Sergiu, doctor în științe fizice, Institutul de Fizică Aplicată, Universitatea de Stat din Moldova, conducătorul echipei;
  • Serghei Bâzgan, doctor în științe fizice, Institutul de Fizică Aplicată, Universitatea de Stat din Moldova, conducătorul adjunct al echipei.
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: