screenshot

Consilierul lui Zelenski a comentat refuzul Chișinăului de a ceda cele 6 MIG-29 și de a se alinia sancțiunilor contra Rusiei

Consilierul presedintelui ucrainean Zelenski, Mihail Podoleak, a oferit un interviu pentru postul de televiziune PRO TV Chișinău. Oficialul de la Kiev a comentat inclusiv refuzul Republicii Moldova de a oferi Ucrainei piesele celor 6 avioane de vânătoare MiG-29, care sunt păstrate la Aeroportul din Mărculești. Acesta a menționat că fiecare țară trebuie să decidă măsura în care este pregătită să se implice în conflictul militar cu Rusia.

Despre cele 6 MIG-29 de la Mărculești

Este decizia internă a fiecărei țări. Eu înțeleg că pentru fiecare țară există riscul să fie atrasă într-un conflict militar sau altul. Rusia continuă să fie percepută drept o țară care fără niciun motiv poate invada alte țări și să încerce să provoace rău. Înțeleg că nu fiecare țară este gata, la fel ca Ucraina, să accepte o luptă crâncenă drept răspuns la expansiunea rusă. De aceea, fiecare țară decide pentru ea în ce măsură poate accepta să fie atrasă în conflict. În principiu, Moldova ocupă o poziție pro-Ucraina, ne susține și vedem asta, acolo se află temporar oamenii noștri nevoiți să fugă de război. Conștientizăm și provocările de ordin umanitar, pe care le confruntăm cot la cot. Cu toate acestea, Moldova decide de una singură măsura participării militare în conflict”.

Mihail Podoleak, consilierul președintelui Ucrainei

Despre nealinierea R. Moldova la sancțiunile împotriva Rusiei

Rugat să comenteze nealinierea R. Moldova față de sancțiunile adoptate de alte țări față de Federația Rusă, Mihail Podoleak a răspuns:

„Nu dețin suficiente informații ca să analizez motivele pentru care au fost adoptate anumite decizii de către guvernul Moldovei. În același timp, realizez că mai multe țări nu conștientizează pe deplin toate pericolele care vin din direcția Federației Ruse. Eu cred că ar fi mai simplu, inclusiv pentru noi, să învingem acest război dacă toți ar înțelege că Rusia nu este pe viitor un subiect al discuțiilor corecte din punct de vedere juridic. Rusia este exclusiv un subiect care intenționează să nimicească alte țări și popoare. Și trebuie adoptată o atitudine corespunzătoare: să nu credeți că mâine se va putea relua relațiile normale, de bună vecinătate cu Rusia. La ziua de azi toată țările, nu doar Moldova, trebuie să facă o miză uriașă pe susținerea Ucrainei. Iar Ucraina, la rândul său, să învingă mai întîi de toate din punct de vedere militar, iar apoi și diplomatic, Federația Rusă”.

Mihail Podoleak, consilierul președintelui Ucrainei

Republica Moldova deține 6 avioane de vânătoare MiG-29, care sunt păstrate la Aeroportul din Mărculești. Președintele Radei Supreme de la Kiev, Ruslan Stefanciuk, a cerut Moldovei, la modul direct, să ofere Ucrainei piesele aparatelor de zbor nefuncționale. Solicitarea a fost făcută în timpul vizitei oficiale efectuate de către președintele Parlamentului Igor Grosu, la Kiev. Contactați de NM, reprezentanții Legislativului au declarat că Moldova nu poate da curs solicitării.

„Președintele Parlamentului a reiterat că, potrivit statutului de neutralitate al Moldovei, nu putem detașa echipament militar în alte țări”, a răspuns purtătoarea de cuvânt a partidului aflat la guvernare.

În cadrul unei emisiuni televizate și președinta R. Moldova Maia Sandu a menționat că R. Moldova nu poate să ofere Ucrainei ajutor militar. În ceea ce privește sancțiunile împotriva Rusiei, Maia Sandu a declarat că R. Moldova nu se poate alinia măsurilor punitive, întrucât acest lucru ar însemna să rămână fără energie electrică și gaz.

Pe 6 iunie, un canal de Telegram a scris că un avion ucrainean a aterizat la Mărculești pentru a transporta piesele de schimb pentru avioane MIG-29. Autoritățile de la Chișinău au venit cu o reacție și au precizat că aeronava a efectuat un zbor tehnic și nu a preluat vreun echipament militar.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

„Moldova Mare” a semnat un acord de colaborare cu un partid suveranist din Bulgaria: „Ne unim pentru a apăra valorile spirituale”

Partidul politic „Moldova Mare”, condus de Victoria Furtună, a anunțat că a semnat un acord bilateral de cooperare politică partidul bulgar „Svoboda”.

Potrivit unui comunicat emis de „Moldova Mare”, acordul prevede o „colaborare strategică” între cele două formațiuni, cu accent pe „apărarea identității naționale, valorilor tradiționale, organizarea de proiecte comune în domeniul educației și culturii, precum și participarea în structuri europene orientare patriotică”.

Ne unim forțele cu acele partide politice din Europa care apără suveranitatea, valorile spirituale și libertatea popoarelor, opunându-se presiunilor externe și curentului ideologic globalist”, a declarat Victoria Furtună în cadrul ceremoniei de semnare desfășurate la Chișinău.

Considerăm că este o responsabilitate morală să susținem forțele politice care au curajul să spună adevărul, să apere valorile tradiționale și să lupte pentru libertatea propriilor țări. Alianța cu Moldova Mare este o alianță cu poporul Republicii Moldova, care merită un viitor independent”, a declarat Vladimir Simeonov.

Memționăm că Partidul „Svoboda” este un partid conservator din Bulgaria. Potrivit informației publicate pe site-ul formațiunii, membrii partidului „pledează pentru apărarea suveranității Bulgariei, fără dependențe de forțe externe, fie ele economice sau politice”.

***

Precizăm că Victoria Furtună este fost procuror anticorupție, care a activat timp de 18 ani în sistem. Aceasta a demisionat cu scandal în martie 2024, acuzând Serviciul de Informații și Securitate că ar fi plasat-o pe lista persoanelor care reprezintă „o amenințare la adresa securității naționale”, după ce ar fi inițiat pe 11 ianuarie 2024 un dosar care ar demonstra că instituții publice ale statului ar fi fabricat și ar fi diseminat informații false împotriva judecătorilor neloiali guvernării. În reacție, SIS a declarat că avizele pe care le întocmește au la bază informații „pertinente și verificate”.

După ce a demisionat, Victoria Furtună a devenit activă pe rețelele de socializare, a început să acorde interviuri, în care a abordat inclusiv subiecte politice, iar în Chișinău au apărut bannere cu imaginea sa. Toate acestea au culminat cu intrarea sa în alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova din 20 octombrie 2024, în calitate de „candidat independent”.

Scrutinul prezidențial s-a desfășurat pe fundalul unei anchete privind o schemă de corupere electorală, desfășurată de oligarhul fugar Ilan Șor. În ajunul alegerilor, Ziarul de Gardă a publicat o investigației care arată că Victoria Furtună este beneficiară a schemei.

În cadrul scrutinului prezidențial, Victoria Furtună a obținut 4,45% din voturile exprimate.

În pofida faptului că acum conduce un partid care se declară pro-european, de când a ajuns în atenția publică, Victoria Furtună s-a remarca prin declarații împotriva Uniunii Europene. Chiar în urmă cu o zi, pe 17 martie, aceasta a scris pe canalul său de Telegram că ajutorul european de 1,9 miliarde de euro pentru Republica Moldova este „sclavie financiară”.

Totodată, Victoria Furtună susține că Republica Moldova și Federația Rusă ar trebui să-și îmbunătățească relațiile, care au degradat după începerea invaziei ruse pe scară largă asupra Ucrainei.

Pe 6 martie, Furtună a avut o întrevedere cu ambasadorul desemnat al Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Ozerov. Ea a publicat o fotografie făcută în timpul întâlnirii, în care apare alături de Ozerov pe fundalul unui portret al președintelui rus, Vladimir Putin, care a ordonat invadarea țării vecine.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: