Contracandidatul lui Aleksandr Lukașenko la alegerile prezidențiale a fost reținut. La Minsk s-a desfășurat „lanțul solidarității”
Full Article 2 minutes read

Contracandidatul lui Aleksandr Lukașenko la alegerile prezidențiale a fost reținut. La Minsk s-a desfășurat „lanțul solidarității”

Pretendentul la funcția de președinte al Belarusului Victor Babariko și șeful grupului de inițiativă în susținerea acestuia, fiul său Eduard Babariko au fost reținuți, joi, 18 iunie, la Minsk, scrie tut.by. Ei au fost reținuți când au transmis semnăturile strânse Comisiei Electorale Centrale.

Șeful Comitetului de Stat de Control din Belarus, Ivan Tertel, a declarat că Victor Babariko „a fost reținut în legătură cu faptul că este organizatorul unei activități care contravine legii, a încercat să efectueze presiuni asupra martorilor, să ascundă urmele unor ilegalități comise anterior și, în ultimele zile, a ridicat o sumă mare de bani de pe conturile sale”.

Oficialul a adăugat că dosarele au fost inițiate în conformitate cu șase articole ale Codului Penal al Belarusului: eschivare de la plata impozitelor, spălare de bani dobândiți prin mijloace ilegale, fraudă prin depășirea atribuțiilor de serviciu, escrocherie, luare de mită și dare de mită.

Tot joi, la Misk, s-a desfășurat o manifestație la care au participat circa 600 de oameni. Aceștia au format o coadă pe care au numit-o „lanțul solidarității” în fața locurilor unde se aduna semnături pentru înscrierea în cursa electorală a candidaților la funcția de președinte al Belarusului.

Precizăm că alegerile prezidențiale din Belarus se vor desfășura pe 9 august. Victor Babariko este cotat drept principalul contracandidat a lui Alexandr Lukașenko. Până în mai 2020, Babariko a fost conducătorul băncii private „Belgazprombank”.

Anterior, a fost reținut un alt pretendent la funcția de președinte al Belarusului: omul de afaceri, videobloggerul Serghei Tihanovschii. În locul acestuia plănuiește să candideze soția sa, Svetlana Tihonovschii. Recent, ea a publicat un video în care relatează că asupra sa sunt efectuate presiuni și că primește amenințări privind siguranța copiilor săi.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: