parlament.md

Consiliul pentru Egalitate a înregistrat 5 plângeri pe numele medicului care și-a criticat pacienta pentru că nu cunoaște româna

Consiliul pentru Egalitate a înregistrat mai multe plângeri cu privire la incidentul în care un medic de la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” și-a criticat pacienta de origine rusă pentru că nu cunoaște limba română, deși locuiește în Moldova toată viața. Declarația a fost făcută în cadrul ediției din 26 iulie a emisiunii „Puls” de la Orizont TV de președintele Consiliului pentru Egalitate Ian Feldman.

Feldman a declarat că nu se poate expune pe marginea incidentul deoarece Consiliul pentru Egalitate are mai multe plângeri în curs de examinare.

Am primit plângeri din partea multor persoane în această privință. Cred că au fost vreo 5 în legătură cu aceeiași situație. Avem plângeri din partea președintelui unei comisii parlamentare, din partea altor deputați. Dar există câteva întrebări pe care Consiliul va trebui să le decidă. De exemplu, dacă incidentul este o infracțiune justițiabilă. Dacă este o infracțiune, trebuie să se ocupe procuratura, dacă este o contravenție, trebuie să ne dăm seama care este componența infracțiunii”, a declarat Feldman.

De asemenea, acesta a menționat că, în conformitate cu legea, plângerile individuale sunt examinate cu acordul victimei.

Le-am cerut persoanelor care au fost implicate în incident să ne scrie pentru a depune o plângere la noi (Consiliul pentru Egalitate – n. r.). Avem nevoie să analizăm aspectul de victimă a discriminării, pentru a vedea dacă există un consimțământ din partea celor direct implicați, deoarece videoclipul nu a fost realizat chiar de către pacientă”, a precizat el.

Ian Feldman a subliniat că „în Moldova există discriminare pe bază de limbă vorbită”, dar că toți cetățenii moldoveni care vorbesc limbi diferite au „suficiente drepturi”.

„Întrebarea este cum sunt aplicate și cum răspunde statul la acest tip de probleme. Și trebuie remarcat faptul că, de cele mai multe ori, statul preferă să reducă aceste probleme la tăcere”, a spus Feldman.

***

Amintim că, pe 20 iulie, pe rețelele de socializare a apărut un video în care un medic al Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”  îi reproșează unei paciente că nu știe limba română, deși locuiește aici de mulți ani. Mai mult, acesta a menționat și fraze precum „îmi vine să te împușc” și „eu nu operez ruși”. Într-o reacție publicată a doua zi, conducerea SCR a menționat că acest caz va fi analizat în cadrul Comitetului de etică al instituției și și-a cerut scuze de la pacientă. De asemenea, conducerea instituției și-a exprimat public dezacordul și a condamnat „ferm” mesajul.

Medicul a oferit un comentariu pentru presă și s-a plâns că este amenințat cu moarte în urma imaginilor respective. El a mai spus că discuția a fost scoasă din context.

Pe marginea cazului au reacționat și deputatele comuniste Inga Sibova și Diana Caraman. Parlamentarele au trimis o solicitare ministrei Sănătății și directorului Institutului Oncologic în care le cer să tragă la răspundere medicul.

La rândul său, deputatul PAS Radu Marian a condamnat declarațiile „neinspirate” ale medicului, dar și videoclipul care, potrivit lui, este „manipulatoriu și rupt din context”.

Iar ministra Sănătății Ala Nemerenco a calificat situația drept un „teatru fals” menit să dezbine societatea.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

De ce transportatorii sunt împotriva sistemului e-Bilet? Șeful APOTA: „Vorbim despre corupție la nivel înalt”

Șeful Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto (APOTA), Oleg Alexa, acuză de monopol în domeniul caselor de marcat destinate transportatorilor. Potrivit lui Alexa, prin instaurarea sistemului electronic e-Bilet, autoritățile „impun utilizarea unui singur model de casă de marcat, produsă de o firmă anumită“. Șeful asociației a făcut aceste declarații în cadrul emisiunii NM «Есть вопросы».

Fiind întrebat de ce transportatorii sunt împotriva sistemului electronic e-Bilet propus de autorități, Alexa aprecizat că în realitate „asta înseamnă că trebuie să aibă doar o casă de marcat, de un anumit model, care nu se găsește în alte țări”.

„În perioada în care Ministerul Infrastructurii dezvolta aceste acte normative, niște băieți isteți au făcut deja comenzi pentru aceste aparate. În momentul intrării în vigoare a acestor norme, ei au importat aparatele și ne-au oferit imediat spre vânzare, susținând că suntem deja obligați să le cumpărăm. Și se poate lucra practic doar cu un singur tip de casă de marcat, cu altele fiind aproape imposibil”, a declarat Alexa.

El a menționat că această situație „ridică suspiciuni de corupție la înalt nivel”.

„Vorbim acum despre corupție, corupție la un nivel foarte înalt, când oamenii își creează reguli pentru propriul lor business, emit hotărâri de guvern ca să ne oblige să le cumpărăm aparatele lor”, a mai spus șeful asociației.

Alexa a precizat că transportatorii nu se opun încasării chitanțelor sau plăților cu cardul, ci contestă obligația de a achiziționa aparatele de la o singură companie.

Anterior, Guvernul a reacționat la acuzațiile APOTA legate de posibile scheme de corupție. Executivul a invitat toate părțile care dețin informații relevante să le prezinte organelor competente.

Amintim că transportatorii va organiza primul protest, din cele trei planificate, în data de 9 iulie. Anterior, pe 24 iunie, transportatorii au acuzat Ministerul Infrastructurii și Agenția Națională Transport Auto (ANTA) de inacțiune, dar și presupuse abuzuri și scheme de corupție. Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto (APOTA) a transmis un apel public, în care avertizează că lipsa metodologiei tarifare, impunerea sistemelor electronice e-GPS și e-Bilet, precum și obligația de adaptare a tuturor vehiculelor pentru persoanele cu dizabilități pun în pericol activitatea transportatorilor. Aceștia au amenințat, atunci, cu proteste, dacă autoritățile nu vor ține cont de nemulțumirile lor.

În reacție, Guvernul a transmis că a luat act de solicitarea publică, dar soluționarea problemelor ține de competența Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. În ceea ce privește acuzațiile APOTA legate de posibile scheme de corupție, Executivul a invitat toate părțile care dețin informații relevante să le prezinte organelor competente.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: