gorod.lv

Conducerea „Termoelectrica” a scăpat de demitere? Facturile la încălzire pentru februarie sunt mai mici față de luna precedentă

Rreprezentanții S.A. „Termoelectrica” anunță, într-un comunicat de presă, că facturile pentru luna februarie sunt cu de la 20 până la 50% mai mici față de luna precedentă. Coincidență sau nu, precizările vin după ce, luna trecută, președintele Igor Dodon a promis că facturile pentru luna februarie vor fi cu până la 25-30% mai mici, iar în caz contrar, conducerea întreprinderii „Termoelectrica” va fi demisă.

Astfel, 747 de blocuri locative din Republica Moldova au primit facturi mai mici în medie cu 20-25%, față de luna ianuarie, 1151 de blocuri locative – cu 25-30% mai mici, 1531 de blocuri locative – cu 30-40% mai mici, în timp ce alte 81 de blocuri au înregistrat reduceri la facturi cu 40-50%. Precizarea vine din partea SA „Termoelectrica”, în contextul apariției unor informații în spațiul public referitor la faptul că facturile la încălzire pentru luna februarie ar fi prea mari sau chiar egale cu cele din luna ianuarie, se arată într-un comunicat de presă.

Termoelectrica explică că facturile variază de la un bloc la altul din motivul că plata depinde de starea izolației termice a componentelor sistemului de încălzire intra bloc, izolația termică clădirii, precum și modificările sistemului de încălzire intra bloc.

Totodată, compania precizează faptul că, nu există consumatori care au o reducere mai mică de 20% la factură pentru luna februarie, majoritatea consumatorilor au primit o factură mai mică cu circa 25%-30%, media fiind de 28,86%.

Alți factori care au influențat un consum mai mic de energie termică reprezintă perioada de facturare, care pentru luna februarie curent a fost de 27,7 zile, în timp ce în luna ianuarie curent a fost de 33,7 zile. Temperatura exterioară, în medie, a fost cu 2,9 grade Celsius mai ridicată față de luna ianuarie.

Furnizorul menționează că, în cazul în care temperatura crește, temperatura agentului termic furnizat în rețea este diminuată, iar corecția are loc o dată la 24 ore, astfel încât să fie menținut confortul termic în apartamente. Conform Contractului de furnizare a energiei termice, Termoelectrica livrează energie termică pentru încălzire și apă caldă până la branșamentul clădirii, acolo unde este instalat contorul de evidență a consumului pentru energie termică.

„Termoelectrica” dă asigurări că în toate blocurile locative sunt instalate astfel de contoare moderne, dotate cu arhivă electronică, care înregistrează consumurile zilnice și lunare, având o memorie de doi ani. Fiecare consumator, prin intermediul reprezentantului său, a gestionarului fondului locativ, are acces la citirea datelor și monitorizarea zilnică a consumurilor.

Reprezentanții instituției mai menționează că au întreprins un șir de măsuri, care au permis identificarea blocurilor locative cu consum mărit de energie termică și, în comun cu gestionarii fondului locativ, a fost reglat debitul de agent termic livrat în sistemul intra bloc. Astfel, s-au format grupe de intervenție operativă pentru limitarea debitelor de agent termic la blocurile locative, pentru optimizarea consumurilor.

Totodată, a fost elaborat și pus în funcțiune un nou sistem de monitorizare a consumurilor de agent termic, care permite identificarea și intervenția operativă în cazurile blocurilor locative cu un consum mărit. Ca rezultat al acțiunilor întreprinse și implicării active a tuturor factorilor vizați, majoritatea consumatorilor au primit, pentru luna februarie, facturi cu mult mai mici față de luna ianuarie.

Amintim că, în data de 18 februarie, președintele Igor Dodon a scris pe pagina sa de Facebook că a primit „sute de mesaje” de la locuitorii municipiului Chișinău, nemulțumiți de mărimea facturilor pentru încălzire. În context, șeful statului a promis că pentru luna februarie, plățile vor fi cu până la 25-30% mai mici, iar în caz contrar, conducerea întreprinderii „Termoelectrica” va fi demisă.

Precizăm că Societatea pe Acţiuni „Termoelectrica” este o întreprindere din municipiul Chişinău, subordonată Agenției Servicii Publice.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Yale University

O universitate din SUA – declarată „indezirabilă” pe teritoriul Rusiei: cum explică responsabilii

Parchetul General al Rusiei a declarat activitatea Universității Yale drept „indezirabilă” pe teritoriul Federației Ruse. Anunțul a fost făcut într-un comunicat de presă al instituției din 8 iulie, scrie „Novaya Gazeta”.

Potrivit declarației Parchetului General, activitatea universității americane are drept scop „subminarea integrității teritoriale a Federației Ruse, blocada internațională a statului și subminarea fundamentelor sale economice, precum și destabilizarea situației socio-economice și politice din țară”.

Instituția subliniază că în cadrul universității funcționează o Școală de Relații Internaționale, care se ocupă de instruirea liderilor opoziției din state străine. În comunicat se menționează separat faptul că mai mulți angajați ai Fondului pentru Combaterea Corupției au absolvit Universitatea Yale, „iar pentru escaladarea activității protestatare în Federația Rusă au folosit cunoștințele și tehnologiile obținute în cadrul școlii”.

De asemenea, universitatea americană a fost acuzată că a făcut apeluri pentru înăsprirea sancțiunilor împotriva Rusiei și că a desfășurat activități legate de confiscarea activelor rusești în scopul finanțării armatei ucrainene.

Universitatea Yale este una dintre cele mai prestigioase universități de cercetare din Statele Unite, făcând parte din Ivy League. Printre absolvenții săi se numără numeroși lideri și politicieni americani (George W. Bush, Bill Clinton, Hillary Clinton, JD Vance), opozantul rus Alexei Navalnîi, președintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa și alții.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: