Cum sunt tratați la domiciliu bolnavii de COVID din Moldova. Cât costă tratamentul și de ce medicii prescriu medicamente inutile
Full Article 7 minutes read

Cum sunt tratați la domiciliu bolnavii de COVID din Moldova. Cât costă tratamentul și de ce medicii prescriu medicamente inutile

Mai mult de o treime din persoanele care s-au îmbolnăvit de coronavirus din Moldova se tratează la domiciliu. Este vorba despre persoanele care au dezvoltat o formă ușoară a infecției. Ministerul Sănătății a lăsat acești pacienți în grija medicilor de familie, elaborând pentru ei protocolul de tratament în care, din medicamente, se regăsește doar paracetamolul. NM a constatat însă că unii medici de familie depășesc cu mult cadrul acestui protocol, prescriind în cazul simptomelor ușoare ale virusului câteva antibiotice și imunomodulatoare.

Protocolul Ministerului Sănătății

Tratamentul la domiciliu al persoanelor diagnosticate cu o formă ușoară de coronavirus din Moldova a fost inițiat la 10 aprilie. De atunci, din peste 25 mii de persoane contaminate, 6158 au urmat tratament în condiții de ambulator, iar 2538 continuă să se trateze la domiciliu.

Conform protocolului elaborat de Ministerul Sănătății pentru tratarea acestor bolnavi, medicii de familie trebuie să le prescrie clătirea cavităților nazale cu soluție izotonică sau hipertonică (la necesitate – cu soluție salină de 2%), iar în caz de creștere a temperaturii până la 38,5°C –paracetamol 500 mg la fiecare șase ore și tratament simptomatic.

Cei de la Ministerul Sănătății au subliniat faptul că pentru pacienții cu coronavirus nu se poate recomanda ibuprofen, acidul ascorbic, imunomodulatoarele și antibioticele, fie din cauza că nu a fost dovedită eficiența lor în tratamentul COVID-19, fie din cauza inutilității lor în cazul în care boala decurge într-o formă ușoară. Conform protocolului, antibioticele sunt prescrise doar în condiții de staționar, când pacientul este suspectat de infecție bacteriană asociată și în cazul în care sunt afectați plămânii.

Viorica Dumbrăveanu, ministrul sănătății, a menționat într-un interviu acordat pentru NM că tratamentul la domiciliu este doar pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani, care nu au boli cronice. Dna ministru a subliniat că este vorba despre un tratament simptomatic foarte ușor – paracetamol ș.a. „Categoric nu poate fi vorba și despre alte medicamente. Dacă vorbim despre alte medicamente – antibiotice ș.a., înseamnă că vorbim despre agravarea situației. Și pacientul nu mai poate să se trateze acasă, el trebuie spitalizat”, a precizat Dumbrăveanu și a rugat ca persoanele care se tratează de COVID la domiciliu să comunice ministerului dacă le vor fi prescrise antibiotice sau alte medicamente, în afară de paracetamol.

În cazul respectării tratamentului la domiciliu, recomandat de Ministerul Sănătății, costurile acestuia, conform calculelor ministerului, nu depășesc 300 de lei. „Toți pacienții cu forme ușoare ale coronavirusului se tratează conform unui standard unic, le sunt prescrise unele și aceleași medicamente care ar putea costa de la 200 până la 300 de lei. Compensarea acestora nu este justificată”, a declarat, la sfârșitul lunii iunie, Tatiana Zatâc, șefa Direcției pentru asistența medicală primară la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

„Protocolul” medicilor de familie

Dar s-a constatat că, în realitate, medicii de familie nu întotdeauna respectă întocmai protocolul recomandat de Ministerul Sănătății. Svetlana Gheorghieva, consilier municipal independent din Comrat, a comunicat pentru NM că pacienților care se tratează de COVID la domiciliu în Comrat le sunt prescrise câteva antibiotice concomitent (azitromicină, ceftriaxon), imunomodulatoare (arbidol) și alte medicamente.

Și ca să nu fie niște vorbe în vânt, Svetlana Gheorghieva a transmis pentru NM fotografiile cu listele de medicamente care au fost prescrise de medicii de familie pentru bolnavii de COVID.

Cum sunt tratați la domiciliu bolnavii de COVID din Moldova. Cât costă tratamentul și de ce medicii prescriu medicamente inutile

Svetlana Gheorghieva

Cum sunt tratați la domiciliu bolnavii de COVID din Moldova. Cât costă tratamentul și de ce medicii prescriu medicamente inutile

Svetlana Gheorghieva

Cum sunt tratați la domiciliu bolnavii de COVID din Moldova. Cât costă tratamentul și de ce medicii prescriu medicamente inutile

Svetlana Gheorghieva

Potrivit uneia din aceste recomandări, un pacient cu formă ușoară de coronavirus trebuie să administreze preparatul antiviral teraflu, antibioticul azitromicină, suplimentul alimentar zinkit, vitaminele calciu-D3 Nycomed și anticoagulantul angioflux. Dacă temperatura pacientului va crește mai mult de 38°C, trebuie să administreze și antibioticul ceftriaxon.

Luând în calcul faptul că durata tratamentului pentru coronavirus este de cel puțin 14 zile, costul medicamentelor conform acestei rețete poate depăși 2 mii de lei.

Gheorghieva a mai spus că din cauza că mulți medici de familie din Comrat sunt acasă, în regim de autoizolare, pacienții nu pot primi rețete de la aceștia: „Suntem nevoiți, prin persoane terțe, să căutăm medic de familie ori, prin cunoștințe, să rugăm la farmacie să ne vândă antibiotice [fără rețetă]”. La fel, potrivit afirmațiilor lui Gheorghieva, din cauza că testele de coronavirus sunt insuficiente, unii pacienți cu simptome au fost nevoiți să dea analize la un laborator privat din Comrat, chiar dacă ei trebuie să facă testul în mod gratuit.

Un asemenea tratament „neprotocolar” de COVID, potrivit informațiilor NM, este practicat nu numai de medicii de la Comrat. Astfel, un lucrător medical din Taraclia, sub acoperirea anonimatului, a povestit pentru NM că la ei, pentru cei care se tratează de COVID la domiciliu sunt prescrise antibioticul azitromicină, imunomodulatorul arbidol, un medicament antifungic și vitamine. Rețeta pentru antibiotice este eliberată la policlinică.

Iar unui colaborator al NM, care a suportat COVID în formă ușoară, medicul de familie de la clinica Universității de Medicină „N. Testemițanu” i-a recomandat antivirale și imunomodulatoarele cagocel și arbidol și preparatul homeopatic ergoferon.

Așa ceva nu poate fi?

Valentina Fileva, vicedirectorul Centrului de Sănătate de la Comrat, a comentat recomandările medicilor de familie din raion și a spus că antibioticele și imunomodulatoarele pot fi prescrise doar pacienților în stare de gravitate medie care, din anumite motive, refuză să fie spitalizați. În ce privește imposibilitatea de a obține rețetele, Fileva a spus că, chiar dacă medicul de familie este în autoizolare, rețetele pot fi obținute la policlinică. Fileva a respins și informația despre insuficiența testelor: „La noi, testele gratuite au fost și sunt suficiente pentru toți cei care au simptome de coronavirus”.

NM nu a reușit să obțină un comentariu al Ministerului Sănătății în privința rețetelor care au fost publicate de consilierul municipal din Comrat: la momentul publicării acestui articol, ministerul nu a răspuns la solicitarea în scris a NM, care a fost expediată la 15 iulie. Iar la numeroasele apeluri ale NM, serviciul de presă a promis că nu poate spune când ministerul va pregăti răspunsul pentru această solicitare.

Un medic din Chișinău, cu o vechime în muncă de 30 de ani, care a solicitat să-i fie păstrat anonimatul, a numit câteva motive, de ce medicii de familie prescriu la telefon medicamente antivirale și antibiotice în cazul formelor ușoare de coronavirus. „În primul rând, medicul ar putea să nu aibă suficientă experiență, intuiție, calificare. În al doilea rând, medicii se asigură o dată în plus, fiindu-le teamă de eventuale plângeri din partea pacienților, iar uneori pur și simplu nu le ajunge timp pentru a explica pacientului, ce anume prescriu și de ce”, consideră interlocutoarea NM. Ea mai spune că, pe lângă toate acestea, medicii de familie sunt atât de extenuați, că nu mai pot să facă față situației și să ia o decizie corectă în tratamentul bolnavilor. „Dar și înseși protocoalele sunt uneori îndoielnice, chiar și cele elaborate de OMS”, a menționat medicul.

Dar cum se face tratamentul în Transnistria

În Transnistria, nu se practică tratamentul de coronavirus la domiciliu. Toți pacienții care au fost diagnosticați cu COVID sunt spitalizați. Un pacient care a fost internat în spitalul COVID din Râbnița, cu plămânii afectați în proporție de 20%, a comunicat pentru NM că a fost tratat cu antibioticele ceftriaxon, azitromicină, levofloxacină și ospen. „Mi-au mai dat medicamente contra malariei (immard) și contra HIV. În decurs de opt zile, ne injectau în abdomen heparină (anticoagulant), de patru ori pe zi. Știu că cei care nu au avut pneumonie primeau doar pastile immard, apoi calidavir (contra HIV)”, a remarcat interlocutorul. El a mai spus că pentru fiecare bolnav de COVID este indicat tratament în mod individual, în funcție de starea sa, nivelul de afectare a plămânilor și de saturație a sângelui cu oxigen.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: