Cum să te înscrii online la facultate din Moldova în 2024. Instrucțiuni pas cu pas pe platforma eAdmitere
Full Article 9 minutes read

Cum să te înscrii online la facultate din Moldova în 2024. Instrucțiuni pas cu pas pe platforma eAdmitere

În Moldova, pe 22 iulie a început admiterea la universitățile din țară. Pentru candidații de la primul ciclu de studii, aceasta se va desfășura online — pe site-ul eadmitere.gov.md. Platforma însă nu a funcționat perfect în prima zi din cauza unui flux mare de solicitanți, dar autoritățile au promis că vor remedia problema rapid. NM a pregătit un ghid pas cu pas pentru admiterea online.

Admiterea online

În acest an, pentru depunerea cererilor pentru primul ciclu de studii — licență — candidații trebuie să se înregistreze pe platforma eadmitere.gov.md.

Important: Cei care doresc să se înscrie la masterat sau doctorat trebuie să depună documentele la comisiile de admitere ale universităților; opțiunea online nu este disponibilă deocamdată pentru aceștia.

Înregistrarea

Pentru a vă înregistra pe eadmitere.gov.md, puteți folosi semnătura electronică MPass sau să indicați o adresă de email validă și un număr de telefon. Pe emailul dvs ar trebui să primiți un mesaj de confirmare a înregistrării.

Cum să te înscrii online la facultate din Moldova în 2024. Instrucțiuni pas cu pas pe platforma eAdmitere

eadmitere.gov.md

După aceasta, veți putea accesa profilul dvs pe eadmitere.gov.md, verifica toate datele personale și atașa documentele necesare pentru admitere. De exemplu, dacă aveți  diplomă de bacalaureat, trebuie să indicați numărul documentului, media pe discipline în format zecimal, notele de la examenele de bacalaureat și să atașați o fotografie a diplomei în format PDF, JPG sau PNG.

Important: Dacă acestea nu sunt primele dvs studii de licență, trebuie să indicați și acest detaliu.


Important: Puteți participa la admitere în universități doar dacă media generală este mai mare de 5. Pentru specializările pedagogice — mai sus de 6,5, indiferent dacă veți studia la buget sau în bază de contract, cu frecvență sau fără frecvență.

Condiții speciale

În profil există și opțiunea de indicare a condițiilor speciale care vor fi luate în considerare la admitere. De exemplu, se oferă o cotă de 15% din numărul total de locuri bugetare pentru candidații fără părinți, cei care au absolvit liceul pe malul stâng al Nistrului, cei care au efectuat serviciul militar în Forțele Armate ale Moldovei și alte categorii de candidați.

Cum să te înscrii online la facultate din Moldova în 2024. Instrucțiuni pas cu pas pe platforma eAdmitere

eadmitere.gov.md

Pot să se înscrie fără concurs câștigătorii (locurile 1-3) olimpiadelor internaționale și republicane pe domeniul de pregătire solicitat. De exemplu, dacă un elev a obținut locul întâi la olimpiada republicană la limba română și dorește să se înscrie la specialitatea „Limba și literatura română”. De asemenea, pot să se înscrie fără concurs câștigătorii concursului republican „Cel mai bun student-inovator”, dacă aleg o specialitate corespunzătoare disciplinei pentru care au fost premiați. La fel, se înregistrează fără concurs laureații (locurile 1-3) competițiilor europene și mondiale, dacă planifică să se înscrie la specializările științele sportive și educație fizică.

Alegerea universității

După ce ați completat cererea în profilul personal, puteți alege universitățile și specializările. Anul acesta puteți alege din peste 200 de programe de studiu în 12 universități și patru academii.

Important: Puteți depune cerere la maxim trei universități și pentru maxim trei specializări din fiecare universitate selectată. Pentru fiecare universitate trebuie să depuneți o cerere separată.

În cererea pentru universitate trebuie să indicați programul, limba (de exemplu, română sau rusă) și forma de studiu (la zi, fără frecvență sau la distanță) și să alegeți forma de plată a studiilor: buget sau contract. De asemenea, trebuie să indicați dacă aveți sau nu nevoie de cămin.

Cum să te înscrii online la facultate din Moldova în 2024. Instrucțiuni pas cu pas pe platforma eAdmitere

mec.gov.md

Important: Dacă ați făcut anterior studii de licență la buget, de această dată puteți aspira doar la un loc cu taxă.

După ce ați completat toate cererile pentru universitățile alese, fie că este vorba de o specializare într-o universitate sau trei specializări în universități diferite, puteți să le prioritizați pentru ca universității să-i fie mai clar ce program este mai important pentru dvs.

Cum să te înscrii online la facultate din Moldova în 2024. Instrucțiuni pas cu pas pe platforma eAdmitere

mec.gov.md

Plata pentru cerere

Următorul pas este plata pentru cererile de admitere. Site-ul eadmitere.gov.md este conectat la sistemul de plăți electronice MPay, care va genera o factură ce poate fi plătită cu cardul bancar, prin Apple Pay și Google Pay, la bancă sau terminal.

Cum să te înscrii online la facultate din Moldova în 2024. Instrucțiuni pas cu pas pe platforma eAdmitere

mec.gov.md

Important: Plata pentru cereri se poate face în termen de 48 de ore după depunerea acestora la universități, dar nu mai târziu de ultima zi de admitere — 31 iulie.

După ce veți plăti, cererea va fi înregistrată de universitate. Comisiile de admitere o vor examina și, dacă vor avea întrebări, vă vor contacta telefonic sau pe email.

Admiterea

Pe 2 august, în profilul dvs și pe site-urile universităților ar trebui să apară rezultatele concursului: în ce universitate ați fost acceptat și la ce formă de învățământ. Între 3 și 6 august, candidații trebuie să decidă ce specializare și universitate aleg și să prezinte comisiilor de admitere originalul și copia buletinului, diplomei și patru fotografii 3×4.

Cetățenii străini și candidații care au studiat în școli cu predare în limba rusă, dar doresc să se înscrie la specializări cu predare în limba română, trebuie să prezinte certificate sau diplome de cunoaștere a limbii române.

Important: Dacă nu veți prezenta documentele la timp, veți pierde locul în universitate obținut în urma concursului.

Pe 9 august vor fi publicate rezultatele finale ale admiterii. Cei care nu au obținut specializarea dorită sau nu au reușit să depună documentele pot încerca să facă acest lucru într-o sesiune suplimentară care va avea loc între 10 și 14 august. Pe 16 august vor fi anunțate rezultatele concursului, între 16 și 19 august se vor putea depune documentele la universitate, iar pe 20 august vor fi anunțate rezultatele finale.

Important: Dacă aveți întrebări privind admiterea online, puteți suna la centrul de informații la numărul de telefon 0 8000 5005. Programul de lucru este de la 8:00 la 18:00.

Probleme cu înregistrarea

După lansarea platformei eadmitere.gov.md, studenții au raportat dificultăți de înregistrare. Ministrul Educației, Dan Perciun, a declarat într-o conferință de presă pe 22 iulie că ministerul va remedia problemele într-o zi. Conform ministerului, în prima zi de înregistrare au fost depuse 2543 de cereri.

„Anul acesta am implementat o nouă metodă de depunere online a cererilor la universități. În prima zi de funcționare a platformei au apărut probleme tehnice care trebuie rezolvate. Sunt sigur că le vom remedia în decurs de o zi,” a promis ministrul. De asemenea, el a menționat că cei care aspiră să facă studii superioare pot depune cereri pe hârtie, dar ulterior acestea trebuie oricum să fie introduse în sistemul electronic.

Mai multe despre primele zile de admiterea și despre funcționarea eadmitere.gov.md – în materialul NM.

Taxa de înregistrare

Taxa pentru depunerea cererii pentru înscrierea în concurs variază în funcție de universitate, fiind stabilită de senatul fiecărei instituții. De exemplu, candidații care depun cerere la Academia Militară „Alexandru cel Bun”, Academia „Ștefan cel Mare” și cei care nu au părinți sau au dizabilități severe sunt scutiți de taxa de înregistrare.

Taxa de înregistrare la Universitatea de Stat este de 300 de lei pentru candidații din Moldova și 2500 de lei pentru cetățenii străini. La Universitatea de Medicină „Nicolae Testemițanu” taxa este de 100 de lei pentru cetățenii moldoveni și 100 de euro pentru străini.

Taxa la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice este de 75 de lei.

Tarifele pentru studii

În acest an, tarifele pentru studiile în universitățile moldovenești au crescut. La Universitatea de Stat din Moldova, studenții de la Drept vor plăti 15 mii lei pentru un an de studiu în bază de contract, cu 1.000 de lei mai mult față de 2023. Costul unui contract pentru specializarea „Dezvoltarea jocurilor” va crește la 14 mii de lei (13 mii lei în 2023), pentru „Informatică” la 13 mii lei (12 mii lei în 2023) și pentru „Psihologie” la 12 mii lei (11 mii lei în 2023). Pentru studenții străini, învățământul la primul ciclu va costa 1.800 de euro, iar anul pregătitor — 1.000 de euro. Taxa nu se aplică candidaților din Ucraina sau România — aceștia vor plăti aceeași sumă pe care o achită și studenții moldoveni.

La Universitatea de Medicină „Nicolai Testemițanu”, studenții de la Facultatea de Stomatologie vor plăti 55 de mii de lei pe an, ceea ce este cu aproape 13 mii lei mai mult decât anul trecut. Costul unui contract pentru specializările „Medicină” și „Optometrie” a crescut cu 500 de lei, ajungând la 33 de mii de lei. Viitorii farmaciști vor plăti aceeași sumă ca și în 2023 — 30 de mii lei.

Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice ocupă locul doi în ceea ce privește costul contractului de studii. Cea mai scumpă specializare în anul universitar 2024-2025 va fi „Canto academic” — 51 de mii de lei, cu 10 mii de lei mai mult decât anul trecut. Studiile de canto scenico vor costa 42 de mii de lei — cu aproape 9 mii de lei mai mult decât anul trecut.

Costul studiilor a crescut și la Universitatea Tehnică. Studenții de la Arhitectură vor plăti cu 2.000 de lei mai mult — 19 mii de lei pe an. Pentru specializările în domeniul calculatoarelor, informaticii și microelectronicii, costul studiilor este de 15,4 mii lei pentru toate domeniile. Excepție fac programele de inginerie software, unde costul a crescut la 17,5 mii lei, cu 1.500 de lei mai mult decât anul trecut. Viitorii veterinari vor plăti 17 mii de lei pe an, ceea ce reprezintă o creștere de 2.000 de lei față de 2023.

Locuri bugetare

În anul universitar 2024-2025, universitățile moldovenești vor oferi 8.697 de locuri bugetare. Dintre acestea, 5.307 locuri sunt destinate studenților de la primul ciclu de învățământ (licență), 2.864 locuri pentru studenții de la al doilea ciclu (master) și 420 locuri pentru rezidenți și secundariat clinic. Restul 106 locuri vor fi alocate cetățenilor străini.

Fiecare al patrulea loc bugetar (25%) va fi destinat viitorilor profesori. Alte specializări prioritare includ inginerii, tehnologi și arhitecți, pentru care sunt alocate 1.641 de locuri bugetare. Specialiștilor în tehnologia informației și comunicațiilor li se vor oferi 905 locuri bugetare, iar viitorilor medici — 935.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: