Cu votul a 60 de deputați ai PAS și „ȘOR”, Marina Tauber a rămas fără imunitate parlamentară
Full Article 3 minutes read

Cu votul a 60 de deputați ai PAS și „ȘOR”, Marina Tauber a rămas fără imunitate parlamentară

Deputata fracțiunii Partidul „ȘOR” Marina Tauber a rămas fără imunitate parlamentară. Decizia a fost luată, pe 26 mai, de majoritatea deputaților prezenți la ședința legislativului – reprezentanții PAS și cei ai Partidului „ȘOR”. Deputații comuniști au părăsit sala de ședințe plenare a Parlamentului. Anterior, de la ședință au plecat socialiștii, care au ales să protesteze față de reținerea lui Igor Dodon. 

Fracțiunea Partidului „ȘOR” și cea a Partidului Acțiune și Solidaritate au susținut solicitarea procurorului general interimar Dumitru Robu, privind ridicarea imunității în cazul lui Ilan Șor și a Marinei Tauber. Procuratura cere reținerea, arestarea, percheziția și tragerea la răspundere penală celor doi lideri ai Partidului „ȘOR”, pe care îi acuză de escrocherie în proporții deosebit de mari și de spălare de bani. Cei doi se declară nevinovați și susțin că ar fi vorba despre o „răfuială politică”.

Înainte de vot, Tauber a menționat că nu a înțeles ce acuzații i se aduc: „Mă învinuiți de ceea ce nu am făcut și o voi demonstra. Întrebarea mea: când eu, Ilan Șor și colegii vom demonstra că bănuiala rezonabilă nu este corectă, ce facem mai departe cu prejudiciul și afectarea imaginii pe care deja ați adus-o? Vorbiți despre milioane sau zeci de milioane de euro, așa și nu am înțeles din ce motiv ați venit să fie ridicată imunitatea”.

În replică, Robu a răspuns: „Este bănuiala rezonabilă că dvs, prin complicitate, ați comis două infracțiuni. Sunteți în drept ca ulterior să demonstrați nevinovăția în instanța de judecată, ca ulterior, în baza legilor R. Moldova să solicitați despăgubiri. (…) Eu înțeleg foarte bine agitația dvs, care se datorează faptului că atât conducătorul partidului dvs, cât și alții – au zero influență asupra conducerii Procuraturii”, a răspuns procurorul general interimar.

Anterior, plenul parlamentului a aprobat ridicarea imunității lui Ilan Șor.

***

Amintim că, marți, membrii Comisiei juridice a Parlamentului au dat curs solicitării procurorului general interimar, Dumitru Robu, de a le ridica imunitatea parlamentară deputaților Partidului „ȘOR”, Ilan Șor și Marina Tauber. Cererile au fost prezentate în plen de spicherul Igor Grosu, pe 19 mai.

Partidul „ȘOR” s-a adresat, printr-o scrisoare deschisă, misiunilor diplomatice acreditate în Republica Moldova, organizațiilor naționale și internaționale, societății civile, mass-media și tuturor instituțiilor care monitorizează respectarea Drepturilor Omului și a proceselor democratice, să ia act și să-și folosească autoritatea și influența pentru „a curma abuzurile și ilegalitățile comise la adresa liderului și vicepreședintelui Partidului „ȘOR”, Ilan Șor și Marina Tauber”.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: