capură video

Comisia „Pre-Vetting” anunță când va demara procesul de evaluare a candidaților la funcția de membri ai CSP și CSM

La începutul lunii iulie va începe procesul de evaluare a circa o sută de candidați pentru funcții cheie în organele de autoadministrare  ale judecătorilor și procurorilor din Republica Moldova. 

Comisia „Pre-Vetting” evaluează candidații pentru integritatea lor financiară și etică și funcționează într-un mod independent și imparțial.

Candidații sunt obligați să completeze un formular de declarație de avere și interese personale care va oferi informații detaliate despre resursele lor financiare din ultimii 5 ani și vor fi invitați să completeze un chestionar privind etica profesională. În plus, Comisia va colecta și verifica date și va solicita informații de la persoane fizice sau juridice de drept public sau privat.

Acestea includ autoritățile fiscale, instituțiile anticorupție, băncile private, organizațiile societății civile și jurnaliștii de investigație.

„Ne dăm seama cât de important este acest proces de evaluare  în contextul consolidării independenței, imparțialității și eficacității sistemului de justiție din Republica Moldova, dar și necesitatea de a spori credibilitatea sistemului de justiție pentru poporul Republicii Moldova”, a spus Herman von Hebel, președintele Comisiei.

El a menționat că misiunea Comisiei este de a se asigura că doar acei candidați sunt eligibili pentru organele de autoadministrare care îndeplinesc cele mai înalte standarde de integritate financiară și etică.

„Regulamentul de organizare și funcționare a Comisiei și Regulamentul de evaluare au fost elaborate de Comisie.  Aceste regulamente vor asigura un proces  echitabil și transparent pentru toți candidații. Beneficiem de sprijinului diverșilor experți cu o vastă expertiză în alte exerciții de vetting și pre-vetting”, a subliniat Tatiana Răducanu, membru al Comisiei.

Pentru evaluarea integrității candidaților, Comisia va analiza dacă aceștia au încălcat normele de etică și conduită profesională, au fost supuși unor suspiciuni rezonabile de acte de corupție sau au încălcat obligațiile de declarare a averii și intereselor personale, conflictelor de interese,  incompatibilităților, restricțiilor sau limitărilor. Comisia va analiza, de asemenea, dacă averea candidatului dobândită în ultimii 15 ani corespunde veniturilor declarate.

După examinarea informațiilor colectate de la candidați și din alte surse, Comisia va invita candidații la o audiere publică, care va fi înregistrată. Comisia va emite apoi o decizie motivată referitoare la evaluarea fiecărui candidat.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

clujust.ro

Avocații au intrat în grevă generală, dar anunță excepții: „Situația poate fi soluționată numai de Maia Sandu”

A început greva generală a avocaților din Republica Moldova, care va dura până la Congresul Extraordinar al Avocaților din 25 iulie. În urma discuțiilor purtate luni, 14 iulie, cu autoritățile, la Ministerul Justiției, s-au stabilit unele excepții de la grevă, pentru a asigura continuitatea asistenței juridice.

Potrivit unui comunicat al Uniunii Avocaților din Republica Moldova (UARM), la ședință au participat reprezentanți ai organizației, ai Ministerului Justiției, Parlamentului, Aparatului Președintei Republicii Moldova, Consiliului Național pentru Asistența Juridică Garantată de Stat (CNAJGS), avocați și consilierul prim-ministrului.

„În cadrul discuțiilor, reprezentanții Uniunii Avocaților au prezentat informația privind situația gravă creată în profesia de avocat în legătură cu adoptarea de către Parlamentul Republicii Moldova a amendamentului deputatului Efimia Bandalac cu privire la avocatură, fără consultarea profesiei de avocat, fapt care aduce atingere gravă independenței, libertății și autonomiei profesiei de avocat, iar în consecință afectează dreptul cetățeanului la asistență juridică calificată. La fel, au fost descrise blocajele în aplicarea legii cu privire la avocatură, legate de modificările operate prin acest amendament”, se menționează în comunicat.

În cadrul discuțiilor, președintele UARM, Dorin Popescu, a declarat că greva a fost inițiată și pentru a forța deschiderea unui dialog instituțional:

„Decizia privind greva a fost luată inclusiv pentru a convinge autoritățile să accepte un dialog deschis – fapt care s-a realizat”, a spus Popescu.

Totodată, el a menționat că avocații vor decide asupra pașilor următori în cadrul Congresului Extraordinar al Avocaților din 25 iulie.

Reprezentanții Parlamentului au admis că au greșit când au propus amendamentul la Lege, fără a consulta profesia de avocat și regretă că nu a fost respectată procedura de adoptare a legii.

Secretarul General al Parlamentului a precizat că legea adoptată fiind o lege organică, aceasta nu mai poate fi modificată de actualul legislativ la moment, iar orice ajustare se poate face doar într-o legislatură viitoare.

Avocații consideră că soluționarea situației este posibilă doar prin nepromulgarea legii de către președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, motiv pentru care revendicarea privind nepromulgarea legii rămâne actuală.

„Toți participanții au fost de acord că revendicarea avocaților privind nepromulgarea legii adoptate poate fi soluționată numai de președinta Republicii Moldova, doamna Maia Sandu”, precizează UARM.

Reprezentanții CNAJGS au semnalat că acceptă dreptul avocaților la grevă, însă, această situație poate afecta grav accesul la justiție a persoanelor vulnerabile. În context, Uniunea a stabilit că greva generală se menține, cu câteva excepții. Astfel, avocații vor putea interveni în următoarele situații:

  • acțiuni procesuale privind reținerea;
  • demersuri privind aplicarea sau prelungirea măsurilor preventive (arest, arest la domiciliu, control judiciar);
  • cauze privind violența în familie;
  • procese cu participarea minorilor;
  • cauze ce implică cetățeni străini sau apatrizi aflați în custodia statului.

UARM a respins propunerea Ministerului Justiției de a crea un grup de lucru comun în context electoral, argumentând că „o astfel de structură ar fi trebuit instituită anterior promovării modificărilor legislative”.

În comunicat se mai arată că prevederile controversate – precum includerea reprezentanților Ministerului Justiției în comisiile interne ale Uniunii și interzicerea mandatelor succesive – nu se regăsesc în practica statelor membre ale Uniunii Europene.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: