Facebook/Ion Ceban

„Covoare roșii” în capitală, în fața trecerilor de pietoni: ce semnifică noul marcaj rutier FOTO

Un nou marcaj rutier la Chișinău. Acesta, denumit „covorul roșu”, se regăsește pe 4 străzi. Potrivit autorităților capitalei, marcajul este trasat pe carosabil, în fața trecerilor de pietoni, pentru a atrage atenția șoferilor și a spori siguranța pietonilor. Marcajul ar avea un material special cu o suprafață abrazivă. Asemenea marcaje, a menționat autoritatea locală, vor fi aplicate pe mai multe artere aglomerate din oraș. 

Primarul Ion Ceban a anunțat că în capitală este aplicat un nou tip de marcaj rutier, denumit „covorul roșu”. Marcajul se va regăsi în cele mai aglomerate intersecții din oraș.

„Aceste marcaje sunt aplicate pe carosabil, în fața trecerilor de pietoni, cu scopul de a spori siguranța pietonilor. „Covoarele roșii” se disting prin culoarea lor stridentă, menită să atragă atenția șoferilor cu mult înainte de a ajunge la trecerea de pietoni. Aceste marcaje sunt fabricate dintr-un material special, cu o suprafață abrazivă, care contribuie la reducerea distanței de frânare, oferind astfel şoferilor un timp suplimentar de reacție”, a menționat edilul.

El a adăugat că, pe lângă rolul lor de avertizare, „covoarele roșii” sunt indicate pentru utilizare în intersecțiile aglomerate și în zonele cu trafic intens de pietoni, asigurând o vizibilitate sporită și reducând riscul accidentelor”.

„Primele astfel de marcaje au fost deja implementate pe străzile: Cuza Vodă, Sarmizegetusa, Miron Costin și Braniștii. În curând, acestea vor fi trasate și pe bulevardul Decebal, aflat în prezent în proces de reabilitare, dar și pe alte artere importante din oraș, cum ar fi bulevardul Mircea cel Bătrân și strada Ion Pelivan, unde se analizează necesitatea aplicării acestui tip de marcaj”, a declarat Ceban.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Andrei Mardari / NewsMaker

Dobândirea cetățeniei R. Moldova: solicitanții vor fi obligați să cunoască româna și prevederile Constituției

Parlamentul a adoptat în prima lectură proiectul noii legi cu privire la cetățenia Republicii Moldova. Printre prevederile proiectului se numără obligativitatea cunoașterii limbii române și Constituției țării pentru a putea dobândi cetățenia moldovenească. Inițiativa legislativă a fost susținută de 54 de deputați.

Potrivit inițiativei legislative, cetățenia Republicii Moldova va putea fi dobândită prin naștere, recunoaștere, adopție, tutelă și curatelă, redobândire, naturalizare. Proiectul unifică procedurile de dobândire a cetățeniei, care are drept scop asigurarea egalității pentru toți solicitanții, eliminând discriminările sau favorizările pe baza categoriei de persoane. O altă prevedere ține de delimitarea clară a categoriilor de aplicanți pentru cetățenie în funcție de vârsta acestora.

Printre noutățile proiectului se numără introducerea condiției de a cunoaște limba română și prevederile Constituției pentru persoanele care intenționează să dobândească cetățenia țării noastre. De asemenea, proiectul prevede aplicarea unor măsuri împotriva fraudelor și corupției, prin adoptarea unor norme stricte de acceptare a documentelor și verificare riguroasă a acestora, pentru a preveni fraudarea procesului de acordare a cetățeniei și pentru a proteja securitatea națională. Potrivit autorilor inițiativei, în ultimii ani, au fost identificate și contracarate circa 100 de tentative de dobândire a cetățeniei Republicii Moldova prin fraudă, în baza documentelor de proveniență necunoscută sau falsificate. Prin urmare, instituțiile guvernamentale vor avea responsabilitatea de a verifica mai riguros documentele prezentate de solicitant, precum și alte informații necesare pentru a determina eligibilitatea acestuia pentru cetățenie. Se va verifica istoricul de călătorii internaționale, pentru a se asigura că nu a avut interdicția de a intra sau rămâne în alte țări, antecedentele financiare, starea de sănătate, istoricul familial, integritatea solicitantului.

Documentul delimitează cazurile de respingere a cererilor de dobândire și a celor de refuz în acordare. Respingerea este orientată către aspectele tehnice, iar refuzul se face în cazul în care persoana nu întrunește criteriile legale pentru obținerea cetățeniei. Autorii proiectului propun introducerea unor noi prevederi ce se referă la refuzul acordării cetățeniei persoanelor împotriva cărora au fost aplicate măsuri restrictive internaționale. Depunerea cererii pentru obținerea cetățeniei se va face personal de către solicitant, iar posibilitatea depunerii cererilor de cetățenie prin intermediari, prin procură, va fi exclusă pentru a reduce riscul de corupție și influențe externe.

Proiectul conține și prevederi privind excluderea incertitudinii cu referire la categoriile de străini care sunt în drept să depună cerere pentru dobândirea cetățeniei Republicii Moldova prin naturalizare, precum și la calcularea perioadei de ședere legală și/sau domiciliere pe teritoriul țării de către solicitanții de cetățenie.

Autorii proiectului menționează că revizuirea legii este necesară ca urmare a unor procese precum migrația masivă a populației, fenomenul cetățeniei multiple, nevoilor de a proteja drepturile diasporei, problemelor de securitate legate de acordarea frauduloasă a cetățeniei, integrarea europeană și racordarea legislației naționale la standardele UE.

Documentul, elaborat de un grup de deputați PAS, urmează a fi examinat de Parlament în lectura a doua.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: