TV8

Confirmat! Socialiștii Vasile Bolea și Alexandr Suhodolskii s-au întâlnit în Israel cu fugarul Ilan Șor

Deputatul socialist Vasile Bolea a confirmat că, împreună cu Alexandr Suhodolskii și ex-candidatul la funcția de bașcan Victor Petrov, au fost în Israel și s-au întâlnit cu fugarul Ilan Șor. Totodată, Bolea a declarat că intenționează să părăsească Partidul Socialiștilor (PSRM), dar va rămâne deputat independent. 

În seara zilei de 19 mai, Vasile Bolea a fost întâmpinat la Aeroportul Chișinău de jurnaliștii TV8. Acesta a precizat că împreună cu Alexandr Suhodolskii și Victor Petrov au întreprins o deplasare în Israel, unde s-au întâlnit cu Ilan Șor.

„Ne-am întâlnit să discutăm cu dânsul ca și lider al unui partid, candidatul căruia a câștigat alegerile pentru funcția de Bașcan al Găgăuziei, referitor la viitoarele proiecte și acțiuni care urmează a fi întreprinse în vederea realizării acelor promisiuni și acelui program care îl are Evghenia Guțul ca și bașcan ales. Și inclusiv realizarea acelor promisiuni a dl. Victor Petrov care au fost inserate în programul său electoral”, a declarat acesta.

Întrebat de ce a fost nevoie să plece în Israel pentru a discuta cu Șor despre programul electoral când putea vorbi cu Evghenia Guțul, Vasile Bolea a spus: „Deci în program și în timpul campaniei electorale am văzut unele ieșiri ale domnului Ilan Șor, unde el spunea că este garantul principal al acelui program electoral cu care a venit Eugenia Guțul”.

Vasile Bolea s-a referit și l-a recenta solicitare a Comitetului Executiv al Partidului Socialiștilor, care a cerut excluderea acestuia din rândurile formațiunii, dar și predarea mandatului de deputat. În acest sens, Bolea a lăsat de înțeles că va părăsi PSRM, însă nu va preda fotoliul de deputat.

***

Precizăm că, pe 17 mai, mai multe surse mass media au scris că socialiștii Vasile Bolea și Alexandr Suhodoliskii, împreună cu ex-candidatul la funcția de bașcan Victor Petrov, ar fi plecat în Israel, unde se presupune că urmau să se întâlnească cu liderul Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „frauda bancară“. Pe 18 mai, Comitetul Executiv al Partidului Socialiștilor a cerut Consiliului Republican al PSRM excluderea lui Vasile Bolea și Alexandr Suhodoliskii din rândurile partidului.

De menționat că, în seara zilei de 19 mai, Ilan Șor a anunțat că a avut o întrevedere cu președintele Adunării Populare din Găgăuzia, Dumitru Constantinov, deputatul local Ilia Uzun și activistul Mihail Vlah. Liderul Partidului „ȘOR” a declarat că în cadrul întâlnirii s-a disctutat despre realizarea programului electoral al Evgheniei Guțul.

***

În context precizăm că, pe 21 mai, la Comrat vor avea loc loc 3 miting-uri. Două dintre acestea vor fi organizate de consilierul municipal din Comrat Serghei Kiulaflî, care s-a alăturat Partidului „ȘOR” și activistul Mihail Vlah. Organizatorii protestelor intenționează să discute despre situația social-politică din Moldova și reacția autorităților centrale la rezultatele alegerii bașcanului.

Pe 16 mai, Adunarea Populară a Găgăuziei s-a întrunit  în ședință extraordinară, pentru a recunoaște rezultatele alegerilor pentru funcția de bașcan. Deputații locali au declarat că nu au încredere în Curtea de Apel, care trebuie să valideze alegerile și nici în autoritățile centrale. Aceștia au mai spus că Evghenia Guțul a câștigat onest scrutinul electoral și că o recunosc în calitate de bașcan.

S-a întâmplat după ce, în după-amiaza aceleiași zile, CNA și procurorii anticorupție au desfășurat percheziții la Comisia Electorală de la Comrat. Potrivit CNA, temei al acțiunii de ridicare constituie bănuiala rezonabilă privind includerea în listele alegătorilor a persoanelor decedate și aflate în afara țării și votarea din numele acestora.

Guțul s-a confruntat în turul doi al alegerilor cu Grigorii Uzun, candidat susținut de PSRM. După rezultatele prezentate de organul electoral local, Uzun și-a recunoscut înfrângerea.

***

Amintim că Curtea de Apel l-a condamnat pe Ilan Șor la 15 ani de închisoare în dosarul frauda bancară și a pus sechestru pe bunuri în valoare de peste 5 miliarde de lei. Sentința a fost pronunțată pe data de 13 aprilie, curent. În reacție, Ilan Șor a acuzat magistrații că s-ar fi subordonat ordinelor politice și a susținut decizia Curții de Apel „îl lasă rece și că nu are de gând să se conformeze acesteia”.

În urmă cu trei ani, Șor a fugit din Republica Moldova și, potrivit unor rapoarte neconfirmate, locuiește de atunci în Israel, unde, potrivit unor investigații jurnalistice, trăiește în lux și opulență și de unde continuă să se implice în politică prin partidul său care îi poartă numele. Reamintim în acest context că liderul Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, se află în lista neagră a guvernelor american și britanic.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Oana Țoiu, despre explicații pentru interdicția primarului de Chișinău: „România nu este datoare dl. Ceban”

Ministra de Externe de la București, Oana Țoiu, a declarat că România „nu este datoare” să ofere explicații primarului de Chișinău, Ion Ceban, cu privire la interdicția acestuia de a intra pe teritoriul țării, întrucât nu este cetățean român. Oficiala a menționat că edilul va primi totuși un răspuns de la instituția abilitată, în acest caz fiind vorba de Serviciul Român de Informații. Precizările au fost făcute în cadrul emisiuni din 19 iulie, la Antena 3 CNN.

România nu este datoare domnului Ceban, pentru că domnul Ceban nu este un cetăţean român, e improbabil că va putea vreodată fi, nu este un cetăţean al Uniunii Europene şi este dreptul nostru de a acorda sau nu acces pe teritoriul nostru. România, ca orice altă ţară membră şi a spaţiului Schengen şi a Uniunii Europene, poate interzice accesul pe teritoriul său tuturor persoanelor despre care consideră că poate să reprezinte un risc pentru siguranţa naţională sau pentru ordinea publică. Este dreptul României, este dreptul Uniunii Europeane, nu a fost contestat de niciun alt stat membru în acest moment. Odată cu interdicţia accesului domnului Ceban şi altor doi cetăţeni moldoveni pe teritoriul României, este o interdicţie care se extinde la întreg spaţiul Schengen”, a declarat Oana Țoiu, potrivit Digi24.

Întrebată de ce Ion Ceban este considerat un pericol de către România, ministra a spus: „Este o întrebare pe care şi domnul Ceban a pus-o într-o adresă oficială. Va primi sigur răspuns de la instituţiile abilitate, în acest caz Serviciul Român de Informaţii, însă să fie foarte clar, nici nu există vreo datorie a României de a da toate detaliile pe care le deţine şi cred că este ceva lesne de înţeles pentru toată lumea, că atunci când vorbim de un potenţial pericol, vorbim şi de rezerva pe care instituţiiile o au în a transparentiza toate informaţiile pe care le deţin”.

Amintim că Ion Ceban are interdicție de intrare pe teritoriul României începând cu 9 iulie, pentru o perioadă de cinci ani. Măsura este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții. Ceban califică decizia drept una politică.

Pe 17 iulie, ministra de Externe de la București, Oana Țoiu, a declarat că decizia de a-i interzice primarului Chișinăului accesul în România a fost luată în contextul în care, de ceva timp, autoritățile române documentează „legături complicate” ale acestuia cu reprezentanți ai Federației Ruse. Oficiala a reiterat, totodată, că decizia prin care Ceban și încă doi cetățeni moldoveni au primit interdicție de intrare pe teritoriul României a fost luată strict „din rațiuni care țin de siguranța națională”. 

În aceiași zi, Ion Ceban a negat afirmațiile Oanei Țoiu, solicitând probe care să i le confirme. „Vreau dovada că ar exista ceva, pentru că acel ceva nu există”, a spus el.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: