Tudor Mardei | NewsMaker

Comisia Situații Excepționale: măsuri speciale pentru clădiri, magazine și televiziuni (DOC)

Comisia pentru Situații Excepționale (CSE), reunită în ședință pe 27 decembrie, a adoptat o dispoziție cu măsuri privind reducerea consumului de energie electrică. Documentul prevede, printre altele, că în instituțiile publice și unitățile comerciale din țară va fi redus iluminatul interior și limitată funcționarea lifturilor și escalatoarelor, începând cu 1 ianuarie 2025. 

Potrivit dispoziției, Comisia pentru Situații Excepționale a hotărât că, în vederea sensibilizării opiniei publice, furnizorii de servicii media, deținătorii de licențe de emisie, vor asigura difuzarea în orele de maximă audiență a materialelor cu conținut informativ privind măsurile de eficientizare a consumului de resurse energetice, precum „Economisiți energia electrică în orele de vârf: între 07:00 – 11:00 și 18:00 – 23:00 pentru a plăti mai puțin și a evita riscul unor deconectări” sau „Consumați eficient energia electrică, termică și combustibili”.

CSE a mai decis că, începând cu 1 ianuarie 2025, administratorii clădirilor publice și unităților comerciale vor asigura:

– reducerea iluminatului interior al clădirilor cu cel puţin 30%, acolo unde este posibil, şi deconectarea acestuia de îndată ce încăperile sunt neocupate;
– deconectarca vitrinelor, a iluminatului decorativ, arhitectural si publicitar (interior şi exterior), cu excepția iluminatului firmei în timpul orelor de program;
– limitarea funcționării scărilor rulante/escalatoarelor între orele 07.00-11:00 şi 18.00-23.00;

De asemenea, întreprinderile cu proces de producere energofag (cuptoare electrice, aparate de sudură cu arc electric, instalații de topire electrică etc.) vor organiza programul de lucru astfel încât procesele în care se utilizează cea mai mare parte a energiei electrice să fie executate în afara orelor 07:00 – 11:00 și 18:00-23:00.

Administratorii întreprinderilor de alimentare cu apă şi canalizare vor regla regimul de funcționare a pompelor bazinelor de acumulare astfel încât să fie redus la minimum consumul de energie electrică între orele 07:00 – 11:00 şi 18:00 – 23:00 şi să fie utilizat la maximum potențialul bazinelor de acumulare.

Administratorii blocurilor locative și ai altor clădiri cu ascensoare vor plasa, la locul de chemare a acestora la parter, anunțul: „În contextul riscului întreruperilor energiei electrice în orele consumului de vârf, nu se recomandă folosirea liftului în intervalele 07:00 – 11:00 şi 18:00 – 23:00, pentru evitarea blocării în mers a acestuia”.

Precizăm că, începând cu 16 decembrie, pe teritoriul Republicii Moldova a fost introdusă stare de urgență din cauza incertitudinii privind livrările de gaz rusesc în regiunea transnistreană de la 1 ianuarie 2025, când expiră contractul de tranzit prin Ucraina. Contractul de tranzit nu va fi prelungit în contextul invaziei Federației Ruse împotriva Ucrainei, iar concernul Gazprom leagă subiectul livrării de gaze pe ruta alternativă – gazoductul transbalcanic – către malul stâng al Nistrului de achitarea pretinse datorii a malului drept.

Actualmente, 5,7 milioane de metri cubi gaz tranzitează zilnic Ucraina din Rusia, fiind livrat în regiunea transnistreană. Din aceste cantități sunt asigurate necesitățile de consum ale locuitorilor de pe malul stâng al Nistrului și este produsă energie electrică pentru malul drept.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Mitropolia Basarabiei cere României să retragă cetățenia preoților moldoveni implicați în „războiul hibrid”

Mitropolia Basarabiei va solicita autorităților de la București retragerea cetățeniei române pentru toți preoții Mitropoliei Moldovei care „susțin propaganda rusă” și participă la „războiul hibrid” în R. Moldova. Autoritatea bisericească subordonată Patriarhiei Române a anunțat acest lucru într-un comunicat de presă emis sâmbătă, 12 iulie.

Potrivit Mitropoliei Basarabiei, unii preoți ai Mitropoliei Moldovei „participă direct la războiul hibrid, se pronunță împotriva a tot ce este românesc și răspândesc informații false”. Ca exemplu, este invocată declarația episcopului de Bălți și Fălești, Marchel, potrivit căreia „bisericile moldovenești care aderă la Mitropolia Basarabiei ar deveni proprietatea României”.

„Aceasta nu sunt doar minciuni sfruntate, ci și atentate la demnitatea și alegerea liberă și conștientă a credincioșilor”, se menționează în declarația Mitropoliei Basarabiei.

Autoritatea bisericească a condamnat reprezentanți ai Mitropoliei Moldovei care, potrivit acesteia, „deși critică public Biserica Ortodoxă Română, doresc să mențină colaborarea cu parohii, mănăstiri și instituții de stat din România”. Aceștia participă la pelerinaje, conferințe și proiecte finanțate din fonduri europene.

De asemenea, Mitropolia susține că este „grav faptul că acești clerici nu ezită să se solidarizeze cu personaje compromise din politica moldovenească”.

„Nu vom mai admite ca elevii și studenții basarabeni formați în seminariile și facultățile de teologie ortodoxă din România — educați, sprijiniți și ocrotiți de statul român și de Biserica Ortodoxă Română — să fie apoi folosiți ca instrumente de propagandă antiromânească. Este de neconceput ca, după ce beneficiază de sprijinul frățesc al României, să se întoarcă în Republica Moldova pentru a sluji interesele unei structuri ecleziastice și ale unui stat agresor. Vom face toate demersurile necesare pentru ca, de acum înainte, la instituțiile teologice din România să fie admiși, pentru studii și formare, doar tineri înfiați sau aflați sub oblăduirea canonică a eparhiilor Mitropoliei Basarabiei și trimiși cu binecuvântarea ierarhilor Sinodului Mitropolitan”, se mai arată în declarație.

În acest context, Mitropolia Basarabiei intenționează să solicite autorităților române retragerea cetățeniei române pentru acei preoți care „participă activ la lupta împotriva identității românești, a valorilor creștine autentice și a unității”.

„Nu putem accepta ca unii să culeagă roadele generoase ale solidarității românești, în timp ce sădesc, fără rușine, semințele dezbinării, urii și propagandei rusești”, a menționat instituția administrativă a Bisericii Ortodoxe din Republica Moldova.

Reprezentanții Mitropoliei Moldovei nu au comentat deocamdată această declarație.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: