Prima reacție a ministrului Sănătății după scandalul de la Spitalul Republican: “E doar un teatru fals”
Full Article 4 minutes read

Prima reacție a ministrului Sănătății după scandalul de la Spitalul Republican: “E doar un teatru fals”

Ministra Sănătății Ala Nemerenco a venit cu o reacție la scandalul din jurul video-ul în care un medic de la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” își critică pacienta, de origine rusă, pentru că a locuit toată viața în Moldova, însă nu cunoaște limba română. Oficiala a calificat situația drept un „teatru fals” menit să dezbine societatea.

Ala Nemerenco a postat, pe 22 iulie, un mesaj pe pagina sa de Facebook în care a comentat pentru prima dată scandalul de la Spitalul Republican.

Ieri în sistemul de sănătate au avut loc două evenimente care au acoperit tot spațiul mediatic. Unul din ele a divizat iarăși societatea, demonstrând că în ultimii 30 ani nu am evoluat aproape de loc și timpul parcă a încremenit la sfârșitul anilor ‘80, în aceleași dispute, că dezbinarea este instrumentul cel mai reușit aplicat de cei care nu ne doresc binele. Iar noi ne prindem mereu în aceeași plasă, evenimentele se sting cu aceeași viteză cu care se aprind, și viața continuă fără lecții învățate”, a spus aceasta.

Ministra a menționat că a primit mesaje de la cetățeni în legătură cu cazul respectiv. Potrivit oficialei, o parte dintre aceștia i-au cerut ca medicul să fie „decapitat”, iar alta să-i i se dea „stea de erou”.

Totodată, ministra Nemerenco a menționat că cazul dat a fost politizat de către politicienii care se luptă pentru a reveni la putere. „Mesajul fiecăruia a fost croit strict pe electoratul pe care îl are în vizor”, a spus ea.

Ala Nemerenco a spus că ziua de ieri, când societatea a comentat pe larg subiectul, i-a lăsat un „gust amar”.

„Toată păruiala aceasta publică e doar un teatru fals, în care fiecare și-a jucat scenariul și rolul propriu, și cam asta e tot. Evenimentul a plecat, ca și circul ambulant, iar limba română tot la colțul străzii în straie de Cenușăreasă rămâne. Fiindcă o limbă e vie atât timp cât e iubită, vorbită, scrisă, corect și frumos. Iar verticalitatea unui popor are la temelie atitudinea față de limba maternă, care e una din valorile sale fundamentale. Dispare limba – nu-i poporul”, a menționat oficiala.

Ministra Sănătății a declarat că este la curent cu detaliile cazului și a luat hotărârea ca acesta să fie evaluat în interiorul Institutului Oncologic, de către Comitetul de etică.

„De mirare e că în fierbințeala luptei, indiferent de care parte a baricadei, pe nimeni nu a interesat soarta pacientei. Și nici a filmulețului. Din acest motiv, am considerat că e corect cazul să rămână pentru evaluare în spital, ei posedă toate probele, martorii sunt pe loc, dar și pacienta la externare și-a expus poziția într-o înregistrare video pe care a lăsat-o Comitetului de etică. Și apropo, pacienta a solicitat să revină pentru monitorizare la același doctor”, a spus aceasta.

***

Pe 20 iulie, pe rețelele de socializare a apărut un video în care un medic al Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”  îi reproșează unei paciente că nu știe limba română, deși locuiește aici de mulți ani. Mai mult, acesta a menționat și fraze precum „îmi vine să te împușc” și „eu nu operez ruși”. Într-o reacție publicată a doua zi, conducerea SCR a menționat că acest caz va fi analizat în cadrul Comitetului de etică al instituției și și-a cerut scuze de la pacientă. De asemenea, conducerea instituției și-a exprimat public dezacordul și a condamnat „ferm” mesajul.

Medicul a oferit un comentariu pentru presă și s-a plâns că este amenințat cu moarte în urma imaginilor respective. El a mai spus că discuția a fost scoasă din context.

Pe marginea cazului au reacționat și deputatele comuniste Inga Sibova și Diana Caraman. Parlamentarele au trimis o solicitare ministrei Sănătății și directorului Institutului Oncologic în care le cer să tragă la răspundere medicul.

La rândul său, deputatul PAS Radu Marian a condamnat declarațiile „neinspirate” ale medicului, dar și videoclipul care, potrivit lui, este „manipulatoriu și rupt din context”


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: