UPDATE Consiliul Suprem de Securitate propune ca exportul de grâu să fie interzis până pe 15 mai
Full Article 4 minutes read

UPDATE Consiliul Suprem de Securitate propune ca exportul de grâu să fie interzis până pe 15 mai

Consiliul Suprem de Securitate (CSS) a susținut propunerea de a interzice exportul de grâu până la 15 mai 2021. Informația a fost publicată de deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Sergiu Litvinenco, în seara de 30 martie.

UPDATE (18:10) În cadrul unui briefing de presă după ședința CSS, președinta țării a declarat că a discutat cu instituțiile statului de mai mult timp despre riscurile în adresa securității alimentare. Aceasta a menționat că va demara o anchetă.

„Ne îngrijorează prețurile care cresc și în special situația cetățenilor cu venituri mici. Am văzut mai multe discuții despre o anumită tranzacție efectuată de Agenția Rezerve Materiale, când din rezerva de stat au fost vândute grâne care ajung la export. (…) Am recomandat astăzi guvernului să se introducă o interdicție temporară la exportul grânelor. Între timp se va reface acest grup de lucru care trebuie să determine care pot fi intervențiile din rezerva de stat, ca să putem ajuta și companiile producătoare de pâine și să nu admitem creșterea prețurilor, dar și fermierii care au nevoie de furaje pentru animale”, a declarat șefa statului.

Știrea inițială

Potrivit lui Litvinenco, subiectul a fost abordat în cadrul ședinței Consiliului Suprem de Securitate, care s-a întrunit pe 30 martie. Deputatul a precizat că Guvernul urmează să se convoace în ședință și să adopte o hotărâre în acest sens. Acesta a amintit că propunerea a fost enunțată de președinta țării încă pe 29 martie.

Consiliul Suprem de Securitate a susținut propunerea Președintelui Maia Sandu (anunțată încă ieri) de a interzice…

Publicată de Sergiu Litvinenco pe Marţi, 30 martie 2021

 

Pe de altă parte, vicepreședintele Platformei Demnitate și Adevăr (DA) Alexandr Slusari a scris pe pagina sa de Facebook că decizia privind interzicerea exportului a fost luată la propunerea formațiunii pe care o reprezintă. Asta chiar dacă, cu o zi mai devreme, Slusari nega că grâul din rezerva de stat este exportat și a scris toată situația asta e o înscenare pentru „a denigra Platforma DA”.

5 ore de discuții la Consiliul Suprem de Securitate.

Situația cu stocurile de grâu în țara este mai gravă, decât s-a…

Publicată de Alexandr Slusari pe Marţi, 30 martie 2021

Schimbarea de abordare nu a trecut neobservată de deputatul PAS Radu Marian, care a publicat un comentariu la postarea colegului său din parlament.

UPDATE Consiliul Suprem de Securitate propune ca exportul de grâu să fie interzis până pe 15 mai

Facebook

Pe 27 martie, Vasile Costiuc, liderul Partidului Democrația Acasă, a declarat că din rezerva de stat ar fi scoase tone de grâu, care urmează a fi exportate. Într-un live pe Facebook din 29 martie, Costiuc i-a solicitat președintei Maia Sandu să convoace Consiliul Suprem de Securitate pe marginea acestui subiect.

La scurt timp, președinta Maia Sandu a solicitat guvernului să aprobe de urgență o hotărâre prin care să impună restricții temporare la exportul grâului de proveniență din rezervele de stat, în contextul informațiilor apărute în public cu privire la riscul exportului de grâu din rezervele de stat în an de secetă.

Ulterior, a venit cu o reacție și ministrul interimar al Agriculturii. „Cu referire la informațiile distribuite în spațiul public, inclusiv, de instituția prezidențială, privind exportul de grâu din rezervele de stat, precizez că informațiile sunt eronate și acuzațiile aduse sunt nefondate”, a declarat Ion Perju.

Vasile Costiuc și susținătorii săi au înnoptat în portul internațional Giurgiulești și și-au petrecut ziua de 30 martie acolo, încercând să oprească camioanele care transportă grîu. La fața locului au sosit și câteva zeci de polițiști. La un moment dat, între cele două grupuri s-au produs îmbrânceli.

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: