Ședința Consiliului Superior al Procurorilor din 25 ianuarie a durat un minut întrucât nu s-a întrunit numărul necesar de membri pentru ca să existe cvorum și ședința să fie deliberativă. Instituția menționează că în ultima perioadă a devenit tot mai frecventă practica amânării ședințelor.
„Bună ziua stimată audiență și stimați colegi. Ședința din 25 ianuarie se declară deschisă. După cum vedeți, nu este întrunit numărul necesar de membri pentru a fi declarată această ședință deliberativă. Data a fost anunțată din ședința anterioară pentru azi, fiind confirmată de ceilalți membri ai cvorumului că vor fi prezenți. Suntem în situația impunerii ca să fie amânată această ședință. Pe parcurs veți informați când va fi următoarea. Ne cerem scuze pentru incomoditățile create pentru dmv, care ați venit din drum mai lung. Ziua de astăzi nu este nici cel mai bun timp. Nu toți ne-au onorat cu prezența. Ședința se declară închisă”, a declarat Preşedinta Consiliului Superior al Procurorilor, Angela Motuzoc.
Ședința a fost stabilită pentru ora 09:30, iar în agendă au fost propuse mai multe subiecte, ceea ce a implicat prezența a mai mult de 40 de persoane vizate în proceduri de numire, promovare și examinare a diverselor adresări.
Instituția susține că este regretabil că nu a fost posibilă desfășurarea ședinței.
„Pentru noi rămân neclare motivele ce au determinat dezinteresul unor membri non-procurori în raport cu desfășurarea ședinței din 25.01.2023 (dată convenită în ședința din 16.01.2023, de comun acord cu toți membrii prezenți), mai ales că aveau cunoștință și despre faptul că toți destinatarii procedurilor au fost informați, iar lucrările de pregătire a ședințelor implică un efort sporit, menit să asigure examinarea subiectelor”, se arată într-un comunicat emis de CSP.
CSP a constatat că printr-o asemenea conduită neloială au fost desconsiderate timpul, diligența și așteptările titularilor procedurilor ca demersurile și cererile lor să fie examinate în termenele consemnate oficial în agenda Consiliului Superior al Procurorilor.
Mai mult de atât, instituția a remarcat că în ultima perioadă devine tot mai frecventă practica amânării ședințelor Consiliului Superior al Procurorilor din cauza absenței unor membri non-procurori, ceea ce deduce impresia creării artificiale a impedimentelor în examinarea unor subiecte ce comportă un interes special.
„Toate aceste aspecte determină inclusiv și riscul creării unei puternice impresii că există anumite aranjamente și/sau trucări privind soluțiile ce urmează a fi adoptate de Consiliul Superior al Procurorilor, or, asemenea percepții trebuie evitate, deoarece afectează credibilitatea instituției”, se mai arată în comunicat.
În opinia consiliului, situația se prezintă a fi una tristă și îngrijorătoare, și, lăsând deoparte emoțiile, evaluarea strict „tehnică” a acestor aspecte, ar putea lăsa percepția că din partea unor membri non-procurori, intenționat se blochează activitatea Consiliului Superior al Procurorilor, fapt care golește de conținut orice inițiativă de reforme.
CSP a primit mai multe informații privind revoltele exprimate de către cetățeni și de către procurori, în opinia cărora frecvența amânărilor ședințelor Consiliului Superior al Procurorilor este inexplicabilă, iar blocajele intervin mai cu seamă atunci când în agendă sunt incluse subiecte legate de numiri și promovări în sistem.
„Imaginea Consiliului Superior al Procurorilor a fost intens criticată, menționându-se în spațiul public, de către mulți demnitari, că sunt necesare restructurări pentru a asigura că membrii aleși/desemnați își exercită atribuțiile cu neîndoielnică imparțialitate. Totuși, vrem să subliniem că în actuala componență activă a Consiliului Superior al Procurorilor ponderea o dețin membrii non-procurori, iar majoritatea dintre aceștia își exercită calitatea începând cu octombrie 2021, ceea ce exclude eventualele critici privind existența unui corporatism profesional al procurorilor”, a precizat instituția.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!