Facebook/Ministerul Culturii al Republicii Moldova

Consiliu pentru memoria victimelor represiunilor politice. Cine sunt membrii

În Republica Moldova va fi instituit Consiliul Memoriei – un organ consultativ interministerial pentru memoria victimelor represiunilor politice. Un ordin în acest sens a fost semnat de ministrul Culturii, Sergiu Prodan, și ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun. 

Potrivit unui comunicat al Ministerului Culturii, scopul Consiliului Memoriei este de a promova cultura memoriei victimelor represiunilor politice din perioada regimului totalitar comunist (1917-1990) și de a contribui la dezvoltarea unei culturi comemorative comune, argumentate, bazate pe adevărul istoric.

Organul consultativ este alcătuit din 11 membri, personalități recunoscute din domeniul istoriei, cercetării, educației și culturii:

  • Alexandru Postica – președinte al Asociației Foștilor Deportați și Deținuți Politici din Moldova, avocat;
  • Virgiliu Bârlădeanu – șef al Secției Istorie Contemporană, Institutul de Istorie, Universitatea de Stat din Republica Moldova, doctor, conferențiar universitar;
  • Ludmila D. Cojocaru – șefă a Muzeului Victimelor Deportărilor și Represiunilor Politice, Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei, doctor, conferențiar universitar;
  • Silvia Corlăteanu-Granciuc – secretar științific al Institutului de Istorie al USM, doctor, conferențiar universitar;
  • Zinaida Bole – conferențiar universitar, doctor habilitat în psihologie, USM;
  • Ignat Cazmali – fondatorul Muzeului de Istorie a satului Avdarma;
  • Lidia Pădureac – prorector, USARB – Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, doctor, conferențiar universitar;
  • Anatol Petrencu – președintele Asociației Istoricilor din Republica Moldova „Al. Moșanu”, doctor habilitat în științe istorice, profesor universitar USM;
  • Ion Șișcanu – doctor habilitat în istorie, profesor universitar, cercetător științific principal, Institutul de Istorie al USM;
  • Mihail Tașcă – coctor în drept, cercetător științific coordonator, Agenția pentru Știință și Memorie Militară;
  • Anatol Țăranu – doctor în științe istorice, cercetător științific coordonator, Institutul de Istorie al USM.

Păstrarea vie a memoriei acestor momente istorice este o datorie morală a statului și a societății. Trebuie să onorăm sacrificiile celor care au suferit și să ne asigurăm că aceste evenimente nu vor fi uitate. Există voință politică, am identificat surse, trebuie să mai lucrăm asupra viziunii, mesajelor și planului de acțiuni – pentru a repara ceea ce nu s-a făcut zeci de ani”, a declarat Sergiu Prodan, potrivit sursei citate.

Deciziile Consiliului Memoriei vor fi prezentate autorităților competente sub formă de recomandări și vor sta la baza creării unei culturi a memoriei naționale, susținute de politici publice în domeniu, precum și diseminarea informației argumentate privind represiunile politice, deportările staliniste, foametea organizată, mișcarea de rezistență anti-sovietică etc.

Inițiativa marchează un pas important în procesul de recunoaștere a memoriei victimelor represiunilor politice și aliniere a Republicii Moldova la standardele europene privind cultura memoriei istorice”, a precizat Ministerul Culturii.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Хотите поддержать то, что мы делаем?

Вы можете внести вклад в качественную журналистику, поддержав нас единоразово через систему E-commerce от банка maib или оформить ежемесячную подписку на Patreon! Так вы станете частью изменения Молдовы к лучшему. Благодаря вашей поддержке мы сможем реализовывать еще больше новых и важных проектов и оставаться независимыми. Независимо от того, как вы нас поддержите, вы получите небольшой подарок. Переходите по ссылке, чтобы стать нашим соучастником. Это не сложно и даже приятно.

Поддержи NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Avocatul lui Tauber, despre absența deputatei de la ședințele de judecată: „Nu este o încălcare” VIDEO

Avocatul Sergiu Moraru, care o reprezintă pe deputata Marina Tauber în dosarul în care este învinuită de finanțarea ilegală a ex-Partidului „ȘOR”, susține că absența clientei sale de la ședințele de judecată nu ar fi o încălcare. Apărătorul parlamentarei, care a părăsit țara în urmă cu peste 6 luni și nu a mai revenit, a sugerat că, de fapt, neprezentarea ar fi „un drept” de care beneficiază, fiindcă instanța a acceptat cererea privind examinarea cauzei în lipsa acesteia. Precizările au fost făcute în cadrul unor declarații de presă din 14 iulie.

Clienta nu se prezintă la ședințele de judecată pentru că a fost solicitată, înaintată o cerere… Mai întâi au existat câteva cereri de amânare, în condițiile în care era antrenată în ședințele parlamentare și în tratamente medicale. Motiv pentru care, atât timp cât a fost obligatorie prezența doamnei Tauber și la solicitarea procurorilor inclusiv, s-a înaintat solicitarea – „înaintați cerere de examinare în lipsă”. (…) Înaintați cerere de examinare în lipsă și dați-ne posibilitatea să nu tergiversăm examinarea procesului. Asta a fost solicitare și din partea procurorului. În cele din urmă, pentru a nu tergiversa examinarea procesului, am înaintat o cerere prin care am rugat instanța de judecată să accepte ca circumstanțe excepționale necesitatea de a se deplasa în alte activități în care era antrenată. Și instanța a admis ca cauza să fie examinată în lipsa Marinei Tauber. Motiv pentru care neprezența nu este o încălcare. Dar este un drept al doamnei Tauber, de care a beneficiat”, a declarat Sergiu Moraru.

Amintim că Marina Tauber este cercetată pe cinci capete de acuzate – falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale și a partidului politic, acceptarea finanțării ilegale din partea unui grup criminal organizat, precum și amestecul în înfăptuirea justiției.

Deputata a părăsit Republica Moldova pe 7 ianuarie 2025, prin Aeroportul Chișinău, cu destinația Istanbul. Plecarea a avut loc chiar înaintea unei ședințe de judecată în dosarul respectiv. De atunci, Tauber nu s-a mai întors în țară. Ea se declară nevinovată și spune că dosarul în care este învinuită ar fi fost pornit la „comandă politică”.

Toate ședințele de judecată care o vizează se desfășoară în prezent în lipsa ei.

Potrivit informațiilor disponibile, deputata se află, în prezent, în Rusia. Ultima dată aceasta a fost văzută la Moscova, pe 6 iulie, la Congresul Blocului „Victorie” – controlat de oligarhul fugar Ilan Șor. 

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: