Comisia pentru Situații Excepționale (CSE), reunită în ședință pe 27 decembrie, a adoptat o dispoziție cu măsuri privind reducerea consumului de energie electrică. Documentul prevede, printre altele, că în instituțiile publice și unitățile comerciale din țară va fi redus iluminatul interior și limitată funcționarea lifturilor și escalatoarelor, începând cu 1 ianuarie 2025.
Potrivit dispoziției, Comisia pentru Situații Excepționale a hotărât că, în vederea sensibilizării opiniei publice, furnizorii de servicii media, deținătorii de licențe de emisie, vor asigura difuzarea în orele de maximă audiență a materialelor cu conținut informativ privind măsurile de eficientizare a consumului de resurse energetice, precum „Economisiți energia electrică în orele de vârf: între 07:00 – 11:00 și 18:00 – 23:00 pentru a plăti mai puțin și a evita riscul unor deconectări” sau „Consumați eficient energia electrică, termică și combustibili”.
CSE a mai decis că, începând cu 1 ianuarie 2025, administratorii clădirilor publice și unităților comerciale vor asigura:
– reducerea iluminatului interior al clădirilor cu cel puţin 30%, acolo unde este posibil, şi deconectarea acestuia de îndată ce încăperile sunt neocupate;
– deconectarca vitrinelor, a iluminatului decorativ, arhitectural si publicitar (interior şi exterior), cu excepția iluminatului firmei în timpul orelor de program;
– limitarea funcționării scărilor rulante/escalatoarelor între orele 07.00-11:00 şi 18.00-23.00;
De asemenea, întreprinderile cu proces de producere energofag (cuptoare electrice, aparate de sudură cu arc electric, instalații de topire electrică etc.) vor organiza programul de lucru astfel încât procesele în care se utilizează cea mai mare parte a energiei electrice să fie executate în afara orelor 07:00 – 11:00 și 18:00-23:00.
Administratorii întreprinderilor de alimentare cu apă şi canalizare vor regla regimul de funcționare a pompelor bazinelor de acumulare astfel încât să fie redus la minimum consumul de energie electrică între orele 07:00 – 11:00 şi 18:00 – 23:00 şi să fie utilizat la maximum potențialul bazinelor de acumulare.
Administratorii blocurilor locative și ai altor clădiri cu ascensoare vor plasa, la locul de chemare a acestora la parter, anunțul: „În contextul riscului întreruperilor energiei electrice în orele consumului de vârf, nu se recomandă folosirea liftului în intervalele 07:00 – 11:00 şi 18:00 – 23:00, pentru evitarea blocării în mers a acestuia”.
Precizăm că, începând cu 16 decembrie, pe teritoriul Republicii Moldova a fost introdusă stare de urgență din cauza incertitudinii privind livrările de gaz rusesc în regiunea transnistreană de la 1 ianuarie 2025, când expiră contractul de tranzit prin Ucraina. Contractul de tranzit nu va fi prelungit în contextul invaziei Federației Ruse împotriva Ucrainei, iar concernul Gazprom leagă subiectul livrării de gaze pe ruta alternativă – gazoductul transbalcanic – către malul stâng al Nistrului de achitarea pretinse datorii a malului drept.
Actualmente, 5,7 milioane de metri cubi gaz tranzitează zilnic Ucraina din Rusia, fiind livrat în regiunea transnistreană. Din aceste cantități sunt asigurate necesitățile de consum ale locuitorilor de pe malul stâng al Nistrului și este produsă energie electrică pentru malul drept.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!