Lifespan

Copiii din Moldova infectați cu Covid-19 nu vor mai fi spitalizați în mod obligatoriu. Protocolului Clinic Național a fost actualizat (DOC)

Copiii din Republica Moldova, infectați cu COVID-19, nu vor mai fi spitalizați în mod obligatoriu. Ministerul Sănătății a anunțat pe 29 octombrie că Protocolului Clinic Național ,,Infecția cu coronavirus de tip nou (COVID-19)” a fost actualizat. 

Astfel, cetățenii Republicii Moldova care nu prezintă simptome ale infecției, inclusiv nou-născuții și gravidele, vor rămâne la domiciliu, chiar dacă au fost testați pozitiv cu COVID-19.

De asemenea, se vot trata acasă și pacienții cu forme simptomatice ușoare de COVID-19 (copiii mai mari de 1 an, adulții, inclusiv gravidele), în cazul în care:

  • nu suferă de patologii asociate severe precum: boli cardiovasculare, BPOC, astm bronșic, diabet zaharat, obezitate, stări de munocompromisie, maladii oncologice);
  • starea generală a pacientului permite îngrijiri la domiciliu;
  • sunt condiții de îngrijire conform prevederilor stabilite (inclusiv sociale, familiale).

În același timp, pacienții cu forme simptomatice de COVID-19 cu pneumonie non-severă (adulții, cu excepția gravidelor și copiilor) se vor putea trata la domiciliu dacă:

  • nu există factori de risc de deteriorare a stării generale (patologii asociate severe precum: boli cardiovasculare, BPOC, astm bronșic, diabet zaharat, obezitate, stări de imunocompromisie, maladii oncologice);
  • afectare pulmonară nu este mai mare de 15% la imagistica pulmonară;
  • pacientul are starea clinică stabilă, fără semne de insuficiență respiratorie;
  • nu există febră persistentă >38C;
  • starea generală a pacientului permite îngrijiri la domiciliu;
  • sunt capacități de îngrijire conform prevederilor stabilite (inclusiv sociale, familiale).

Protocolul mai prevede ca toți pacienții aflați la domiciliu, cu precădere copiii și gravidele, să fie monitorizați sistematic cu maximă vigilență.

Protocolului Clinic Național ,,Infecția cu coronavirus de tip nou (COVID-19)”, ediția VI.

Până în prezent, minorii din Republica Moldova, infectați cu coronavirus, erau spitalizați în patru instituții medicale din țară: Spitalul de boli contagioase de copii, Institutul Mamei și Copilului, Spitalul municipal „Ignatenco” și Spitalul din Bălți.

Pe 27 octombrie, ministrul Sănătății Ala Nemerenco a anunțat într-o conferință de presă că majoritatea copiilor testați pozitiv cu coronavirus au între 11 și 17 ani (55%). La data respectivă, doi dintre copiii infectați cu Covid-19 erau în stare mai gravă.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Imagine simbol/RBK

Din cauza creșterii prețurilor, rușii au început să cumpere în masă seturi pentru tratarea dinților acasă

Pe platformele de vânzări online din Rusia a crescut semnificativ atât oferta, cât și cererea pentru seturile de plombare dentară utilizate acasă. Potrivit Izvestia, care citează propria analiză de piață, tot mai mulți ruși recurg la aceste soluții improvizate din cauza costurilor ridicate ale tratamentelor stomatologice, scrie Holod.

În primele șase luni ale anului 2025, numărul anunțurilor pentru astfel de seturi a crescut de 3,3 ori pe unul dintre cele mai mari marketplace-uri din Rusia, comparativ cu aceeași perioadă din 2024. Este vorba despre mii de oferte disponibile online.

Odată cu creșterea cererii, au crescut și prețurile. Dacă anterior un set costa între 150 și 200 de ruble, acum prețul depășește 900 de ruble. Unul dintre vânzători a înregistrat deja peste 44.000 de vânzări.

Clienții susțin că nu-și permit tratamente stomatologice profesioniste. „Folosesc produsul de vreo două-trei luni. (…) Cu acest „ciment dentar” pot cel puțin să mănânc normal”, scrie unul dintre utilizatori.

Medicii avertizează, însă, astfel de metode sunt periculoase. „Din păcate, în spatele acestor „trucuri” nu există nici diagnostic, nici abordare individuală și nici înțelegerea cauzelor reale. Nu e tratament – e o mascarea a simptomelor, care adesea duce la probleme și mai grave”, a declarat Victoria Radko, șefa secției de ortodonție de la Eurokappa Clinic.

Aceasta atrage atenția că, din dorința de a economisi, oamenii cumpără nu doar kituri de plombare, ci și fațete dentare aplicabile sau gutiere pentru corectarea mușcăturii – produse care pot afecta sănătatea dentară dacă sunt folosite fără supraveghere medicală.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: