elements.envato.com

Copil de 3 ani, diagnosticat cu rujeola. Agenția Națională pentru Sănătate Publică: „Nu este vaccinat”

Un copil de trei ani a fost diagnosticat cu rujeola, după ce ar fi intrat în contact cu copilul de aceeași vârstă, din Soroca, diagnosticat recent cu această boală. Informația a fost făcută publică de Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) pe 15 decembrie. Specialiștii ANSP susțin că niciunul din cei doi copii nu au fost vaccinați împotriva rujeolei. Acesta este al treilea caz înregistrat în Republica Moldova, în 2023.

„A fost înregistrat un caz de rujeolă printre contacții copilului la care a fost confirmată recent infecția. Cazul a fost înregistrat la un alt copil în vârstă de trei ani. Menționăm că ambii sunt nevaccinați conform Calendarului național de vaccinare”, precizează ANSP.

De la începutul anului curent, în țara noastră au fost înregistrate trei cazuri de rujeolă (un caz – în luna mai, la un bărbat de 43 de ani, și două cazuri – în luna decembrie, la doi copii de 3 ani). Detalii – AICI.

Precizăm în acest context că România se află, în prezent, în epidemie de rujeolă, la nivel național, în contextul creșterii îngrijorătoare a numărului de cazuri, precum și a numărului mare de spitalizări al copiilor infectați. Peste Prut, de la începutul anului, 2010 persoane s-au infectat cu rujeola. Din cauza bolii, un bebeluș de șapte luni a decedat.

Agenția Națională pentru Sănătate Publică reiterează că vaccinurile din Calendarul național de imunizări sunt disponibile gratuit și pot fi administrate la medicul de familie. Părinții sunt îndemnați să revadă, împreună cu medicul de familie, calendarul de vaccinare al copilului. În cazul neefectuării vaccinurilor, să vaccineze copilul și să se informeze despre importanța imunizărilor și viitoarele vaccinuri din Calendar.

Rujeola este considerată o infecție extrem de contagioasă care se transmite pe calea aeriană, de la persoana bolnavă. Se manifestă prin debut brusc cu febră înaltă, inițial cu conjunctivită, lacrimare, eliminări din nas, tuse uscată și exantem cutanat (pete roșii confluente pe piele), care apare în regiunea feței și gâtului, apoi se extinde pe tot corpul.

„Vaccinarea este unica metodă prin care părinții își pot proteja copiii, deoarece tratament specific acestei infecții nu există” – precizează specialiștii ANSP.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei | NewsMaker

Primele alegeri locale în Călinești și Leova, după amalgamare: CEC a stabilit data scrutinului

Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit pentru data de 16 noiembrie 2025 organizarea alegerilor locale noi în comuna Călinești (raionul Fălești) și în orașul Leova (raionul Leova). Decizia a fost luată în urma procesului de amalgamare voluntară, prin care au fost comasate mai multe unități administrativ-teritoriale, în vederea consolidării sistemului administrației publice locale.

Astfel, în comuna Călinești, noile alegeri sunt organizate pentru funcția de primar și pentru constituirea unui nou Consiliu comunal. Noua unitate administrativ-teritorială va include localitățile Călinești, Chetriș, Chetrișul Nou și Hîncești. În total, au fost stabilite 13 mandate de consilier comunal.

Pentru orașul Leova, alegerile vizează de asemenea funcția de primar și un nou Consiliu orășenesc, cu 23 de mandate de consilier. Noua unitate va cuprinde orașul Leova și satele Sărata-Răzeși, Sîrma și Tochile-Răducani.

CEC precizează că mandatele actualilor primari și consilieri locali vor înceta la data validării noilor mandate, respectiv la constituirea legală a noilor consilii.

Amintim că, pentru aceeași dată – 16 noiembrie 2025 – CEC a mai stabilit organizarea alegerilor locale noi în alte patru localități: satul Ustia (raionul Glodeni), comuna Natalievca (raionul Fălești), comuna Cremenciug (raionul Soroca) și satul Bașcalia (raionul Basarabeasca).

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: