Consiliul Concurenței câștigă procesul la CSJ: Deciziile de a sancționa 6 companii de asigurare au fost legale
Full Article 2 minutes read

Consiliul Concurenței câștigă procesul la CSJ: Deciziile de a sancționa 6 companii de asigurare au fost legale

Curtea Supremă de Justiție a pronunțat, pe 1 februarie, decizii irevocabile în favoarea Consiliului Concurenței în 2 cauze de judecată ce vizează domeniul de asigurare de răspundere civilă auto externă.

În anul 2014, în urma investigației desfășurate pe piaţa emiterii și comercializării certificatelor internaționale de asigurare „Carte Verde” s-a constatat că 5 companii de asigurări („Moldasig” SA, „Asito” SA, „Donaris Group” SA, „Victoria Asigurări” SA și „Klassika Asigurări” SA) au încălcat Legea concurenței prin acțiuni de concurență neloială manifestate prin răspândirea afirmațiilor false despre activitatea „Grawe Carat Asigurări” SA. Prin Hotărârea Adunării generale a membrilor cu drepturi depline ai Biroului Național al Asigurătorilor de Autovehicule (BNAA) din 27.09.2013, compania „Grawe Carat Asigurări” SA a fost exclusă din rândurile membrilor cu drepturi depline ai BNAA și i-a fost retrasă autorizația de a elibera certificate internaționale de asigurare Carte Verde în perioada 2013-2014. Printr-o decizie a Consiliului de Concurență din 2014, companiile de asigurări au fost sancționate cu amenzi de 1 415 725 lei.

În 2015, o altă investigație a pieței asigurărilor obligatorii de răspundere civilă auto externă ”Carte Verde” s-a finalizat prin Decizia nr. DA-78/20154. Prin această hotărâre, Consiliul a constatat un acord anticoncurențial realizat de către companiile de asigurare prin stabilirea și punerea în aplicare a comisionului identic coordonat de 15% pentru retribuirea brokerilor de asigurare-reasigurare pentru serviciul de intermediere a certificatelor internaționale de asigurare „Carte Verde”. Încălcarea a durat începând cu anul 2012 și până în 2015.

Prin urmare, cele 6 companii de asigurare implicate: „Grawe Carat Asigurări” SA, „Donaris Vienna Insurance Group” SA, „Moldasig” SA, „Asito” SA, „Moldova-Astrovaz” SA și „Moldcargo” SA, au fost sancționate cu amenzi. Cuantumul total a constitut suma de 10.044.839 lei.

Companiile de asigurări au contestat în judecată aceste decizii. Instanța de fond inițial a casat ambele decizii ale Consiliului. Ulterior, prin deciziile Curții de Apel Chișinău, și încheierile irevocabile ale Curții Supreme de Justiție din 01.02.2023, deciziile Consiliului Concurenței și, respectiv, sancțiuniile aplicate de autoritatea de concurență au fost menținute.

De menționat că controlul judecătoresc al legalității Deciziilor Plenului Consiliului Concurenței a durat timp de circa 7-8 ani.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: