UNIAN

Companiile petroliere, acuzate de șantajul agricultorilor. Securitatea alimentară este în pericol?

Campania de recoltare a cerealelor de prima grupă ar putea fi periclitată, iar acest lucru pune în pericol securitatea alimentară a țării. Avertizarea vine din partea ministrului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului Ion Perju. Într-un briefing de presă din 9 iulie, oficialul a menționat că mai multe companii refuză să vândă fermierilor carburanți la prețuri angro. Perju a solicitat instituțiilor responsabile de implementarea noii metodologii de calcul a prețurilor la carburanți să se implice. În caz contrar, agricultorii ar putea organiza proteste.

Ion Perju a menționat că a demarat deja campania de recoltare a orzului și grâului de toamnă, iar vremea este favorabilă inclusiv pentru zona de nord a țării. Urmează a fi recoltate peste 418 mii de hectare, inclusiv 318 mii hectare de grîu de toamnă, 64 de mii de hectare de orz și peste 34 mii de hectare de rapiță.

„Cu toate acestea, au fost semnalate informații de la producătorii agricoli din teritoriu că nu își pot asigura cantitatea de carburanți necesari. A fost sesizat Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului pentru a se adresa la instituțiile care sunt responsabile în special Ministerul Economiei și Agenția Națională de Reglementare în Energetică. Ca urmare a aplicării metodologiei de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere s-au semnalat situații când fermierii nu pot cumpăra cantitatea necesară de motorină la prețuri angro, ci li se propun prețuri de la pompă”, a explicat Perju.

Ministrul Agriculturii a precizat că, pentru cele 418 mii de hectare de culturi de prima grupă ar fi necesare nu mai puțin de 30 mln litri de motorină. Suma este una estimativă și ar putea crește. În cazul în care instituțiile responsabile de stabilirea metodologiei de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere nu vor lua măsuri, fermierii ar putea organiza proteste.

Tot pe 9 iulie, vicepreședintele Platformei Demnitate și Adevăr (DA) Alexandr Slusari a calificat acțiunile companiilor petroliere drept „șantaj la adresa agricultorilor” și „înțelegere de cartel”. Mai mult, Slusari a avertizat că, duminică, 11 iulie, unii petroliști ar putea să renunțe la comercializarea carburanților la benzinării, pentru a influența rezultatele scrutinului.

„Marea majoritate a companiilor, pe fundalul unui guvern impotent și incompetent, a recurs la un șantaj la adresa agricultorilor. Sincron, în ajunul secerișului, au fost anulate reducerile la procurarea motorinei angro pentru producătorii agricoli mari. Unele entități, la înțelegere cu Dodon, încearcă să facă propaganda că de vină este Slusari, Platforma DA, Maia Sandu etc., care evident nu au nici o tangență cu stabilirea marjei comerciale. Mai mult ca atât, este posibil ca în ajunul alegerilor sau în ziua votării unii petroliști, concertat, să renunțe la comercializarea combustibilului la benzinării, încercănd să influențeze rezultatele scrutinului”, a scris Slusari și a solicitat
ANRE să facă publică marja comercială a companiilor petroliere în primul trimestru al anului 2021, până la aprobarea metodologiei noi și plafonarea prețurilor la pompă.

Din 1 iulie, companiile petroliere calculează prețurile la carburanți conform unei noi metodologii. Prețul se bazează pe următoarele elemente: cotațiile bursiere Platts pentru 14 zile anterioare efectuării importului, marjele comerciale stabilite de ANRE, cotele accizelor și cotele TVA. Astfel, din 1 iulie și până la finele anului curent, marja adaosului comercial pentru benzină și motorină a fost stabilită la 2,33 lei litrul, iar pentru gazul lichefiat – la 1,98 lei litrul.

În cazul comerțului cu ridicata, marja adaosului comercial pentru o tonă de bezină și motorină va constitui 1142,18 lei, iar pentru o tonă de gaz lichefiat – 451,58 lei. Prețul include și cheltuielile pentru livrarea și păstrarea carburanților.

Companiile petroliere s-au arătat nemulțumite de noua metodologie de calcul și au declarat că nu își vor acoperi cheltuielile. Mai mult, compania Bemol nu exclude că va fi nevoită să-și sisteze activitatea.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Eric Vryn/Getty Images

Inundații în Texas: cel puțin 24 de persoane au murit; peste 20 de copii sunt dați dispăruți

În partea centrală a statului Texas, SUA, pe 4 iulie, a avut loc o inundație majoră cauzată de o ploaie torențială. Potrivit BBC, cel puțin 24 de persoane au murit, iar alte 25 sunt date dispărute. Conform informațiilor din presă, au dispărut aproximativ 23 de persoane dintr-o tabără creștină de vară pentru fete, Camp Mystic, situată în această zonă. Salvatorii au reușit să evacueze 237 de persoane.

„Râul Guadalupe din Hunt continuă să crească rapid și a atins a doua cea mai mare cotă din întreaga istorie a măsurătorilor, depășind nivelul inundațiilor din 1987”, au anunțat despre inundații reprezentanții Serviciului Național de Meteorologie al SUA.

Guvernatorul statului Texas, Greg Abbott, a numit evenimentul o catastrofă și a semnat o declarație de urgență, oferind salvatorilor acces la toate resursele necesare. Guvernatorul a promis, de asemenea, că căutările persoanelor dispărute vor continua neîntrerupt. Pentru salvarea și evacuarea locuitorilor, în stat au fost implicate elicoptere și vehicule militare tactice. În total, serviciile de urgență au salvat 237 de persoane.

Președintele SUA, Donald Trump, a numit inundațiile „șocante și îngrozitoare”. În tot statul, evenimentele festive dedicate Zilei Independenței de 4 iulie au fost anulate.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: