Construcția liniei electrice aeriene Bălți-Suceava: Chișinăul va împrumuta 30,8 mln EUR. Care este valoare totală a proiectului
Full Article 3 minutes read

Construcția liniei electrice aeriene Bălți-Suceava: Chișinăul va împrumuta 30,8 mln EUR. Care este valoare totală a proiectului

Republica Moldova va împrumuta 30,8 milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) pentru a fi construită linia electrică aeriană Bălți-Suceava, cu o tensiune de 400 kV. Banii reprezintă 40% din valoarea totală a proiectului. Alte 30,8 milioane de euro urmează a fi contractate de la Banca Europeană de Investiții. 15,4 milioane de euro urmează a fi acordate de Uniunea Europeană, sub formă de grant. Potrivit Chișinăului, valoarea totală a proiectului este estimată la 77 milioane de euro.

Cabinetul de miniștri a aprobat, la ședința din 6 martie, semnarea Acordului de împrumut dintre Republica Moldova și BERD cu privire la realizarea proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, Faza II”.

În cadrul proiectului, va fi realizată construcția unei noi linii electrice aeriene dintre Republica Moldova și România, tensiunea de 400 kV, care va interconecta municipiul Bălți și municipiul Suceava. De asemenea, la Bălți, va fi construită o stație electrică cu o capacitate de 400 kV. Totodată, o componentă a finanțării va fi alocată pentru reabilitarea unor segmente a rețelelor electrice de transport de pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv prin înlocuirea elementelor de comutație și protecție precum și a transformatoarelor din stațiile electrice”, au precizat reprezentanții Guvernului.

Documentul include și un Plan de acțiuni, destinat reformării sectorului energetic, care ține atât de aspecte ale actualizării cadrului juridic cât și aspecte ale operaționalizării pieței energiei electrice, inclusiv înființarea Operatorului pieței energiei electrice.

În baza înțelegerii, va fi contractat un împrumut în valoare de 30,8 milioane de euro, ceea ce reprezintă o cofinanțare a Proiectului în cuantum de 40%”, au comunicat autoritățile. Se menționează că alte 30,8 milioane de euro urmează a fi contractate prin intermediul Băncii Europene de Investiții în baza unui Acord de Împrumut.

De asemenea, proiectul include o componentă de grant în valoare de 15,4 milioane de euro, care urmează a fi acordată de Uniunea Europeană, prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate. Astfel, valoarea totală a proiectului este estimată la 77 milioane de euro.

Realizarea acestui proiect investițional va contribui la integrarea rețelei din Republica Moldova în piața Uniunii Europene (UE) prin conexiuni cu rețeaua europeană ENTSO-E, creșterea eficienței sectorului energetic național, îmbunătățirea stabilității și fiabilității sistemului electroenergetic local și regional, precum și creșterea oportunităților pentru dezvoltarea de alte surse de energie, inclusiv din surse de energie regenerabilă”, au comunicat reprezentanții Guvernului.

***

În martie 2023, autoritățile din Republica Moldova au decis că resursele financiare, destinate construcției stației Back-to-Back Vulcănești (BtB), au fost realocate pentru construcția unei noi interconexiuni cu România prin Linia Electrică Aeriană (LEA) 400 kV Bălți-Suceava și extinderea stației Bălți de 330 kV.

În decembrie 2023, ministrul Energiei din România Sebastian Burduja a precizat că Transelectrica va anunța în curând licitația privind construcția liniei de tensiune înaltă Suceava-Bălți, aceasta urmând a fi gata în 2, maxim 3 ani.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: