Facebook/MoldovaGaz

CSE a decis: cele 3 mln m³ de gaz vor fi livrate Transnistriei prin contract. Termenul de returnare sau plată

Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a decis că cele 3 milioane de metri cubi de gaze vor fi livrate regiunii transnistrene în baza unui contract de împrumut, care urmează a fi încheiat de Moldovagaz și Tiraspoltransgaz. Ulterior, volumul de gaz va fi restituit de către Tiraspoltransgaz până la data de 1 martie. În lipsa posibilității restituirii acestuia, au comunicat reprezentanții Guvernului, gazul va fi achitat. 

Guvernul de la Chișinău a anunțat, pe 28 ianuarie, despre ultimele decizii ale Comisiei pentru Situații Excepționale.

Potrivit Guvernului, în baza unui contract de împrumut care urmează a fi încheiat de Moldovagaz și Tiraspoltransgaz, vor fi livrate regiunii transnistrene cele 3 milioane de metri cubi de gaze naturale.

„Acordul va fi garantat de Uniunea Europeană. Măsura este necesară pentru a menține presiunea critică din conductele aflate pe stânga Nistrului pentru ca rețeaua de distribuție să poată rămână funcțională. (…) Volumul de gaze va fi restituit SA „Moldovagaz” de către SRL „Tiraspoltransgaz” până la data de 1 martie 2025, iar în lipsa posibilității restituirii acestuia în formă fizică, gazul va fi achitat”, au comunicat reprezentanții Guvernului.

De asemenea, CSE a decis alocarea din Fondul de intervenție al Guvernului a unei sume de 1,5 milioane de lei autorităților publice locale din satul Doroțcaia, raionul Dubăsari și din satul Fîrlădeni, raionul Căușeni. „Banii vor fi folosiți pentru achiziționarea combustibilului, a cazanelor electrice și aparatelor de aer condiționat, necesare pentru asigurarea funcționării instituțiilor publice și a celor de învățământ”, au adăugat reprezentanții Guvernului.

CSE a mai decis că Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al Ministerului Afacerilor Interne va transmite în folosință temporară, cu titlu gratuit, 7 generatoare electrice către Primăria satului Doroțcaia.

***

Pe 27 ianuarie, administrația nerecunoscută de la Tiraspol a declarat că Comisia pentru Situații Excepționale ar examina posibilitatea acordării a 3 milioane de metri cubi de gaz pentru regiunea transnistreană. Tiraspolul adăuga că Tiraspoltransgaz își asumă să returneze volumul sau să îl achite. Detalii AICI.

În aceeași zi, premierul Dorin Recean a anunțat „o propunere de soluționare a crizei umanitare din regiunea transnistreană”. Oficialul a explicat că Uniunea Europeană pune la dispoziția Republicii Moldova un pachet de sprijin imediat, de 30 de milioane de euro, pentru depășirea efectelor crizei.

Recean a precizat că pachetul de sprijin include 3 componente. Prima componentă se referă la intervenția imediată și anume oferirea unui împrumut de 3 milioane de metri cubi de gaze naturale pentru stânga Nistrului, necesare pentru menținerea presiunii critice în conductele din regiune. „Dacă cei din stânga Nistrului acceptă să fie ajutați, această livrare imediată va fi parte din pachetul de asistență a UE; dacă nu, cele 3 milioane de metri cubi vor trebui returnate până la 1 martie sau plătite de Tiraspoltransgaz la prețul de piață la care gazul a fost cumpărat de Moldovagaz”, a menționat Recean.

Cea de-a doua componentă ține de intervenția de urgență pentru perioada 1-10 februarie. „În acest sens, din grantul UE de 30 de milioane de euro, vor fi procurate gaze naturale pentru producerea de energie electrică la Centrala de la Cuciurgan pentru malul drept fără plată, dar și pentru consumul curent al locuitorilor din regiunea transnistreană. Știu, unii se vor întreba de ce oferim acest ajutor fără să cerem bani de la locuitorii regiunii transnistrene. Răspunsul este simplu: oamenii de acolo nu au posibilitatea să plătească acum”, a declarat Recean.

A treia componentă include un Program complex de reziliență energetică pentru următorii doi ani. „Programul urmează să acopere perioada de după 10 februarie și va fi definitivat în următoarele săptămâni. Acesta include investiții necesare atât în producerea, cât și în distribuirea energiei electrice, măsuri pentru reducerea și echilibrarea tarifelor la energia electrică și gaz pentru toți cetățenii Republicii Moldova”, a comunicat Recean.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Recean, în dialog cu activiști, antreprenori și tineri din Găgăuzia și Taraclia: „Unitatea e puterea noastră”

Prim-ministrul Dorin Recean a avut o întrevedere cu mai mulți activiști civici, antreprenori, tineri, dar și reprezentanți ai sectoarelor de educație, cultură și mass-media din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia. Potrivit unui comunicat al Executivului, discuțiile s-au concentrat pe importanța implicării minorităților naționale în procesele de luare a deciziilor.

Dorin Recean a evidențiat faptul că în sudul țării se investește activ, în special, în infrastructură. Printre cele mai mari proiecte se numără construcția drumului de ocolire Vulcănești, un proiect de 28 de milioane de euro, susținut din fonduri europene. Totodată, în UTA Găgăuzia, sunt în desfășurare 15 proiecte finanțate prin programul guvernamental „Satul European”, în valoare totală de 73 de milioane de lei.

De asemenea, premierul a menționat lansarea programului de formare profesională pentru cadrele didactice care predau limba găgăuză în grădinițele din autonomie. Programul este organizat de Universitatea de Stat din Comrat, sub egida Ministerului Educației, și este destinat pentru 74 de cadre didactice din 56 de grădinițe din autonomie. 

Tinerii prezenți la întrevedere au abordat subiecte privind integrarea europeană și măsurile de combatere a dezinformării.

„Unitatea e puterea noastră și doar împreună vom reuși să dezvoltăm comunitățile locale și să asigurăm un nivel de trai mai bun”, a precizat șeful Guvernului. 

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: