Comuniștii și socialiștii nu cedează: cer mai multe garanții de neutralitate în lege. Proiectul, înregistrat în Parlament
Full Article 3 minutes read

Comuniștii și socialiștii nu cedează: cer mai multe garanții de neutralitate în lege. Proiectul, înregistrat în Parlament

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) cer ca „neutralitatea permanentă a Republicii Moldova” să fie protejată de lege. Deputații din opoziția parlamentară au înregistrat un proiect de lege în acest sens, pe 24 aprilie, la doi ani după ce un proiect de lege similar a fost respins de majoritatea parlamentară. Inițiativa legislativă a fost prezentată de vicepreședintele socialist al Parlamentului, Vlad Bătrîncea, și fostul președinte al țării, liderul comuniștilor Vladimir Voronin.

„Trăim într-o perioadă de turbulențe plină de provocări la adresa Republicii Moldova. Înțelegem foarte bine toate riscurile și vedem cum apar diferite scenarii în spațiul public în fiecare zi. Oamenii sunt îngrijorați și nu vor ca Moldova să fie implicată în scenarii periculoase. Oamenii vor garanții de pace și stabilitate”, a spus președintele fracțiunii BCS, socialistul Vlad Bătrîncea.

BCS susține că proiectul de lege elaborat și înregistrat conține prevederi și mecanisme speciale de apărare a normei constituționale. În special, acesta ar conține prevederi cu privire la rolul neutralității permanente, interdicția asupra dislocării trupelor străine, neparticiparea în acțiuni militare și reguli privind încheierea acordurilor internaționale în domeniul militar. Potrivit autorilor, unul dintre articolele proiectului propune, inclusiv, norme cu referire la demilitarizarea Republicii Moldova

***

Amintim că BCS a înregistrat un proiect de lege privind „consolidarea neutralității țării” pe 29 martie 2022, la o lună după ce Federația Rusă a invadat militar Ucraina. Atunci, proiectul nu a fost susținut de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), care deține majoritatea parlamentară. Și PAS, și președinta țării, Maia Sandu, declarau la acea vreme că statutul de neutralitate este deja consfințit în Constituție și că „Constituția prevalează în fața oricărei legi organice votate în Parlament”.

În mai, același an, Guvernul a prezentat răspunsul la proiectul de lege de atunci al BCS. Executivul a considerat atunci inoportună aprobarea inițiativei legislative, dar a menționat că forma și limitele neutralității permanente, prevăzute în Constituția Republicii Moldova, „pot fi dezvoltate printr-o lege, astfel încât să excludă orice derapaje de interpretare și de aplicare a acestora în practică, bazându-se pe experiența utilă deja existentă a Republicii Moldova, precum și a altor state neutre din Europa”.

Guvernul preciza la acea vreme că eventuala promovare a proiectului pe viitor ar trebui să fie precedată de un studiu cuprinzător asupra tuturor aspectelor conceptului de neutralitate permanentă, cu implicarea și consultarea largă a opiniei publice și a experților în domeniu.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: