Comuniștii acuză guvernarea de represiuni politice asupra opoziției. „Cerem eliberarea urgentă a Marinei Tauber”
Full Article 3 minutes read

Comuniștii acuză guvernarea de represiuni politice asupra opoziției. „Cerem eliberarea urgentă a Marinei Tauber”

Partidul Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM) acuză guvernarea de represiuni politice exercitate asupra opoziției parlamentare. Comuniștii amintesc de dosarele penale inițiate împotriva membrilor PSRM, dar și de descinderile care vizează, în ultimele zile, Partidul „ȘOR”. PCRM se arată „profund îngrijorat” și „neliniștit” de modul în care este tratată opoziția parlamentară din Republica Moldova.

„Numeroase dosare penale inițiate împotriva membrilor Partidului Socialiștilor, persecuții împotriva Partidului „ȘOR”, interzicerea participării opoziției la emisiunile de pe postul de stat „Moldova 1”, ignorarea proiectelor opoziției parlamentare, unilaterale și tendențioase, acoperirea activităților opoziției de către sursele media autorităților subordonate, desigur, leagă un lanț”, se arată în comunicatul emis de PCRM.

Comuniștii deplâng arestarea deputatei și vicepreședintei Partidului „ȘOR”, Marina Tauber, și cer „eliberarea imediată” a acesteia din arest. PCRM se declară „ferm împotriva metodelor inchizitoriale folosite împotriva celor mai activi reprezentanți ai opoziției de stânga” și cer „respectarea strictă” a tuturor normelor și drepturilor procedurale.

„De ce să izolezi, într-un loc atât de îngrozitor, o tânără, un cunoscut politician care nu fuge nicăieri, nu reprezintă o amenințare pentru societate și este dispusă să coopereze cu ancheta? Nu poate exista decât un singur răspuns: autoritățile sunt înfuriate de popularitatea tot mai mare a partidelor de opoziție de stânga, inclusiv a Partidului „Șor””, menționează sursa citată.

Contactată de NM, purtătoarea de cuvânt a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Adriana Vlas, a declarat că „finanțarea ilegală a partidelor este una din cele mai mari amenințări la adresa democrației și a dezvoltării pe termen lung a Republicii Moldova”. Potrivit ei, această practică trebuie stopată. „Îndemnăm justiția să asigure un proces transparent și echitabil”, a mai menționat Vlas.

Precizăm că organizațiile și oficiile teritoriale ale Partidului „ȘOR” au fost luate astăzi, 25 iulie, cu asalt de către ofițerii CNA, SIS și procurorii anticorupție, în dosarul privind finanțarea ilegală a formațiunii politice. Se întâmplă după ce, la 21 iulie, oamenii legii au inițiat percheziții într-un dosar penal pornit pe faptul finanțării ilegale a Partidului „ȘOR”. Potrivit procurorilor, s-a constatat că partidul ar fi acceptat conștient bani de proveniență dubioasă, din partea unei grupări criminale, care erau folosiți în interes de partid, precum onorarii pentru artiști, salarii pentru membri și organizarea de proteste. Partidul „ȘOR” a acuzat guvernarea că ar fi influențat Procuratura Generală să deschidă dosar penal pe faptul „finanțării ilegale” a formațiunii, acuzații respinse de PAS.

Ulterior, deputata Partidului „ȘOR” Marina Tauber a fost privată, la solicitarea procurorului general interimar, de imunitate parlamentară și reținută pentru 72 de ore în izolatorul CNA. Prin decizia magistraților, ea a fost plasată în arest preventiv pe un termen de 30 de zile. Ea este acuzată de falsificarea raportului privind gestiunea financiară a partidului pentru semestrul I al anului 2022, în intenția de a ascunde volumul mijloacelor financiare acumulate și volumul mijloacelor utilizate. Potrivit cererii de ridicare a imunității, Tauber este acuzată, de asemenea, că ar fi acceptat cu bună știință finanțarea Partidului Politic „Șor” din partea unui grup criminal organizat.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: