Consiliul pentru Egalitate a înregistrat 5 plângeri pe numele medicului care și-a criticat pacienta pentru că nu cunoaște româna
Full Article 3 minutes read

Consiliul pentru Egalitate a înregistrat 5 plângeri pe numele medicului care și-a criticat pacienta pentru că nu cunoaște româna

Consiliul pentru Egalitate a înregistrat mai multe plângeri cu privire la incidentul în care un medic de la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” și-a criticat pacienta de origine rusă pentru că nu cunoaște limba română, deși locuiește în Moldova toată viața. Declarația a fost făcută în cadrul ediției din 26 iulie a emisiunii „Puls” de la Orizont TV de președintele Consiliului pentru Egalitate Ian Feldman.

Feldman a declarat că nu se poate expune pe marginea incidentul deoarece Consiliul pentru Egalitate are mai multe plângeri în curs de examinare.

Am primit plângeri din partea multor persoane în această privință. Cred că au fost vreo 5 în legătură cu aceeiași situație. Avem plângeri din partea președintelui unei comisii parlamentare, din partea altor deputați. Dar există câteva întrebări pe care Consiliul va trebui să le decidă. De exemplu, dacă incidentul este o infracțiune justițiabilă. Dacă este o infracțiune, trebuie să se ocupe procuratura, dacă este o contravenție, trebuie să ne dăm seama care este componența infracțiunii”, a declarat Feldman.

De asemenea, acesta a menționat că, în conformitate cu legea, plângerile individuale sunt examinate cu acordul victimei.

Le-am cerut persoanelor care au fost implicate în incident să ne scrie pentru a depune o plângere la noi (Consiliul pentru Egalitate – n. r.). Avem nevoie să analizăm aspectul de victimă a discriminării, pentru a vedea dacă există un consimțământ din partea celor direct implicați, deoarece videoclipul nu a fost realizat chiar de către pacientă”, a precizat el.

Ian Feldman a subliniat că „în Moldova există discriminare pe bază de limbă vorbită”, dar că toți cetățenii moldoveni care vorbesc limbi diferite au „suficiente drepturi”.

„Întrebarea este cum sunt aplicate și cum răspunde statul la acest tip de probleme. Și trebuie remarcat faptul că, de cele mai multe ori, statul preferă să reducă aceste probleme la tăcere”, a spus Feldman.

***

Amintim că, pe 20 iulie, pe rețelele de socializare a apărut un video în care un medic al Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”  îi reproșează unei paciente că nu știe limba română, deși locuiește aici de mulți ani. Mai mult, acesta a menționat și fraze precum „îmi vine să te împușc” și „eu nu operez ruși”. Într-o reacție publicată a doua zi, conducerea SCR a menționat că acest caz va fi analizat în cadrul Comitetului de etică al instituției și și-a cerut scuze de la pacientă. De asemenea, conducerea instituției și-a exprimat public dezacordul și a condamnat „ferm” mesajul.

Medicul a oferit un comentariu pentru presă și s-a plâns că este amenințat cu moarte în urma imaginilor respective. El a mai spus că discuția a fost scoasă din context.

Pe marginea cazului au reacționat și deputatele comuniste Inga Sibova și Diana Caraman. Parlamentarele au trimis o solicitare ministrei Sănătății și directorului Institutului Oncologic în care le cer să tragă la răspundere medicul.

La rândul său, deputatul PAS Radu Marian a condamnat declarațiile „neinspirate” ale medicului, dar și videoclipul care, potrivit lui, este „manipulatoriu și rupt din context”.

Iar ministra Sănătății Ala Nemerenco a calificat situația drept un „teatru fals” menit să dezbine societatea.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: